Kineski jam – Dioscorea batatas Decne - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 10. siječnja 2016.

Kineski jam – Dioscorea batatas Decne

Kineski jam – lat.Dioscorea batatas Decne (syn. Dioscorea opossitifolia, sny Dioscorea opposita, syn Dioscorea divaricata) je trajnica i to penjačica. Spada u obitelj Dioscoreaceae i porijeklom je iz Azije.

Uzgaja se kao povrće radi zadebljanog korijenja, kao i mnoge druge biljke iz roda Dioscorea a koje se uzgajaju za ljudsku prehranu. Jam (Yam) dakle nazivamo više srodnih biljaka koje su porijeklom iz Azije i Afrike i koje se uzgajaju radi jestivog korijenja. Više o svim vrstama jama koji se diljem svijeta uzgajaju za jelo pročitajte OVDJE.

Kineski jam je u prednosti pred ostalim vrstama jama jer podnosi niže temperatura od ostalih, čak i do -20, pa se može uzgajati u više dijelova svijeta od ostalih vrsta. Međutim, ipak se većinom uzgaja kao jednogodišnja kultura – sadi se na proljeće, pazeći da prođe opasnost od mrazeva, te se vadi na jesen.

Kineski jam je jednodomna biljka – dakle biljke imaju cvjetove odvojenog spola i mogu biti samo ženske; s ženskim cvjetovima, ili samo muške; s muškim cvjetovima. Ako želite uzgojiti sjeme morate imati i ženske i muške biljke radi oprašivanja (ženski cvijet = tučak, muški cvijet = prašnici).

Međutim, kineski jam na stabljikama formira i male zračne gomolje – koji nisu sjeme, ali se može razmnožiti putem njih. Tu nije potrebno imati i muške i ženske biljke. Male gomolje jednostavno poberete na kraju sezone tj. na jesen, tad i sami počnu opadati dolje s biljke, spremite preko zime u zatvoreno i na proljeće ih posijete. Možete ih sijati tokom ožujka i travnja u zatvorenom u posudice te presaditi van nakon zadnjih mrazeva na koje je jam jako osjetljivi, ili na otvoreno tokom svibnja. Ja ih sadim krajem travnja ili tokom svibnja na otvoreno u tegle na terasi. Optimalna temperatura za klijanje je 20 stupnja.

Osim zračnim gomoljima, kineski se jam može razmnožiti sadnjom dijela gomolja. Veći zračni gomolji se mogu koristiti i za jelo.

jam lisce i gomoljjam zracni gomolji

Kineski jam može narasti u visinu i do 3 metra i treba potpornje za penjanje. Može rasti na direktnom suncu ili u polusjeni. Idealna je biljka za sadnju u šumski vrt na njegovim sunčanim rubovima. Voli vlažno tlo, pa ga redovito zalijevajte ako ga uzgajate u teglama.

Gomoljasti korijen može narasti jako veliki – čak i preko 1 metar u dužinu, te težiti više od kilograma. S obzirom da ima jaki korijen koji raste duboko i okomito u tlo, to izuzetno otežava vađenje te se gomolji tako lako slome ili oštete. Stoga se preporuča saditi ga u tegle, bačve, sanduke i sl. Postoji i tehnika sijanja u žljebove koji su postavljeni u tlo ukoso. Tako možete izvaditi na jesen gomolje bez oštećenja.

Uzgoj jama u tegli je praktičan radi lakog vađenja na jesen. Jam je za berbu spreman krajem rujna i tokom listopada, kad mu lišće polako počne žutili i opadati. Kad nastupe jače hladnoće, odumire i cijeli nadzemni dio. Optimalne temperature za čuvanje gomolja su od 14-16 stupnja. Ja ih držim u slabo grijanoj prostoriji u tegli, prekrivene zemljom. Ako se jako rasuše tokom zime samo lagano zalijem tu zemlju. Mislim da bi se mogli i bez problema čuvati u podrumu preko zime.

Prve zračne gomolje jama nabavila sam pred 2 godine i tokom 2 sezone uzgajala sam jam kao lončanicu s potpornjem – prve godine u manjoj tegli, prošle sezone u malo većoj. Odmah prve godine biljke uzgojene iz zračnih gomolja daju nove zračne gomolje. Nakon druge godine uzgoja dobila sam dovoljno velike gomolje i za konzumaciju, prije mi je bilo šteta to pojesti jer su bili jako mali. Okus im nije nešto posebno, ali je sasvim ok, malo podsjeća na krumpir. Može se jesti i sirovi i kuhani, prženi, pečeni, ribati ga u salate, na hranu… Jam je izuzetno zdrava namirnica, sadrži puno vitamina B6, što djeluje izuzetno povoljno na jačanje stjenki krvnih žila i krvni tlak. U kineskoj se medicini koristi kod liječenja upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritis i sl.). Stimulira endokrine žlijezde i pojačava imunitet, te ima antikancerogena svojstva. Odličan je i za dijabetičare. Više o ljekovitosti i primjeni pročitajte na stranicama Plants for a future OVDJE.

jam u teglijam gomolji jesen

Do sada sam ga uzgajala kao lončanicu jer nisam znala da je toliko otporan na niske temperature, ali nakon informacije koju sam i pročitala, ali i dobila od ljudi koji ga uzgajaju na otvorenom, i ja ću ove sezone dio jama probati uzgojiti na otvorenom i ostaviti ga vani preko zime. Dio ću ipak i dalje za svaki slučaj spremati nutra, nikad se ne zna kad može doći ili poplava, ili prehladno, ili gladne voluharice ili sl. Ipak volim prije osobno provjeriti činjenice nego tvrditi da je to stvarno tako.

Nedostatak uzgoja u teglama je dakle taj da biljke u teglama nikad ne narastu tako otporne i velike kao na otvorenom, jer u tegli nemaju sve dostupne mikroelemente i korisne mikroorganizme kao što je to na otvorenom. Vjerojatno zato kod mene nisu narasli baš veliki gomolji. Ali dakle što se tiče jama vraćamo se opet na problem vađenja u otvorenom, pa je najbolje probati napraviti neku kombinaciju – pa dakle tegle s rupama, žardinjere, žljebove, sanduke ukopati na otvoreno.

Prilikom uzgoja u teglama primijetila sam jednu jako zanimljivu stvar – jam je počeo formirati zadebljani gomolj tek dok je dodirnuo dno i dok nije imao više kamo rasti. Na jednom dijelu je čak „pobjegao” iz tegle van.

Veći gomolji na fotografijama ispod su iz jednogodišnjeg gomolja, dok s oni manji bili uzgojeni iz zračnih gomolja. Kod mene nije niti približno narasao kao što to piše da može narasti u literaturama – ali nemam još informacija niti iskustva da li je to jer sadni materijal mora biti veći za veće rezultate, ili jer je bio u premaloj tegli tj. nije bio na otvorenom. To ću znati tek iduće sezone dok ću dio jama posaditi na otvorenom, ali i imati višegodišnje veće gomolje za sadnju.

jam gomoljjam gomolji 1

Kineski jam je po mom iskustvu prilično jednostavna biljka za uzgoj, nametnike i bolesti još nisam zamijetila na biljkama, te ga svakako radi jednostavnosti uzgoja, ali i radi izuzetne ljekovitosti i hranjivosti preporučam svima uzgajati u svojim vrtovima.

Ako želite nabaviti zračne gomolje jama za razmnožavanje u vlastitom vrtu, možete ih nabaviti i kod nas, pred početak sezone imamo u ponudi i viškove gomolja jama (OVDJE). Našu cjelokupnu ponudu viškova pogledajte OVDJE

jam lisce

 

O autorici