Mahunarke ne vole vrućine - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 27. kolovoza 2015.

Mahunarke ne vole vrućine

Prošle godine previše kišno i hladnije ljeto bilo je jako dobro za uzgoj raznih mahunarki u mom biovrtu. Naime, tokom cijelog ljeta imala sam super berbu i niskog i visokog graha, kao i mahuna. Doduše, radi previše kiše malo je bilo problematično kad su se zrele stabljike niskog graha polegle (jer je bio jako rodan) i mahune pomalo počele truliti, ali u globalu sam uspjela većinu na vrijeme spasiti i skoro sve na vrijeme pobrati.

Ove godine imali smo puno više temperature nego prošle godine. Bila su i razdoblja kad su temperature prelazile i preko 35 stupnja i tako je trajalo danima. To nikako nije dobro za nijednu vrstu mahunarki. Naime, kod njih ne dolazi do zametanja plodova ako se temperature popnu i drže preko 30 stupnja. Drugim riječima, grah i mahune u takvim uvjetima i dalje cvatu, ali nema zametanja plodova, nego cvjetovi nakon cvatnje opadaju.
Posebno je na vrućine osjetljivi mnogocvjetni grah, lat. Phaseolus coccineus (poznatiji i pod narodnim nazivima bajs ili žohar). Čak i za kišnijih i hladnijih ljeta tokom ljetnih mjeseci ne daje veliki urod, nego tek krajem ljeta dok padnu temperature. Tokom toplijeg dijela ljeta ljeta puno cvate, ali dakle nećete baš vidjeti plodove tj mahune na njemu.
Fotografije: cvijet mnogocvjetnog graha i mnoštvo mahuna tek na jesen 07.10.2014.
phaseolus coccineusgrah mnogocvjetni
Niske vrste graha su uvijek u velikoj prednosti jer one cvatu prije visokih vrsti, pa kakvo god da ljeto bilo, oni stignu većinom procvasti i razviti plodove prije početka vrućina i daju siguran urod. S visokim sortama je to ipak malo drukčije, jer oni kasnije cvatu, često kad već počnu vrućine. I tako se je ove godine dogodilo u mom vrtu (a čujem da i u mnogim drugim vrtovima): do nedavno nije bilo baš plodova na visokim vrstama. Mnogi su se pitali što je sad s grahom, da li je krivo sjeme, uzgoj ili što drugo… a dakle ništa takvo, pravi krivac za ovo je bila vrućina.
Čim je početkom druge polovice kolovoza u kontinentalnom dijelu RH zahladilo, grah je opet počeo obilnije cvasti, i možete primijetiti na svim vrstama kako se konačno naziru mlade mahune. Kod mene čak i mnoge niske vrste mahuna, koje su i prije vrućina nešto rodile, počinju opet cvasti i koliko vidim, sad će biti puno bolja berba nego ona prva.
Fotografije: niske i visoke roza mahune 21.08.2015.

21082015 mahune niske21082015 visoke mahune 5
Svaka godina je klimatski je različita i uvijek tako biva da vrijeme pogoduje više nekim vrstama – kao npr. prošle godine mahunarkama i paprikama, dok rajčice baš i nismo imali radi previše vlage i gljivičnih bolesti. A s druge strane, sušne i prevruće godine pogoduju rajčicama, ali mahunarke se jako muče za vrijeme vrućina i tada pravu berbu možete očekivati tek dok temperature padnu.
Nas na kontinentu muči i još jedna stvar, a to su jutarnji mrazevi koji se znaju dogoditi već krajem rujna/početkom listopada. Ako vrućine dugo traju i tek u kasno ljeto dolazi do zahlađenja, ponekad visoki grah i mahune ne stignu do kraja dozoriti. Kako su ove godine sve moje visoke mahunarke tek nedavno prekrasno procvale i krcate su plodovima, iskreno se nadam da će sve ipak stići dozoriti prije prvih mrazeva.
To mi je jako bitno jer čuvam svoje sjeme, a njemu treba dosta vremena da dozori. Naime, izuzetno sušne i vruće 2013 godine dogodilo se je da su visoke mahunarke rijetko kome uspjele dozoriti za sjeme i mnogi su tako ostali bez svog sjemenja za iduću godinu. Zato uvijek spremajte i svoju zlatnu rezervu sjemenja (VIŠE)
Fotografije: visoki grah i  visoke mahune kiflice 21.08.2015.

21082015 visoke mahune 121082015 visoke mahune 3
A da bi imali berbu mahunarki svake godine, bez obzira da li će ljeto biti možda prekišno ili prevruće, evo kako možete doskočiti klimatskim (ne)prilikama:
1. Ranija sjetva – to je doduše lutrija jer su mahunarke osjetljive na mraz koji može u kontinentalnoj RH biti i tokom svibnja, ali posijte jednu gredicu graha i mahuna u drugoj polovici travnja (dok tlo zatopli, ne prije).  Ako neće biti mraza, imati ćete siguran i rani urod. Više o sjetvi mahunarki pročitajte OVDJE.

2. uvijek posijte barem jednu vrstu niskog ranog graha i mahuna – ako će biti vrućine, on često rodi prije, pa imate sigurnu berbu

3.  niske vrste mahuna možete sijati sve do kraja srpnja – posijane krajem srpnja su idealne za jesensku berbu prije mraza. Drugim riječima, možete imati i jesensku berbu niskih mahuna prije prvih mrazeva u kontinentalnom dijelu RH.

O autorici