Za lijepe velike glavice luka – potrgajte pupoljke - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 17. svibnja 2021.

Za lijepe velike glavice luka – potrgajte pupoljke

Ukoliko želite uzgojiti lijepe velike glavice luka, ne želite da vam luk ode u sjeme. Naime, ukoliko se to dogodi, biljka je fokusirana na stvaranje sjemenja i glavice ostaju male. Osim toga, lukovice često i istrule nakon što dozori sjeme.

Stoga je bitno pratiti napredak luka u rastu, pa čim počne tjerati male pupoljke koji izgledaju kao dolje na fotografiji – potrgajte ih.

Ovo se vjerojatno neće dogoditi svim biljkama luka, ali često se dogodi da dio luka odjednom počne ići u cvijet, tj. sjeme.

Trganjem pupoljaka ćete zaustaviti stvaranje sjemenja i biljki će nastaviti rasti lučica. Jako je bitno da to napravite na vrijeme, a to je odmah čim se pojave pupoljci. Ukoliko luk već ima velike pupoljke ili cvjetove, najvjerojatnije ste već zakasnili i glavice luka biti će znatnije manje i lošije kvalitete.

Cvijet luka pojavljuje se u sredini lisnate rozete. Ako ga ostavite da naraste, karakteristično je da narastu visoke uspravne stabljike s cvjetovima.

Razlog cvatnje luka može biti najčešće ili nepovoljan trenutak sadnje ili predebele lučice (sadni materijal).
Ukoliko ne skupljate svoje sjeme luka, najbolje je potrgati pupoljke čim zapazite da su se počeli formirati, jer što će se više cvijet razvijati to će se više odraziti na veličinu i kvalitetu luka.

Naime, cvijet luka znači da će lučica ostati manja i da će u većini slučajeva imati i ostatak stapke. Takve lučice brzo propadaju, stoga ih potrošite prve nakon berbe. Također, preporuča se potrgati cvjetnu stapku čim niže.

Međutim, nije na odmet i ostaviti nekoliko cvjetova luka za sjeme i iduće godine uzgojiti svoje vlastite lučice iz vlastitog sjemenja.  Za sjeme se uvijek ostavljaju lijepi veliki primjerci luka koji će sigurno ići u sjeme. Naime, luk koji ide u cvijet u pravilu je onaj uzgojen iz većih lučica. Zato pojavu mnoštva pupoljaka luka možemo spriječiti kod same kupovine biranjem manjih lučica luka.

Ovakvi pupoljci/cvjetovi pojavljuju se i kod nekih vrsti češnjaka, a mladi su prava delikatesa koja se može kiseliti ili pripremati u raznim jelima. Također, po mom iskustvu, kod nekih vrsti češnjaka ima velikog utjecaja na veličinu glavice – a kod nekih ne. Ali u svakom slučaju, bolje je veći dio pupoljaka ipak potrgati – i pojesti  🙂

O autorici