Tajna odličnog ajvara - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 3. listopada 2018.

Tajna odličnog ajvara

 

Mjesec rujan tradicionalno je za mene vrijeme pripreme ljetnog obilja za zimu – zimnice. Nakon obilja rajčica i kuhanja raznih umaka i salsa, na red dolaze i paprike koje se tijekom rujna zacrvene u vrtu. Osim što ih za zimu pripremam u raznim kombinacijama s rajčicom poput pindžura, spremam i ajvar.
Prijašnjih godina sam isprobavala ajvar u raznim kombinacijama, pa čak i s puter tikvom umjesto patlidžana. Sve sam to usitnila štapnim mikserom i ispalo je jako ukusno. Ali ove godine sam otkrila tajnu što čini ajvar odličnim. To je ipak „tradicionalna“ kombinacija paprika i patlidžana – i najbitnija stvar – usitnjeni na aparatu za mljevenje mesa. Tako ajvar dobije onu pravu strukturu što ga čini izvrsnim ajvarom.

Recept za ajvar:
5 kg mesnatih paprika
1 kg patlidžana
7 i pol dcl ulja
5 češnja češnjaka – po želji i više, ja stavim 5 velikih češnjaka
malo celerovog lišća
Žlica soli (po želji)
0,5 – 1 dcl crvenog vinskog octa (po želji)
Ljute papričice ili ljuta mljevena začinska paprika (po želji)

09092018 11  patlidzan 1

PRIPREMA:
Pa evo kako priprema ajvara ide kod mene. Posebno za recepte s pečenom paprikom uzgajam velike rog paprike i babure, debelog mesa, koje su velike, imaju puno ravnih – plosnatih površina pa ih je lako ispeći i guliti.
Svake godine u dvorištu napravim privremeno ložište od starih cigli koje imam u rezervi, te sa plehom koji koristim samo za pečenje paprike. I rešetka bi bila odlična solucija. Da bi ajvar imao onaj pravi okus – paprike morate ispeći vani na vatri i dimu, ne u pećnici. Paprike je potrebno jako ispeći, da im kora pougljeni, te se onda stavljaju u zdjelu s poklopcem da tamo još omekšaju. Tako ispečene paprike se lako gule. Paprike možete peći cijele – pa ih okretati, ili ih prije očistiti, narezati, pa peći samo s vanjske strane. Vremenski vam ispadne isto, mala prednost prethodnog čišćenja je što ih je prije lakše počistiti od sjemenki, a praktično je i prije ih maknuti ili obrezati ako su slučajno neke crvljive iznutra, a što se ne vidi uvijek izvana.

09092018 32  28092016 42

Nakon što sve ispečem slijedi guljenje – a ako su dobro pečene, kožica se vrlo lako skida. Istovremeno ogulim, narežem na duge kriške i patlidžan i na brzinu ga s malo ulja ispečem u pećnici. Ogulim i češnjak.
Zatim slijedi mljevenje na aparat za mljevenje mesa. I ovo je obavezno za dobar ajvar, jer s blenderom ili štapnim mikserom nećete dobiti tu karakterističnu finu teksturu. Počnite s paprikama i između dodavajte češnjeve češnjaka, a za kraj mljevenja ostavite patlidžan. Naime, ako ostavite češnjak za kraj, dio češnjeva ostati će vam cijeli – a dok mljevite patlidžan zadnji, on je ionako jako mekani pa i ostatke možete izvaditi iz aparata i dodati u ajvar.

mljevenje 1  mljevenje 2

Na kraju sijedi prženje, stavite prvo ulje, pa sve sastojke i pržite barem 1 sat uz stalno miješanje.

Staklenke dobro operite, prije samog punjenja zagrijte u pećnici (ili istovremeno perite u perilici da budu i vruće i čiste dok počnete s punjenjem), a poklopce obavezno stavite nove i prije ih iznutra pobrišite s alkoholom. Dok spremite sve u staklenke, još sve pokrijte krpom da se polagano ohladi i to je to – možete sve pospremiti na mjesto gdje držite zimnicu. Ne trebate konzervanse, dobro pripremljena zimnica može bez konzervansa trajati i preko 2 godine. Više o bitnim stvarima za spremanje zimnice pročitajte OVDJE.

I to je to, doduše nije malo posla, ali ovo je trud koji se isplati jer ćete kako cijele godine uživati u ljetnom obilju upakiranom u male staklenke prepune okusa i mirisa ljeta.

09092018 26  ajvar

 

 

O autorici