Vrtlarenje u skladu s vremenskim prilikama - Biovrt - u skladu s prirodom

Vrtlarenje u skladu s vremenskim prilikama

Za svakog vrtlara/icu preporučljivo je stalno pratiti vremensku prognozu i radove u vrtu prilagoditi vremenskim prilikama. Tako, praćenjem prognoze i odabirom vrsta radova u skladu s tim, možete uštedjeti puno vremena i puno nepotrebnog posla.

1. Presađujte biljke prije kiše

Najbolje vrijeme za sadnju i presađivanje je dan prije ili uoči kiše. Naravno, ovo pravilo vrijedi ako znate da će u skoro vrijeme pasti kiša, a vi imate u planu saditi nešto na vrtu. Razlog sadnji prije kiše je da će se biljke puno lakše primiti ako ih sadite u takvim uvjetima nego za lijepog vremena. Dok sije sunce biljke se duže muče prilikom prilagodbe na nove uvjete. Također, ako sadite biljke prije kiše, najčešće je dovoljno zalijati ih tek jednom, nakon sadnje, i onda kiša sve dovoljno zalije, pa nema potrebe za zalijevanjem od nekoliko dana koje ćete morati obavezno raditi ako sadite za sunčana vremena i želite da vam se biljke prime.

2. Borba s korovom prije i nakon kiše

Za borbu s korovom jako je bitno pratiti vremenski prognozu i nikako nemojte okopavati dan-dva prije kiša, jer će vam se većina toga što ste okopali primiti natrag, i efekt će biti kao da ste presađivali korov po vrtu. Dakle prije kiše radije iskoristite vrijeme za presađivanja na vrtu.

Vrijeme nakon kiše idealno je za čupanje korova s dugim korijenjem. Ove vrste korova, poput maslačka i osjaka (lat. Cirisum arvense, te Cirisum vulgare), teško je u sušnim uvjetima iščupati.

Slike: maslačak i osjak

  

U sušnim uvjetima uglavnom će vam se odlomiti gornji dio biljke ili korijena. Da bi u sušnim uvjetima iščupali ove biljke morate ili dobro otkopati sve okolo, ili vilama jako prorahliti tlo, ali i u tim slučajevima postoji jako velika mogućnost da vam se korijen odlomi. Idealan trenutak za čupanje je tik nakon kiše, i još par sati poslije, dok je sva zemlja dobro natopljena. Tada ćete bez problema iščupati cijeli korijen biljke.

Slike: korijen osjaka i maslačka, iščupani nakon kiše

  

Inače, iako su ovo biljke koje smatramo korovima, obje su biljke i ljekovite i jestive, kao i mnogi drugi korovi na vrtu. Također, radi svojstva da je prepun minerala, maslačak ne odnosim s vrta (a niti ostali korov), nego malčiram njima, uglavnom ih rasporedim ili po gredicama, ili po stazama za hodanje. Tako tu oni zakriljuju tlo i sprečavaju rast drugog korova, te svojim raspadanjem obogaćuju okolno tlo.

Ostali korov koji ima busenasto plitko korijenje nećete moći čupati nakon kiše, ako imate ilovastu zemlju kao ja čak i nekoliko dana. Radi vlage u tlu sva zemlja ostaje na korijenju, pa je čupanje korova prava muka jer je nemoguće otresti zemlju s korijenja, i takav se počupani korov često primi natrag. Stoga, tada radije pričekajte par dana i biti ćete puno učinkovitiji dok se zemlja malo prosuši. Ako je tlo jako vlažno, pametnije ga je iskoristiti za sadnju i rasađivanje po vrtu.

Sav korov koji počupate na vrtu možete ili kompostirati, ili ga iskoristiti kao malč na gredicama, kako sam već spomenula. Dakle rasporedite ga po gredicama i stazama i tako si uštedite vrijeme odnošenja korova s vrta, kompostiranja i ponovnog donošenja na vrt.

Što za vrijeme suše?

Za vrijeme većih vrućina i suša, ako korov nije previše veliki na vrtu i ne smeta jako rastu biljaka, radije ga ne dirajte. U sušnim uvjetima korov neće nešto posebno rasti, a puno znači vašim biljkama ako raste oko njih – tada zadržava vlagu i štiti biljke od prejakog sunčevog zračenja. Probajte i sami napraviti pokus – očistite jednu gredicu potpuno od korova i jednu ostavite s malo korova, pa promotrite kako će izgledati biljke u jakim vrućinama – kod mene se biljke s malo korova puno bilje drže na vrtu i puno bolje podnose ljetnu žegu.

Ako ipak morate čupati korov i za vrijeme ljetnih žega, a tlo je pretvrdo da bi se mogao čupati korov, zalijte prije gredicu kantom vode, pričekajte desetak minuta, i možete krenuti na posao. Voda će omekšati tvrdu zemlju i moći ćete lakše počupati korov.

Slike: grah s korovom, i slika 2 grašak s cvijećem podnose puno bolje ljetnu žegu od gredica gdje su samo ili grah ili grašak, koji su već počeli žutiti

   

Teško je odrediti pravi trenutak kad je potrebno maknuti korov s vrta i kad ga ostaviti: u početnoj fazi rasta biljke definitivno je pametno maknuti korov da ne smeta pri rastu vaših biljaka, te ga iskoristite i malčirajte njime. Naravno, i tu postoji opasnost ako ostavite korov po gredicama i padne obilna kiša – on natrag živne, čak i ako se suši i par dana. Stoga, odnositi korov s vrta ili ne, dobro je pitanje. Ako imate dosta malča onda ga posložite ili samo po stazama ili maknite, ali ako nemate u svakom slučaju isplati se ostaviti ga na vrtu, unatoč riziku da se opet primi natrag. A čim nastupi žega, manji korov radije ipak preporučujem ne čupati i ostaviti na vrtu među biljkama.

 

O autorici