Proljetni luk - Allium fistulosum - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 16. listopada 2017.

Proljetni luk – Allium fistulosum

 

Proljetni luk, zimski luk, aljma luk, japanski grmasti luk, velški luk (u smislu stranog porijekla) je višegodišnja biljka iz obitelji Amaryllidaceae, rod Allium (lukovi). Riječ fistulosum znači „šuplji“ – a odnosi se na šuplje listove i stabljiku ovog luka.

Porijeklom je iz Sibira, udomaćeni na području Azije, dijelova Europe i Sjeverne Amerike.  Kod nas je manje poznati, a vrlo česti u raznim azijskim jelima.

Uz klasične vrste luka i luk kozjak koji se uzgajaju za mladi luk – ovo je najčešća vrsta luka koja se uzgaja za mladi luk.  Proljetni luk ne formira pravu nego lažnu lukovicu – izduženu šuplju stabljiku. Znači tokom cijelog svog životnog vijeka uvijek izgleda kao mladi luk, nikad nema zrelu lukovicu za branje kao kod crvenog luka. Okus mu je vrlo slični mladom luku uzgojenom od lučica crvenog luka ili od ljutike.

Lišće je bogato C vitaminom, a sadrži i kartoin i radi toga se smatra nutritivno bogatijom od klasičnog crvenog luka. Ogrtanjem možete dobiti više bijele stabljike koja je ukusnija za jelo.

Vrlo je otporan na niske temperature – podnosi do -25 stupnja. Također i jako dobro podnosi sušu jer ima razvijeniji korijen od klasičnih vrsti luka. Sadite ga na direktnom suncu. Razmnožava se sjemenjem i rasađivanjem višegodišnjih grmova.

Ako ga uzgajate kao jednogodišnju biljku – od posijanog sjemenja dobiti ćete zasebne mlade lukove za berbu tijekom sezone. Možete ga sijati najesen za proljetnu berbu i to od kolovoza nadalje, a najkasnije mjesec dana prije prvog mraza. Za korištenje kao mladi luk u istoj godini, možete ga sijati već u veljači u zatvorenom za presadnice, ili ako to uvjeti dozvoljavaju, već od ožujka na otvoreno – a dozrijeva 80 do 100 dana nakon sjetve. Kod uzgoja iz sjemenja dobro pripremite tlo za sjetvu i tokom rasta redovito čupajte korov, da bi luk mogao napredovati. Dok niče to su jako sitne tanke nježne biljčice.

28092017 5  19052016 proljetni luk

Ako ga uzgajate kao višegodišnju kulturu, on će se tijekom godina umnožiti sam oko sebe i imati ćete trajne prekrasne grmove luka koji možete rijediti po potrebi tokom sezone. Moja je preporuka da ostavite nekoliko jednogodišnjih biljaka i pustite da tijekom godina razvija grmić. Tada se više ne morate zamarati sjetvom, nego po potrebi berete mlade lukove iz grma. Grmovi su svake godine sve veći i veći – ovisno koliko ga berete. Lukovice su vrlo blizu jedna druge – ali nisu sraštene kao kod luka kozjaka.

Kad se uzgaja kao višegodišnja biljka, vrlo rano počinje tjerati nakon zime iz korijenja. U roku od mjesec dana – spreman je za berbu.

Fotografije: Proljetni luk 2017. godine u biovrtu – početak i kraj ožujka:

01032017 58  26032016 30

 

Cvate tijekom svibnja, cvjetovi su veliki i vrlo dekorativni. Jako ih vole i pčele i ostali kukci. Kad počne cvasti, više ga ne berem za jelo.

08052017 232  08052017 5

Tijekom lipnja dozrijeva sjeme koje je vrlo slično sjemenju luka. Kad se sjemene čahure otvore ne propustite pobrati sjeme na vrijeme, inače će se ono rasuti. Sjeme luka najbolje je posijati u roku godine dana jer brzo gubi klijavost.

06062013 119  16062017

Nakon što sjeme dozori i posuše se ostaci cvjetova, ovaj luk iznova tjera mlade stabljike – pa ga na jesen opet možete brati kao mladi luk – sve do jačih zahlađenja.

01092017 10  28092017 15

Nažalost, ponekad ga pojedu i voluharice – ove izuzetno sušne godine kad su voluharice bile žedne – a tada jedu i biljke koje im nisu prvi izbor –  ostala sam bez jednog velikog višegodišnjeg grma.

Kao trajni grmići odstupni za berbu na proljeće i jesen, ovo je jako zanimljiva i praktična vrsta luka. Također, uz prekrasne cvjetove i privlačenje mnoštvo korisnih kukaca, idealna je biljka za očuvanje  zdravlja i bioraznolikosti. Stoga bi trebao naći mjesta u svakom biovrtu.

08052017 231  19052016 proljetni luk i mak

 

Ako u svom vrtu želite uzgajati proljetni luk, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu viškova pogledajte OVDJE.

 

 

 

O autorici