Bamija - Hibiscus esculentus - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 17. studenoga 2009.

Bamija – Hibiscus esculentus

Bamija, okra je orijentalno povrće koje se naveliko uzgaja u BIH i južnijim krajevima, a ono što nije toliko poznato je da se i kod nas jako uspješno može uzgojiti. Porijeklom je iz Azije i Afrike, a u naše su je krajeve donijeli Turci.

Bamija je osim povrća i ljekovita biljka, a slovi i kao prirodni afrodizijak, jedni ju nazivaju prirodna viagra. Može se koristiti i svježa i sušena, ako se koristi sušena treba se prije namočiti u vodu jedno vrijeme i nakon toga se priprema kao svježa.

S obzirom da je iz obitelji hibiskusa (Malvaceae), ima prekrasne cvjetove.

Sije se prije u posudice u 3. mjesecu u zatvorenom ili direktno na otvoreno od 4. do početka 5. mjeseca.
Može narasti i do 2 metra i prilično se razgranati, ovisi koliko prostora ima.

Cvate neprekidno cijelo ljeto, plodovi se beru već 4-5 dana nakon cvatnje, ako se ne poberu nastaju prilično velike “mahune” prepune sjemenja. Obiranjem plodova se i potiče nova cvatnja. Bamija za dobar rast treba dosta vlage, pa ju preporučam u razdoblju suše zalijevati. Plodovi se za zimu mogu posušiti, najbolje ih nabosti iglom u niz na konac i sušiti u hladu na prozračnom mjestu.

Od potencijalnih nametnika i bolesti, još ništa “sumnjivo” nisam primijetila na bamiji.

Slika: suhi plod bamije s zrelim sjemenkama

 

Sjeme bamije možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

O autorici