Zašto pobrati rajčice pred kišu i kako ih dozoriti? - Biovrt - u skladu s prirodom

Zašto pobrati rajčice pred kišu i kako ih dozoriti?

Nakon ljetnih žega i vrućina, počelo je kišno razdoblje u većem dijelu Hrvatske. Kako je druga polovica kolovoza, već na veliko spremamo obilje s naših vrtova, pa tako i rajčice. Krenula je polako i plamenjača, kasna palež – gljivična bolest koja se pojavljuje na listovima, ali kasnije i plodovima rajčice. Plamenjača je uobičajena bolest od sredine kolovoza kad počnu jutarnje magle i u zraku se zadržava više vlaga. Naime, upravo je vlaga ta koja omogućava širenje ove gljivične bolesti. Više o plamenjači pročitajte OVDJE.

Za kišnih ljeta, kao recimo prošle i pretprošle godine, ova se bolest pojavila i prije radi puno vlage. Ove sezone imali smo sreću što se tiče rajčica gdje su upravo vrućine i suše pogodovali njihovom zdravlju, a plamenjača se kod mene pojavila tek nedavno.

Za sušeg razdoblja redovito sam uklanjala zaražene listove kako bih smanjila mogućnost prelaska bolesti i na plodove, jer onda plodovi postaju nejestivi. A ovih dana, kako je stalno u prognozi kiša, odlučila sam pobrati sve zrele rajčice i one koje samo što nisu dozorile te ih saviti u zatvoreni prostor na dozrijevanje.

Naime, na otvorenom u uvjetima stalne vlage, velika je šansa da plamenjača krene i na plodove, a time bi dakle plodovi postali nejestivi. Zato sam ih pobrala, poslagala u sanduke i stavila u suhi i topli prostor, zajedno zrele rajčice i one koje još moraju dozoriti. Tu će se one dozoriti do kraja, bez opasnosti da se na njima razvije plamenjača.

Kada berete zelene rajčice, imajte na umu da će bez problema dozoriti oni plodovi koji već i imaju naznaku da su počeli zoriti na samoj biljci. Ako su plodovi previše zeleni, tj nedovoljno razvijeni, neće baš samo tako dozoriti u zatvorenom i neće biti sočni i ukusni kao oni koje dozore na biljci.

Nakon što dozore možete ih najnormalnije ili konzumirati svježe, ili ukuhati u zimnicu.

Više o ovoj temi  pogledajte i u mom novom videu, gdje je dio moje jučerašnje berbe pred kišu:

IFrame

O autorici