Uspješno završena Škola vrtlarenja 2013 udruge Biovrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Uspješno završena Škola vrtlarenja 2013 udruge Biovrt

Dana 08.11.2013. godine održana je sedma radionica iz ciklusa radionica Škole vrtlarenja udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”. Time je završen ovogodišnji ciklus radionica koji se je održavao u Novom Selu Rok u biovrtu predsjednice udruge i voditeljice Škole vrtlarenja Silvije Kolar-Fodor. Na radionicama je prisustvovalo 32 polaznika iz Međimurja, Varaždina, Ivanca, Lepoglave, Samobora, Zagreba, a jedan od sudionika je doputovao na radionicu čak i iz Solina kraj Splita.

Škola vrtlarenja sastojala se je od ciklusa od 7 radionica od svibnja do studenog ove godine, a objedinila je teoretski i praktičan rad na slijedećim temama:

Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, Tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, Razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, Korovi u vrtu, Malčiranje, Bolesti biljaka, Štetnici i saveznici u vrtu, Cvijeće u vrtu, Berba i spremanje plodova, Nastajanje i sakupljanje sjemenja, Priprema vrta za zimu i Kreiranje šumskog vrta i sadnja voćnjaka.

1 radionica SV biovrt 04052013 53 radionica skole vrtlarenja biovrt 12

Radionice su bile kreirane u skladu s aktualnim radovima na vrtu i stvarnim potrebama, tako da su redoviti polaznici Škole vrtlarenja prošli jedan cijeli ciklus vrtlarenja odnosno naučili sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje.

Neovisno o predznanju, u Školi vrtlarenja sudjelovali su i početnici i iskusniji vrtlari.

Detaljne izvještaje svake pojedinačne radionice potražite na slijedećem linku:

Škola vrtlarenja

Iduće radionice vrtlarenja početi će se održavati od proljeća iduće godine, a biti će pravodobno najavljene na internet stranici  www.biovrt.com .

Voditeljica Škole vrtlarenja je Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica internetske stranice i tekstova nawww.biovrt.com, autorica tekstova rubrike “Biovrtlarica” u prilogu Vrt – časopisa 24 sata, kolumnistica na portalu Naturala.hr, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, suradnica na portalu Sirovahrana.hr, administratorica foruma Vrtlari, zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

4 radionica skole vrtlarenja Biovrt 3

Evo nekoliko dojmova s radionica:

Silvija,

prije svega hvala još jednom na nezaboravnom i nadasve ugodnom mentoriranju .

Iz toga Vaš entuzijazam promoviram u svakoj prilici.Toplo se nadam se da će nas svakim danom biti sve više koji ćemo promovirati ono za šta se zalažete, a kako sam imao prilike vidjeti, i živite.

Goran D.

 

Evo mojih dojmova: prije svega sve pozitivno. Nisam mislila koliko će samo jedna radionica promijeniti, ali i upotpuniti moja razmišljanja o vrtlarenju i sličnim temama. Nisam sigurna da li me se više dojmilo raznolikost cvijeća u biovrtu, njegova veličina, razno povrće ili pristupačnost voditeljice. Možda ipak prednost dajem cvijeću. Toliko različitih vrsta na okupu, svo to šarenilo boja me impresioniralo do te mjere da sam poželjela imati gotovo svaku vrstu. Ali onda dođe i pitanje:kamo bi to sve stavila. Zato sam za sada sretna i malim djelićem tog carstva i izreći zahvalu na korisnim savjetima šireg opsega u vrtlarstvu, koji su mi u mojim počecima bili od velike pomoći.

Sanja V.

 

O autorici