Tikve - cucurbita - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 11. studenoga 2009.

Tikve – cucurbita

Tikve (tikvice, tikve, krastavci i kiwano – obitelj Cucurbitaceae) su tropsko povrće pa se ne smiju sijati u vrt prije početka druge polovice 4. mjeseca.

Tikve bolje uspijevaju ako se penju, npr. po žičanoj ogradi. Bitno je kod tikva saditi vrste dosta udaljene jednu od druge: one se jako vole križati. Tijekom ljeta tikve se zaraze i pepelnicom (siva prašina na biljkama – gljivična bolest koja se širi po sunčanom i toplom vremenu – kao preventiva dobro je prskati preslicom (silicijska kiselina jača biljku), vlascom i lukom (sumpor uništava gljivice) – naprave se čajevi i rijede s vodom, pa se barem 3 dana uzastopno prska. Također je bitno u sušno razdoblje zalijevati, tako će biljka biti jača i otpornija.

Jako dobra međukultura tikvama je grah, dragoljub, cikla, luk.

Tikve se beru prije prvih mrazeva, najbolje s par centimetara peteljke jer tako puno duže stoje, i najduže stoje na sobnoj temperaturi (više). Sjemenke tikvi su jako ukusne za grickanje.

PUTER TIKVA

Puter tikva je izuzetno otporna na pepelnicu – iako se mi je druga vrsta tikve u blizini zarazila, puter tikva nije oboljela:) S obzirom da nema prevelike plodove, idealno ju je saditi uz žičanu ogradu. Plodovi su zreli kad od zelene poprime smečkastu boju, a jako dugo stoje zimi u suhom i negrijanom prostoru.

Puter tikva je fenomenalna za razna vrsta jela. Srednje je veličine, izvana blago narančasto smeđe boje, iznutra boje mrkve i ima jako puno “mesa”, a ukusom pomalo i podsjeća na mrkvu. Idealna za krem juhe, pirjanje, rižoto….zapravo sve što vam padne na pamet.

    

SMOKVOLISNA TIKVA

Smokvolisna tikva je zelena prošarana bijelim tikva koja je izgledom slična lubenici, a listovi su joj slični listu smokve, ima bijelo meso te miris i okus kao nezrela lubenica. Od nje se pripremaju voćni kompoti i džem. Plodovi su joj srednje veličine, dosta veliki, a unatoč tome jako uspješno uspijeva na ogradama.

    

SPAGHETTI TIKVA

Spaghetti tikva je tikva čije se meso razdvaja na rezance kad je potpuno zrela, a kad se skuhaju rezanci postaju prozirni. Ako ju samo prerežete, nećete uočiti kako se njeno “meso” razdvaja u rezance – najbolje se je za to poslužiti vilicom. Koristi se za pripremu raznih jela. nažalost, ona se dosta rano zarazi pepelnicom (u usporedbi s drugim vrstama), ali ako trgate zaražene listove, zalijevate i eventualno prskate, još dosta rodi i nakon zaraze. Plodovi nisu pretjerano veliki, tako da preporučam sijati ju uz žičanu ogradu da se pentra po njoj, bolje tako uspijevaju nego na tlu. Kod ove tikve je bitno da je potpuno zrela da bi se meso razdvajalo na rezance – dakle nakon berbe, kad odstoji i požuti. Jako dugo stoji u negrijanom i suhom prostoru zimi, čak ju je najbolje držati na sobnoj temperaturi – ja ih imam u dnevnoj sobi na policama. Rezanci nakon kuhanja postaju potpuno prozirni.

    

UKRASNA TIKVA ŠEF

Ukrasna tikva “šef” je tikva glatkih listova, bijelih cvjetova i izuzetno otporna na pepelnicu. Najbolje uspijeva ako ima prostor za penjanje. Preporučam ju sijati uz žičanu ogradu, ljepši su plodovi kad vise nego kad se muče na tlu.

tikva šef     ukrasna tikva šef

 

O autorici