Zimnica ne mora biti komplicirana - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 31. kolovoza 2017.

Zimnica ne mora biti komplicirana

 

Vrijeme je spremanja ljetnog obilja za zimske mjesece, pa tako su mnogi ovih dana u poslovima spremanja zimnice.
Donosim par praktičnih savjeta kako si pojednostaviti pripremu zimnice i kako izbjeći neke nepotrebne sastojke ili radnje.

Umjesto pasirke koristite štapni mikser ili blender
Moja baka se je jako osuvremenila u pogledu korištenja pomagala kod izrade zimnice, a veli da joj je upravo štapni mikser velika pomoć. Prije bi se prilično namučila kod kuhanja pekmeza i umaka od rajčice jer je sve pasirala. Kožica rajčice i nekog voća smeta mnogima u sosu ili pekmezu, ali sadrži brojne vrijedne vitamine i minerale. Ne treba se zamarati mukotrpnim pasiranjem ili prethodnim odvajanjem kože ili sjemenki rajčice. Sve se jednostavno u par minuta usitni s štapnim mikserom pred kraj kuhanja. Umak/pekmez je gušći, a zadržana su sva hranjiva svojstva.
Ukoliko nemate štapni mikser, rajčicu možete i prije samog kuhanja usitniti u blenderu.

19092015 salsa 1

Konzervansi su nepotrebni
Iako su sredstva za održavanje trajnosti zimnice, mnogi ipak radije izbjegavaju konzervanse jer oni nisu neopasni za ljudsko zdravlje. Dobra je vijest da oni zapravo i nisu potrebni kod izrade zimnice. Zimnica se može ukuhati bez ikakvih konzervansa ili dodataka – a da i to dalje bude trajni proizvod koji možete stajati i preko 2 godine. Kako radi moje baka i mama tako radim i ja – imam kompote i pekmeze koji stoje već i preko 2 godine bez ikakvog kvarenja. Najbitniji element u pripremanju zimnice je način spremanja – čiste i zagrijane staklenke, novi poklopci, okretanje boca ili sporo hlađenje. Prilikom spremanja zimnice staklenke prethodno dobro operite, osušite, te ih zagrijte bilo u pećnici (10-15 min na 50 stupnja i zagrijavati do 100 stupnja, pa hladiti da ne budu prevruće jer onda pucaju kod ulijevanja zimnice) bilo u mikrovalnoj pećnici zagrijavanjem 3 minute na maksimum. Dok se ulijeva pekmez, kompot ili sos od rajčica u staklenke – on mora biti vrući a ne ohlađeni.

Poklopce dobro operite, a ja unutrašnjost još obrišem maramicom natopljenom s alkoholom. Bitno je da su poklopci novi – odnosno da nisu korišteni koji su se možda bili otvarani nožem i sl., pa tako malo savijeni više ne mogu pouzdano potpuno zatvoriti staklenku. Staklenke se zatvaraju odmah nakon punjenja. Kad spremam kompot staklenke okrenem na nekih 10-tak minuta, pa opet vratim u uspravni položaj, dok pekmeze i sos od rajčica ne okrećem – nego prekrijem s nekoliko kuhinjskih krpi ili zamotam u deku, da se čim sporije hladi. Ovaj postupak osigurava trajnost vašoj zimnici. Iako neki vele da je dovoljno samo okrenuti staklenke i držati par minuta da se kisik potroši, često ne volim okretati staklenke pogotovo kod gušćih smjesa poput paradajz sosa i pekmeza. Razlog tome je taj da sam znala doživjeti da bi mi zimnica imala malo okus po poklopcu. Zato ipak staromodno grijem staklenke i sve zamotam nakon punjenja te polako hladim, a zimnica mi stoji godinama bez kvarenja.
Recept moje bake za paradajz sos pročitajte OVDJE, a moj recept za salsa umak pročitajte OVDJE.

kompot

 

Sol i šećer nisu potrebni u velikim količinama da bi nešto dugo trajalo
Unatoč činjenici da mnogi misle da je upravo šećer bitni da bi pekmezi i kompoti dugo mogli stajati, šećer nije uopće presudan za to i uopće ga ne morate staviti. Ja u kompote i pekmeze stavim uvijek samo minimalno šećera, a oni radi načina pripreme stoje i preko 2 godine. Najbitniji je način spremanja kako je u prethodnom odjeljku spomenuto i to će osigurati trajnost vašoj zimnici.
Kako pripremam kompote pročitajte OVDJE  , a recept za pekmeze pročitajte OVDJE.

21012017zimnica paprika

 

 

 

O autorici