Salata i vrućine - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 7. srpnja 2012.

Salata i vrućine

Idealna godišnja doba za uzgoj zelene salate su proljeće i jesen. U ta godišnja doba salata je sočna i zelena. Ljeto, odnosno ljetne vrućine i sparine nepovoljno su vrijeme za uzgoj salate. Naime, u ovakvim vremenskim uvjetima sve salate postaju gorke. Početak promjene mogu se primjetiti i na samoj salati, a odnosi se ne promjenu boje listova – listovi iz zelene boje poprimaju sivkastu, blijedu nijansu.

Slike: glavica salate na proljeće, i salata koja mijenja boju usljed ljetne žege, i ne ide u glavicu nego u cvat

salata 12salata ljeti 71

Dakle, ako niste stigli pobrati sve glavice salate na vrtu, čim počnu ljetne žege one će početi ići u cvat: početi će rasti u visinu. Osim toga, ako u to razdoblje sijete salatu, i ta će jako brzo otići u cvijet. A ta pojava je kako sam već spomenula popraćema i mijenjanjem boje listova. Osim toga, salata polako postaje i nejestiva, jer je sve gorča i gorča. Postoje novije sorte slate koje navodno bolje podnose ljetne žege, pogotovo sorte crveno smeđe boje, ali nažalost, kod velikih ljetnih žega niti te sorte neće dugo izdržati.

salata ljeti 9salata ljeti 12

Stoga, ako vam salata počinje bijediti i rasti u visinu, ne možete ju više koristiti za jelo radi njene gorčine. Tada najljepše primjerke na vrtu ostavite da ode u sjeme, a manje možete počupati i njome pomalčirati. A s one koju ostavite uskoro ćete moći pobrati vlastito sjeme za iduću sjetvu.

Cvjetove salate jako vole i pčele.

salata ljeti 2salata ljeti 3

Ponovnu sjetvu zelene salate možete ponovo obaviti krajem 8 mjeseca na otvoreno, i tokom jeseni ćete opet imati svježu, ukusnu zelenu salatu na vašem vrtu.

A u mjesecu lipnju/početkom srpnja možete sijati i razne vrste radiča, gorkaste salate koja postoji u više nijansi i vrsti, te tu salatu također koristiti do kraja godine.

Više o salati pročitajte na slijedećim linkovima:

Vrtna salata Lactuca sativa

Presadivanje salate

 

O autorici