Pet najboljih sitnih sorti rajčica - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 30. rujna 2015.

Pet najboljih sitnih sorti rajčica

Postoji pravo bogatstvo različitih vrsti rajčica, i u boji, i rastu, i okusima, i veličinama plodova…  Predstaviti ću vam mojih 5 omiljenih sitnih sorti rajčica.

Iako se radi dakle o vrstama sitnih plodova koje nisu toliko zanimljive za umake i slično, ovakve sitne vrste rajčica često to nadoknađuju svojim drugim svojstvima:

– brže dozrijevaju od krupnih

– izuzetno su rodne

– često su otpornije na bolesti i najduže na jesen daju plodove

– odlične su za pojesti odmah na vrtu, radi praktične manje veličine

– djeca ih obožavaju i često ih sama beru

1. CRVENA SITNA KOKTEL (CHERRY) RAJČICA

Ova rajčica naraste u simpatičnom grozdu i veličine je kako i sam naziv veli – poput trešnje. Iako se često koristi za dekoraciju, ovo je i vrlo ukusna rajčica. Brzo dozrijeva na vrtu i dugo odoljeva bolestima: kad sve druge vrste oko nje budu posušene od plamenjače, ona unatoč bolesti sve do mrazeva iznova tjera nove izbojke i cvjetove. Često se sama zasijava i sama niče iduće godine posvud po vrtu ako ne poberete sve plodove protekle godine. Za prevlažnih godina kada se  jako šire gljivične bolesti rajčica – koktel rajčicu ćete uvijek imati za ubrati. Ova vrsta je pravi borac za preživljavanje i vrlo je uspješna u tome, zato mi se i toliko dopada.

2. ŽUTA KOKTEL RAJČICA

Postoji više vrsti žute koktel rajčice, razlikuju se i rastom i veličinom plodova. Za sve je žute rajčice karakteristično da su nešto slađe od crvenih rajčica. Jedna od meni omiljenih žutih koktel rajčica je vrsta koja ima nešto veće plodove od crvene koktel rajčice, i raste u velikim grozdovima. Odlična je i za jelo i za dekoraciju.

3. BLACK CHERRY RAJČICA 

Iako naziv ove rajčice asocira na crnu rajčicu veličine trešnje, ona to nije niti po boji niti po veličini. To je rajčica roza-crno-zelene boje i veća od koktel rajčice. Gornji dio rajčice ima karakterističnu zelenkastu nijansu i tako izgledaju i zrele rajčice. Sok rajčice je također roza-crno-zelenkaste boje. Ovo je jedna od najukusnijih rajčica koje sam probala – nije niti preslatka, niti prekisela, već negdje između, ali opet svog karakterističnog okusa. Plodovi također rastu u većim širim grozdovima, te obilno i dugo rodi.

4. MALE KRUŠKOLIKE RAJČICE

Male rajčice u obliku kruškica mnogima su zanimljive upravo radi svog oblika kojim podsjećaju na izgled kruške (ili žarulje). Najčešće su u žutoj ili crvenoj boji, s time da su žute kruškice nešto slađe od crvenih – ali ne jako kao koktel rajčice. Odlične su i za jelo i dekoriranje, te su jako zanimljive i djeci.

5. RAJČICA BLACK PLUM (CRNI ŠLJIVAR)

Crni šljivar je crveno-crna rajčica. Crna boja je više uočljivija na gornjem dijelu ploda i u soku rajčice dok ju prerežete. Ovo je također jedna od vrsti koja se odlikuje jako finim i posebnim okusom, te jako obilnim urodom. Nije niti premala niti prevelika, te je idealna za “pojesti s nogu” na vrtu. Radi njenog okusa, obilnog uroda i otpornosti svake ju godine sijem u svom vrtu. Osim za jelo odlična je i za kuhanje raznih umaka.

Kakve sve rajčice uzgajam u biovrtu, pogledajte u našem katalogu OVDJE.

 

O autorici