Muški i ženski cvjetovi tikvi i krastavaca - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 30. srpnja 2012.

Muški i ženski cvjetovi tikvi i krastavaca

Tikve i tikvice vam cvatu već jedno vrijeme na vrtu, ali nema ploda na njima, pa se već polako pitate što nije u redu s vašim tikvama? Nema razloga za paniku, tikve, tikvice, krastavci i slično karakteristični su po odvojenim muškim i ženskim cvjetovima.

Upravo muški cvjetovi koji nemaju ploda prvi procvatu, dok ženski na kojima se razvija plod procvatu kasnije. Razlikovati ih je jako jednostavno: muški cvjetovi su na dugim uskim stapkama, dok ženski već i prije cvatnje imaju zadebljanje koje liči na plod, koji će se razviti nakon oplodnje.

Slika: lijevo muški i desno ženski cvijet patišon tikve. Karakterističan oblik ploda vidi se već kod pupoljka ženskog cvijeta.

tikva cvijet 9tikva cvijet 10

Na slijedećoj fotografiji se jasno vide 3 muška cvijeta tikve kako cvatu, i mali pupoljak ženskog cvijeta na vrhu stabljike. Stoga, ako vam cvatu samo muški cvjetovi i još nema na pomolu ženskih, muške cvijetove možete i pobrati i pohati/pržiti – slove kao poslastica i ima mnogo recepata na internetu.

tikva cvijet 1

Krastavci također imaju različite muške i ženske cvjetove, a plodovi se dakle razvijaju samo na mjestu ženskih cvjetova.

Slika: muški i ženski cvijet krastavca:

krastavac cvijet 2krastavac cvijet 1

Tikve su karakteristične i po tome što se jako križaju, a glavni krivac za to su pčelice (i ostali kukci) koji ih oprašuju. Stoga se preporuča sve vrste tikvi saditi čim dalje jedne od drugih, a ako želite skupiti sjeme i želite biti sigurni da neće doći do križanja – najbolje je da sami oprašite tikvu. Dakle odaberite muški i ženski cvijet prije nego procvatu, i u rano jutro, čim se otvore, otrgnite muški cvijet, maknite vanjske latice koje vam smetaju, i prašicima muškog cvijeta protrljajte tučak ženskog cvijeta – dakle prenesite pelud s muškog cvijeta na ženski, i tako ga oplodite. Da bi bili sigurni da taj cvijet naknadno neće više biti oprašen nekom drugom vrstom, uzmite malo tanke špage ili gumicu i lagano zavežite skupa cvijet odnosno njegove latice skupa – on će kasnije otpasti, a vi ste sigurni da je tikva oprašena upravo onom vrstom koju ste željeli.

radionica skola vrtlarenja 28072012 7

Također, ukoliko ne dođe do oplodnje kod cvijeta tikvi ili krastavaca, ne razvija se plod, nego ženski cvijet i plod u nastanku propada, gnjili ili se suši. Ako vam se slabo zameću plodovi, probajte i sami oprašivati cvjetove.

Više o tikvama pročitajte na slijedećim linkovima:
Tikve cucurbita
Kako spremiti tikve za zimu

tikva cvijet 8

 

O autorici