Što posaditi ispod grmlja - Biovrt - u skladu s prirodom

Što posaditi ispod grmlja

Evo malo neobične ideje za popunjavanje praznina ispod grmlja i većih trajnica. Razmislite o sadnji šumskih jagoda ispod njih:)

Sasvim slučajan “pokus” dogodio mi se je ove godine, zapravo od prošle godine, kad mi je slučajno par sadnica šumskih jagoda završilo na gredici pored ukrasnog grmlja i trajnica. Do ove godine su se te jagode jako razmnožile, i stvorile pravi “tepih” na cvjetnoj gredici. Ispostavilo se je da je ovo savršena kombinacija.

Šumske jagode, iako dobro uspijevaju na sunčanom, više vole polusjenovita područja. Ove sam sezone pratila i jagode na sunčanim gredicama, i jagode ispod grmlja. Ispalo je da su jagode ispod grmlja puno duže cvale i rodile, a plodovi su bili veći i sočniji.

Ako imate ograničen prostor u vrtu odnosno cvjetnjaku, i ideja uzgoja šumskih jagoda čini vam se nečim nedostižnim, ipak nije tako. Ukoliko imate veće grmlje i trajnice, ispod sigurno postoji prostor koji je neiskorišten. Ispod grmlja baš i neće puno toga moći uspijevati. To je prostor idealan za šumske jagode.

U svom vrtu sadim biljke na načine na koje će se čim bolje iskoristiti prostor. Tako sam sve grmove ribizla, josti, ogrozda i aronije iskombinirala sa jagodama – ovo je kombinacija s kojom su obje kulture na dobitku – tlo je prekriveno i zaštićeno, a jagode imaju malo sjene koja im odgovara. Osim toga, jagode već za godinu dana tvore “tepih” oko većih biljaka, i na taj način sprečavaju bujanje korova, te također štite tlo od isušivanja.

Slika: šumske jagode ispod ribizla

Svaki polusjenoviti neiskorišteni kutak stoga preporučam popuniti šumskim jagodama, ovo je i dekorativna, i jako ukusna kombinacija. A od ove godine, šumske jagode će biti češće i u mojim cvjetnjacima

Slika: šumske jagode ispod vatrenog trna

Za sve zainteresirane, sadnice šumskih jagoda imam u ponudi na proljeće i na jesen. Možete se i predbilježiti kontaktom na e-mail xeenaa13@gmail.com

 

O autorici