Žute ljepljive trake – opasnost za pčele - Biovrt - u skladu s prirodom

Žute ljepljive trake – opasnost za pčele

U vrijeme cvatnje voćaka pojačana je aktivnost pčela koje su privučene cvjetovima i oprašuju ih. Nažalost, prizor koji sam nedavno vidjela u nekoliko hobi voćnjaka za vrijeme me je zaprepastio – žute ljepljive ploče u krošnjama rascvjetanih voćaka. A na njima – mnoštvo pčela, bubamara, pauka i drugih korisnih kukaca koji su polako umirali zalijepljeni na te ploče. Ljudi nažalost iz čistog neznanja i s krivom primjenom rade velike štete umjesto da si pomognu. Žute ploče se ne upotrebljavaju u vrijeme izlijetanja pčela.

Treba znati kada i kako upotrebljavati ovakve ljepljive ploče. Na pakiranjima postoje jasno upozorenje da se one ne koriste u vrijeme kad lete pčele – znači NIKAKO na rascvjetanim voćkama u vrijeme kada one cvatu.

Nažalost, previše je zabluda i premalo znanja u korištenju bioloških sredstava. Za mnoga sredstva bi se zapravo moglo i još dodatno raspravljati i argumentirati koliko je sve to zapravo biološko. Da li je dovoljna činjenica da nešto nije dugoročno otrovno pa ostane nama u hrani – ali da smo svejedno tim sredstvom pobili u nekom trenutku jako puno korisnih kukaca? Nadalje, ljepljive ploče su prvenstveno i razvijene za praćenje populacije kukaca, a ne kao sredstvo suzbijanja istih. Tako se često i na žute i na bijele ploče zalijepe korisni kukci, pa po meni primjena ljepljivih ploča – klopki za korisne kukce – na mom imanju nije nikakvo prihvatljivo sredstvo niti u skladu s prirodom.

Da bi uspješno i bez štete po okoliš (odnosno s minimalnom štetom) koristili te ploče, prvo trebate znati koji nametnik vam radi problem u voćnjaku i kada je vrijeme njegovog izlijetanja. Kolega koji se dugi niz godina bavi voćarstvom naglašava kako ove žute ploče koristi u krošnjama trešanja samo u trenutku kada one počinju zoriti (kad se počnu crvenjeti), jer tada izlijeće muha koja polaže jajašca u plodove. A u to vrijeme nema cvjetova – pa nisu toliko štetne za pčele u krošnjama trešnje. Neki ih koriste za lukovu muku – ali i tu imate upozorenje da ih ne stavljate u vrijeme kad izlijeću pčele jer se i one često, privučene žutom bojom, uhvate u tu smrtonosnu klopku.

Postoje učinkovitija biološka rješenja za određene štetnike. Ako imate probleme s baš određenim nametnicima na voćkama, radije potražite puno učinkovitije feromonske zamke, koje ciljano privlače baš određene štetnike i nisu smrtonosne cijelom nizu korisnih kukaca kao što su to ljepljive ploče.

A opet naglašavam, u vrijeme cvatnje – maknite ih vam iz voćnjaka ako ste ih stavili, jer sada samo rade štetu.

Moja osobna preporuka – nemojte ih koristiti nikada. Čim nešto neselektivno uništava i korisne kukce – a pogotovo korisne oprašivače, po meni se nikako ne može smatrati sredstvom u skladu s prirodom.

O autorici