Izlet članstva u Slavoniju 29.09.2018. - Biovrt - u skladu s prirodom

Izlet članstva u Slavoniju 29.09.2018.

 

U subotu 29.09.18. članstvo i simpatizeri udruge Biovrt otputovali su u Slavoniju na izlet “Putevima očuvanja starinskih vrsta” Posjetili smo 3 mjesta i upoznali divne entuzijastične ljude.

Prvo smo posjetili Mirka Veića, jednog od najpoznatijih hrvatskih čuvara starinskih sorti jabuka. Na svom imanju na kojem čuva mnoštvo starinskih sorti, poznati Mirko Veić nam je pokazao dio kolekcije u voćnjaku-matičnjaku, plodove i održao kratko predavanje o starim sortama. Degustirali smo jabuke i sok od 50-setak sorata jabùka.

29092018 22  29092018 11

Trudi Boršoš, poznata čuvarica starinskih vrsti rajčica, ispričala nam je svoju priču o čuvanju velike kolekcije starinskih sorti rajčica i o organskim tehnikama poboljšavanja tla. Kod nje smo obišli njeno imanje, razmijeniti sjeme rajčice i uživali u odličnom ručku.

29092018 63   29092018 86

U voćnjacima Vjeko Hudolin (OPG Hudolin) razgledali smo dva voćnjaka sa starim ili novim, ali otpornim sortama jabuka, krušaka i drugog voća, kratko se upoznali sa dosadašnjim iskustvima i planovima. Isprobali smo njihov sok od jabuka, nabavili jabučni ocat od neprskanih jabuka, jabuke i kruške iz ekološkog uzgoja, dunje, med, prirodni sok od jabuke, knjigu “Dobre priče” Anđe i Vjeke Hudolin i knjigu “Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka” prof. Ivana Bašića. Kod Vjeke su nam članice novogradiške udruge Živa Zemlja: Blanka Sremac, Mirjana Latinović i Ksenija Stivicic pripremile pravu gozbu, a sudjelovali su i zaljubljenici u prirodu i ljekovito bilje Dragica i Antun Jurasović iz Brđana, eko-voćar Ivan Rešković iz Gorica, Marko Stanić, pčelar iz Nove Gradiške i sestrična Ivanka Malnar, također zaljubljenica u stare sorte voća i povrća.

Naša predsjednica svakom je domaćinu u zahvalu za gostoprimstvo poklonila svoju knjigu “Vrtlarenje u skladu s prirodom”, kao i brošure “Očuvajmo biorazzznolikost” te komplet sjemenja cvijeća i začinskog/ljekovitog bilja za korisne kukce.  Također, i udruzi su poklonili svoje autorske knjige Mirko Veić i Vjeke Hudolin.

  29092018 120  29092018 154

U voćnjaku Vjeke Hudolina pronašli smo i jednu jabuku, čije je reznice naša predsjednica Silvija Kolar-Fodor slala Vjeki pred nekoliko godina, uz druge starinske jabuke i kruške da cijepi i za sebe i za nju. Vjeki se je jabuka jako dopala svojim okusom i lijepim rastom kao i činjenicom da se plodovi jako dobro drže na jesen na samom stablu dok u isto vrijeme s drugih vrsti plodovi masovno opadaju. Stoga ju planira idućih godina razmnožiti za svoje voćnjake, a sve dok ju ne identificiraju točno, ova jabuka u slavonskom voćnjaku nosi ime nadimka naše predsjednice – SilveK.

 

jabuka silvek

Hvala svima, vratili smo se iz Slavonije puni dojmova divnih entuzijastičnih ljudi koji žive svoje snove i koji strastveno rade to što vole i svoju ljubav prenose na druge i motiviraju i inspiriraju time što rade.
I sigurno ćemo se opet vratiti <3

Više fotografija s izleta možete pogledati na sljedećem linku:

http://www.biovrt.com/category/194-izlet-clanstva-u-slavoniju-29-09-18

 

ili na fb stranici udruge Biovrtu u albumu OVDJE.

 

 

 

O autorici