Postanite član/ica udruge Biovrt u 2023. godini - Biovrt - u skladu s prirodom

Postanite član/ica udruge Biovrt u 2023. godini

Dragi vrtlari, drage vrtlarice, članovi/ice udruge Biovrt,

hvala vam što ste sa nama stvarali vrtlarsku zajednicu koja se družila,  razmjenjivala sjeme i međusobno se podržavala.

U 2022. godini družili smo se i putovali na izlete zajedno, a u 2023. godini nadamo se da će toga biti još više.

Pozivamo vas da postanete dio naše biovrtne vrtlarske zajednice koja svakim danom sve više raste.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

OBLICI ČLANSTVA U UDRUZI BIOVRT:
1. Nominalni član/ica

2. Redovni član/ica

Redovni i nominalni članovi/ce biovrtlari mogu sudjelovati u brojnim programima udruge i u programu Čuvari/ce sjemena, te ostvariti razne pogodnosti takvog članstva.

3. Podržavajući član/ica
3.a. Podržavajući član/ica – mini simpatizer
3.b. Podržavajući član/ica – midi simpatizer
3.c. Podržavajući član/ica – maxi simpatizer

Podržavajući članovi – mini, midi i maxi simpatizeri ne sudjeluju u programima udruge, ali podupiru i pridružuju se misiji očuvanja sjemena na imanjima, te sukladno kategoriji članstva biraju poklon sjeme za svoje imanje i obvezuju se isto uzgajati u svom vrtu te održavati sjeme istog u svojim vrtovima. Članarina se tijekom sezone može nadograditi u veću kategoriju.

Novi članovi upisuju se kao nominalni ili podržavajući članovi –  odaberite oblik članstva koji najbolje odgovara Vašim interesima za uključenje u rad udruge i naše programe.
Maloljetne osobe mogu biti samo nominalni članovi.

    

NOMINALNI ČLANOVI/CE
Nominalni članovi/ice plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 20,00 EUR (150,69 kn).
Nominalni član/ica je osoba bez ili s ograničenom poslovnom sposobnošću te ima sva prava i obveze redovnog člana/ice, osim što nema pravo sudjelovanja u radu tijela Udruge. Nakon 35 sati volontiranja u udruzi, može unaprijediti status svog članstva u redovno članstvo i time stječi pravo sudjelovanja u tijelima udruge.

REDOVNI ČLANOVI/ICE – upisuje ga samo nominalno članstvo nakon volontiranja u udruzi
Redovni članovi/ice plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 20,00 EUR (150,69 kn) i volontiraju minimalno 35 volonterskih sati u udruzi/godinu. Redovni član/ica je aktivni član/ica s punim opsegom Statutom predviđenih obveza i prava i ostvaruje iste pogodnosti kao nominalni član/ica. Da bi postali redovni član udruge – prvo se trebate učlaniti kao nominalni član. Nominalni članovi nakon ostvarenih 35 sati volontiranja u udruzi mogu podnijeti zahtjev za redovno članstvo.

Nominalni i redovni članovi biovrtlari/ce nakon učlanjenja stječu brojne članske pogodnosti:
– poklon Kalendar iz Biovrta za 2023. godinu
– poklon 5 različitih vrsti/sorti sjemenja iz Društvene banke sjemenja udruge po vlastitom izboru,  s liste dostupnog sjemenja na www.biovrt.com/katalog
– mogućnost sudjelovanja u programu Čuvari sjemena udruge Biovrt, gdje dodatno dobivate na čuvanje do 3 sorte besplatno i 1 besplatnu edukaciju uživo na imanju Biovrta (više)
– mogućnost sudjelovanja na godišnjem druženju članstva udruge Biovrt na imanju Silvije Kolar-Fodor
– mogućnost sudjelovanja na tematskim izletima za članstvo
– Redovni sastanci članstva
– Mogućnost 1x godišnje posjet članu/ici tijekom sezone – po želji/prijedlozima
– Moguće aktivnosti grupe: razmjena iskustava, razmjena viškova proizvoda, razmjena sjemenja i sadnica – po želji/prijedlozima
– Popust od 10% na 1 pojedinačnu edukaciju Silvije Kolar-Fodor (VIŠE)

3. PODRŽAVAJUĆI ČLANOVI SIMPATIZERI:
Pridružite nam se u misiji održavanja mnogih starinskih sorti od izumiranja. Ako želite održavati sjeme iz naše banke sjemena na vašim imanjima, ali ne želite sudjelovati u programu Čuvari/ce sjemena i  preuzeti obavezu vraćanja sjemena u našu banku sjemena, možete nam se priključiti kao podržavajući član – simpatizer programa Čuvari sjemena putem slijedeća 3 oblika članstva.

Podržavajući članovi udruge simpatizeri sudjeluju u prikupljanju i korištenju sjemena udruge, u našoj misiji očuvanja biološke raznolikosti, a prema razini članstva svaki član može koristiti definiranu količinu sjemena iz banke sjemena udruge za vlastite potrebe i daljnje širenje u vrtlarskoj zajednici:

a) MINI SIMPATIZER VRTLAR/ICA
Podržavajući članovi/ice – mini simpatizer vrtlar/ica plaća godišnju članarinu u iznosu od 9,00 EUR (67,81 kn)i stječe slijedeće članske pogodnosti:
– 5 paketića različitog sjemena po vlastitom izboru za uzgoj i razmnožavanje na svojim imanjima. Sjeme se bira s liste dostupnog sjemena za članove simpatizere (www.biovrt.com/katalog ).
– +1 poklon sjeme s liste na poveznici OVDJE.

b) MIDI SIMPATIZER VRTLAR/ICA
Podržavajući članovi/ice – midi simpatizer plaća godišnju članarinu u iznosu od 16,00 EUR  (120,55 kn) i stječe slijedeće članske pogodnosti:
– 10 paketića različitog sjemena po vlastitom izboru za uzgoj i razmnožavanje na svojim imanjima. Sjeme se bira s liste dostupnog sjemena za članove simpatizere (www.biovrt.com/katalog).
– +2 poklon sjeme s liste na poveznici OVDJE.

c) MAXI SIMPATIZER VRTLAR/ICA
Podržavajući članovi/ice –  maxi simpatizer  plaća godišnju članarinu u iznosu kojeg sam odredi i stječe slijedeće članske pogodnosti:
– sukladno visini uplaćene članarine, a koja je veća od prve dvije opcije, odredit ćemo broj paketića različitog  sjemenja za uzgoj i razmnožavanje na svojim imanjima. Sjeme se bira s liste dostupnog sjemena za članove simpatizere (www.biovrt.com/katalog ).
– +3 poklon sjemena s liste na poveznici OVDJE.

Dobiveno sjeme za kategorije članstva simpatizera ne smatra se dijelom programa Čuvari sjemena udruge, jer članovi nemaju obavezu vraćanja istog. Ipak, s ciljem da svi skupa čuvamo bioraznolikost za buduće generacije, očekujemo da će članovi pokušati skupiti sjeme sukladno dobivenim uputama udruge Biovrt te isto dijeliti i s vrtlarskom zajednicom u svojoj okolini, te tako doprinijeti očuvanju bioraznolikosti.

 

Pridružite nam se učlanjenjem u udrugu Biovrt ispunjavanjem pristupnice na linku OVDJE.

Članarinu možete uplatiti na naš žiro račun HR452340009 1116044171 , PBZ banka d.d.

 

IZLETI I DRUŽENJA  ZA ČLANSTVO
 U 2023. godini planiramo nekoliko izleta, a u kojima ćemo posjetiti zanimljive rasadnike, zanimljiva imanja i čuti dobre priče oko razvoja ekološkog uzgoja. Mogući su i dvodnevni izleti, a pratit ćemo i druge zanimljive izlete u tuđoj organizaciji kojima ćemo se moći priključiti.

Osobe koje nisu članovi/ce, a zanimaju ih aktivnosti udruge namijenjene isključivo članovima (sastanci), slobodni su sudjelovati na 2 takva događanja udruge, uz obaveznu najavu na e-mail. Nakon toga molimo ih da se učlane kako bi mogli dalje sudjelovati na aktivnostima udruge.
Na izletima članstva sukladno aktualnim važećim propisima mogu sudjelovati samo članovi udruge.

PROGRAM ČUVARI/CE SJEMENA:
S ciljem očuvanja biološke raznolikosti, udruga Biovrt formirala je neformalnu društvenu banku sjemenja, u kojoj je pohranjeno 700 sorti i vrsti voća, povrća, cvijeća te začinskog i ljekovitog bilja (VIŠE).

Naš cilj je održati sve sorte i sačuvati ih od izumiranja. S tim ciljem, udruga Biovrt je 2016. godine pokrenula program „Čuvari/ce sjemena“. U ovom programu mogu sudjelovati redovni i nominalni članovi kategorije biovrtlari. Oni odabiru na čuvanje do 3 sorte dostupne za program Čuvara sjemena i na kraju godine vraćaju malu količinu sjemena natrag u udrugu. Udruga Biovrt svim sudionika programa Čuvari sjemena osigurava 1 godišnju besplatnu edukaciju na imanju Silvije Kolar-Fodor vezano uz skupljanje i čuvanje sjemena.
Lista sjemena dostupna za naše Čuvare sjemena veća je od one koja je dostupna za članove simpatizere.

To znači da naši Čuvari sjemena imaju veći izbor sjemena za čuvanje, a čekaju vas i brojna iznenađenja u našem programu. Kad vratite sjeme u udrugu na kraju sezone, imamo i poklon za vas.

Članarinu možete uplatiti na naš žiro račun HR452340009 1116044171 , PBZ banka d.d.

Kako bi postali članom/icom, po uplati članarine, molimo vas da ispunite online pristupnicu OVDJE.
Nakon primitka uplate i ispunjenog obrasca mi ćemo vas kontaktirati. Ako nam ne pošaljete podatke, nemamo vas kako kontaktirati!
Članstvo započinje trenutkom upisa u registar članova/ica nakon što dostavite sve potrebne podatke navedene na Obrascu za učlanjenje.

Članstvo u udruzi važeće je za kalendarsku godinu i istječe krajem iste.

O pravima i obvezama članstva pročitajte u našem Statutu na http://biovrt.com/biovrt/o-udruzi

 

Radujemo se zajedničkom radu i druženju u 2023. godini.

Tim udruge Biovrt – u skladu s prirodom

O autorici