Voćke golog korijenja - što napraviti kad ih ne stignemo odmah posaditi - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 2. prosinca 2019.

Voćke golog korijenja – što napraviti kad ih ne stignemo odmah posaditi

Jesen je idealno vrijeme za sadnju voćaka i puno je bolje to napraviti na jesen nego na proljeće. Razloga tome ima više, a glavni je da se voćka posađena na jesen bolje primi: oštećeni korijen (ako sadimo sadnice golog korijena) se obnovi do proljeća, razvije se i tako na proljeće kad voćke krenu s rastom, već su dobro ukorijenjene. Za razliku od toga, one posađene na proljeće kreću odmah s rastom i nemaju vremena za razvijanje korijenja, pa su te prve sezone podložnije sušama i vremenskim ekstremima. Također, to je i drugi razlog za jesensku sadnju – na jesen i tijekom zime česte su kiše i sadnice su dobro zalijane mjesecima nakon sadnje, a na proljeće su česte proljetne suše, te vi imate posla sa čestim zalijevanjem istih da se prime.

Kako su na jesen česte kiše ili loše vrijeme, dogodi nam se da ne možemo posaditi sadnice istog dana kada smo ih kupili ili su nam dostavljene poštom. Voćke golog korijena u dućanu nam izvade i stave u plastičnu vreću, dostavljaju se isto umotanog korijena u plastiku.

Sadnice ne smijemo ostaviti tako zapakirane, eventualno najduže jedan dan, jer riskiramo da nam propadnu. Stavite ih negdje u hlad, na zaštićeno mjesto i čim prije otpakirajte. Također, nikako ih nemojte stavljati u kante s vodom na nekoliko dana, jer će doći do truljenja korijena i propadanja voćaka. Voćke golog korijena koje ne stignete posaditi odmah potrebno je utrapiti.

KAKO UTRAPITI VOĆKU
Voćku je najlakše utrapiti na neku površinu gdje imate vrt ili sl. – gdje je tlo već bilo obrađivano, da lakše iskopate rupu. Trebate iskopati rupu/jarak dovoljno veliki da tu smjestite sve korijenje, posložite voćke jednu do druge, vratite tu zemlju na korijenje, lagano zagazite i zalijete. Ne treba biti posebno velika niti duboka rupa – glavno je da je korijenje zaštićeno tj. prekriveno zemljom.

Na fotografiji pogledajte kako to ja radim – iskopam jarak i voćke posložim u njega te sve prekrijem zemljom. Bitno je dakle da je korijenje zaštićeno i na vlažnom. Ako je suho vrijeme, svakako zalijte po potrebi do trenutka sadnje.

Voćke možete utrapiti kako su i u dućanima s voćkama – možete navoziti zemlju ili vlažni pijesak na korijenje ili posaditi privremeno u kante ili neke velike posude, pod uvjetom naravno da korijenje stane u njih. I posude obavezno moraju imati rupe na dnu – bilo kakvo pretjerano zadržavanje vode oko korijenja već za par dana može izazvati truljenje korijenja i propadanje voćke.

 

Tako utrapljene voćke mogu stajati i duže vrijeme do trenutka sadnje i ne morate se bojati da bi mogle propasti. Ne morate se bojati niti obilnih kiša niti prvih minusa. Sretno s jesenskom sadnjom i budućim plodovima u vašem voćnjaku.

Kako posaditi voćku pročitajte OVDJE.

O autorici