Što se nudi na tržištu od eko sredstava protiv puževa - Biovrt - u skladu s prirodom

Što se nudi na tržištu od eko sredstava protiv puževa

Nakon metoda skupljanja puževa na vrtu, donosim popis ekoloških sredstava koja se mogu kupiti u RH protiv puževa.

Postoji više vrsti sredstava za borbu protiv puževa na našem tržištu, pa evo usporedbe nekoliko najčešćih, te razloga zašto je najbolje da to budu ekološka neopasna sredstva:

1. Ekološki limacidi

Limacidi su mamci za suzbijanje puževa, najčešće u obliku granula koje se pobacaju po tlu i koje privlače puževe koji ih pojedu. Mogu biti otrovni i oni koji su dozvoljeni u eko proizvodnji.

Za usporedbu, kemijski otrovni limacidi koji se nalaze na našem tržištu i koje nažalost koriste mnogi nisu nimalo bezopasni  Na istoj površini smije se koristiti najviše dva puta godišnje, tretirana površina ne smije se obrađivati najmanje 21 dan. Ne smije se tretirati pred kišu, ne smije se primjenjivati u rubnom pojasu šuma i uz peradarnike kao i na površinama uzgoja vinogradarskih puževa i ne smije se ostavljati u hrpama. Karenca je 14 dana za plodovito povrće, 21 dan za lisnato, mahunasto i korjenasto povrće i nasade – dakle toliko dugo ne smijete brati vaše povrće ukoliko ste tretirali svoj vrt otrovnim limacidima. Štetni su i za kućne ljubimce, ali i za prirodne neprijatelje puževa  poput ježeva i ptica, a dolazi i do zagađenja tla i voda.

Postoji jednako djelotvorna alternativa – ekološki limacidi kojima nećete naštetiti biosustavu i za koju nema karence niti otrovnosti. U RH konačno opet možete kupiti ekološke limacide na bazi željeznog (III) fosfata – male plave granule koje pobacate po vrtu, ali ne štetite drugim bićima osim puževima. Granule su za razliku od onih otrovnih jako otporne na kišu – dakle tu su još i bolje od onih kemijskih. One djeluju na način da kad ih pobacate po tlu jako privlače puževe, a kad ih puž pojede napuhnu mu se u želucu i nema više apetita te prestaje jesti, zavlači se u svoje sklonište i tamo ugibaju od gladi. Znači da ako i ne vidite mrtve puževe ne znači da sredstvo nije djelotvorno. I ova ekološka sredstva nisu ništa znatnije skuplja od onih otrovnih – cijena je oko 50 kn za 500 grama, granule se razbacaju oko biljaka u dozi 5 grama na 1 m2. Stvarno nema razloga zašto ne potražiti ekološke limacide ukoliko usporedimo djelotvornost i cijenu – a sve ostalo samo je dodana vrijednost ekoloških limacida. Dakle čitajte sastav, čitajte upozorenja na onome što kupujete i svakako preporučam da to budu sredstva koja su dozvoljena u eko proizvodnji, čime nećete ugroziti mačke, pse, ježeve – te tlo i podzemne vode.

Osobno i sama koristim ekološki limacid na bazi željezo (III) fosfata na proljeće ukoliko imam jaču najezdu puževa – kombiniram ga s ostalim ekološkim metodama. Prema mom iskustvu djelotvoran je dok su puževi još mladi, tokom proljeća dok krenu najezde. Najbolje ga je pobacati na večer dok puževi izlaze u hranjenje i čim se limacidi pobacaju po tlu počnu se njima hraniti.


2. Mehanička zaštita biljaka od svih vrsta puževa – ekološka sredstva koja služe kao prepreka za puževe
Mehanička sredstva možete posipati ili rasporediti u okvir oko vrta  kao zaštitu od najezde puževa izvana. Ona će djelovati samo ako već nemate puževe na svom vrtu – dakle tek dok počistite svoj vrt od puževa ili ako ih recimo imaju susjedi ali ih kod vas još uvijek nema. Puževi odlažu jajašca u zemlju i ako nema malča se skrivaju tijekom dana pod zemljom i uz korijenje biljaka – pa dakle prvo budite sigurni da nemate puževe u vrtu prije nego idete ovo primjenjivati da bi bili sigurni u uspješnost primjene ovakvih sredstava.

–  Sredstvo na bazi minerala hidrat magnezijevog silikata – granule asorbiraju veću količinu vode i čine nepovoljnu sredinu za puževe. Također, granule u direktnom kontaktu s puževima izazivaju dehidraciju, pa ih puževi zaobilaze. Sipaju se u obliku zaštitnog pojasa oko površine koju želimo zaštititi. Nakon jačih kiša ili navodnjavanja sredstvo treba obnoviti jer im se smanjuje učinkovitost. Ovo sredstvo ipak nije sasvim neopasno za ljude i postoje upozorenja kako rukovati, paziti da ne dođe u kontakt s očima i sluznicom i čuvati od djece. Ako se pravilno primjenjuje nije štetno za ljude. Pakiranje od 50-tak kn dovoljno je za 15 dužnih metara.

–  Gel protiv puževa  – bezbojan, neotrovan gel prirodnog sastava bez mirisa puževima predstavlja nepremostivu prepreku zbog koje ne može do biljke.  Gel je biološki razgradiv te je potpuno siguran i za ljude i domaće životinje a puževe odbija. Gel treba nanijeti u tankom sloju okolo mjesta gdje ne želite da Vam dođu puževi i djeluje do dva tjedna. Nakon toga postupak ponovite. Pakiranje od 1 litre košta  40-tak kn i dovoljno je za 50 dužnih metara. Tijekom vlage ima odličnu postojanost i može se nanositi i na okomite površine.

Dok usporedimo površinu koju prekriva i postojanost tokom kiše te cijenu, gel je svakako bolja opcija od prvo navedenog sredstva.

–  Vapno i pepeo  – jeftinija opcija koja isto tako može biti korištena kao mehanička barijera za puževe koja ih u dodiru s njima dehidrira. Međutim treba biti oprezan kod primjene jer u većoj količini može promijeniti pH vrijednost tla – učiniti ga alkalnijim. Također djeluje samo do prve kiše, nakon čega treba ponoviti postupak.

Sve ostalo iz kućne radinosti – piljevina, kava i sl. djeluje također do prve kiše nije tako učinkovito. Sol je štetna za tlo i biljke i nije preporučljivo koristiti ju na vrtu. Smrvljene ljuske od jajeta ne zaustavljaju španjolske puževe prema mom iskustvu – imaju debelu sluz i lako prolaze i preko toga.

Nijedno od navedenih mehaničkih sredstava na tržištu nisam još isprobala (gel i granule minerala hidrat magnezijevog silikata), ali pratila sam iskustva vrtlara/ica u fb grupi Biovrt.com – u skladu s prirodom koja su uglavnom pozitivna.


3. Homeopatska sredstva protiv puževa
Ekstrakti iz dijelova prirodnih neprijatelja puževa, za zalijevanje ili prskanje. Sredstvo prirodno jača otpornost biljaka prema svim vrstama puževa. Prskati ili zaliti  uzastopce nekoliko dana u razdoblju od 2 tjedna.

Navedeno sredstvo još nisam isprobala, ali pratila sam iskustva vrtlara/ica u fb grupi Biovrt.com – u skladu s prirodom koja su uglavnom pozitivna.

 

4. Parazitska metoda
Nova mjera zaštite povrća od štetnih puževa, koja se temelji na primjeni parazitskih nematoda, od 2010. godine primjenjiva je i u Republici Hrvatskoj  na pokusnim poljima. Nematoda (Phasmarhabditis hermaphrodita) jedini je nametnik puževa golaća pa nema bojazni da će nematoda napasti i druge korisne organizme koji žive u povrtnjaku, niti je potrebno paziti na karencu.

Nisam do sada pronašla ponudu na našem HR tržištu, a navodno je sredstvo prilično skupo.

 

U svakom slučaju, iako su relativno neopasna, i s ekološkim sredstvima potrebna je određena doza opreza i to se isto tako ne može neograničeno i nekontrolirano koristiti, stoga svakako čitajte i upozorenja na kutijama. Najbolje da se njihova upotreba svede samo na nuždu, dok prednost osobno dajem pokušaju uspostavljanju biološke ravnoteže. Stoga uskoro slijedi i tekst o patkama kao prirodnim pomagačima kod suzbijanja puževa.

 

 

O autorici