Blitva - Beta vulgaris - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 13. studenoga 2009.

Blitva – Beta vulgaris

Blitva je lisnato dvogodišnje povrće iz obitelji Amaranthaceae, potporodice loboda (Chenopodiaceae). U našim se krajevima uzgaja uglavnom kao jednogodišnja biljka. Postoje 2 vrste – lisnata i peteljkasta – kod lisnate se koriste listovi, kod peteljkaste se miče zeleni dio i konzumiraju se peteljke.

Sije se početkom 4. mjeseca direktno na otvoreno i brzo niče:

Listovi se ubiru tokom cijele godine, s time da treba paziti da se ne ošteti sredina, srce biljke, otkud ona stalno pušta nove listove.

Blitva se može ostaviti u zemlji preko jeseni, a ako prezimi i ako joj tokom zime korijenje ne pojedu voluharice, slijedeće godine cvate i stvara puno sjemenki.

Blitnu znaju napadati crne lisne uši, a uz uši tu su odmah i mravi koji si uzgajaju uši, a od bolesti gljivične bolesti pepelnica i pjegavost.

Dobri susjedi su salata kao međukultura, pa kupusnjače, mrkva i rotkvice. S lukom se nipošto ne slaže.

Blitva bolje uspijeva u polusjeni nego na direktnom suncu: slučajno mi je par sjemenki završilo na gredici cvijeća ispod terase koja je pola dana u hladu: blitva tu raste kao luda, puno bolje od one na gredici na vrtu.

 

Sjeme blitve možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

 

O autorici