Otporne rajčice koje beremo sve do prvog mraza - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 8. listopada 2020.

Otporne rajčice koje beremo sve do prvog mraza

Tko veli da početak jeseni znači kraj sezone rajčica na vrtu? Ove sezone, unatoč izazovnim vlažnim vremenskim uvjetima koji su pogodovali širenju gljivičnih bolesti rajčica, određene sorte rajčica nisu se predale. U mom biovrtu, mjesta naravno nema nikakvom tretiranju rajčica, a nisam niti koristila nikakve ekološke pripravke.

Tako sam i tijekom rujna, ali i početkom listopada i dalje brala rajčice u svom biovrtu. Predstaviti ću vam te otpornije sorte rajčica:

MALI CRVENI JABUČAR
Ova sorta rajčice veličine jajeta vrlo je otporna na plamenjaču, pa sam imala mnoštvo plodova i tijekom kišnog ljeta kao i u rujnu, a i dalje cvate i stvara nove plodove na vrhovima stabljika.

VELIKA CRVENA KOKTEL RAJČICA
Ovo je jako otporna, ukusna i izuzetno visoka sorta rajčice. Ima sitne koktel plodove na grozdu, ali oni nisu presitni, tako da je odlična i za salate.

TAMNA KOKTEL RAJČICA
Ovo je još jedna visoka i bujna sorta rajčice, koja stalno raste i cvate na vrhovima, te rodi mnoštvo plodova. Plodovi su tamne, čokoladne boje i ukusni.

SITNA KOKTEL RAJČICA
Sitna koktel rajčica definitivno je najveći borac među rajčicama. Ona uporno i neprekidno raste tijekom vrtlarske sezone unatoč kiši i bolestima poput plamenjače. I na jesen, kad padnu temperature ne posustaje s rastom i cvatnjom, pa tako stalno tjera nove cvjetove i stvara nove plodove sve do prvog mraza. Kako su joj plodovi sitniji, tako i brže dozrijevaju. Imam ju u žutoj i crvenoj bolji, obje su odličnog okusa. Zasijavaju se same, nisam ih sijala godinama, a uvijek se pojave u velikoj količini na vrtu. Mogu rasti čak i bez potpornja, samo treba pomalčirati ispod njih.

Vodim vas u moj biovrt 13.09. i 28.09. gdje sam snimila rajčice koje i dalje cvatu i rađaju unatoč izazovnoj sezoni, jeseni, vlazi, kiši i hladnoći, bez naravno ikakvih pripravaka i prskanja. Za dugu sezonu rajčica svakako preporučujem čim veću raznolikost i izbor različitih sorti rajčica, a za jesenske berbe neke od ovih rajčica koje prikazujem u videu. Uživajte u dugoj vrtlarskoj sezoni i obiju rajčica sve do kasne jeseni.

 

Viškove sjemenja rajčica iz Biovrta potražite u našem katalogu OVDJE. 

O autorici