Što napraviti kad se na voćkama pojave uši - Biovrt - u skladu s prirodom

Što napraviti kad se na voćkama pojave uši

Na proljeće, tijekom svibnja i lipnja, jedna od normalnih pojava je pojava uši na vrhovima voćaka. Naime, ti mladi sočni izdanci vrlo su primamljivi biljnim ušima koje se hrane biljnim sokovima. A uši na voćkama uglavnom premještaju mravi. Dakle, mravi ne jedu uši, mravi uzgajaju uši. Oni ih premještaju po mladim izdancima biljaka i voćaka, a skupljaju medenu rosu koju uši luče nakon što su se napile biljnih sokova. Uši mogu biti crne, zelene, sive, pa čak i crvenkaste, ili pak i štitaste…. Ovo je zajednica obostrane koristi – mravi dobivaju hranu (medenu rosu), a uši pak zaštitu od predatora – mravi vrlo žustro brane svoje „kravice“ od svih predatora koji se dolaze hraniti njima. Više o tome pročitajte OVDJE.

Mnogi se kod pojave uši na voćkama zabrinu i krenu s raznim tretiranjima. Međutim, najbolje je ne raditi ništa. Naime, ako bolje pogledate te vrhove voćaka, vidjet ćete da se nedugo nakon pojave biljnih ušiju pojavljuju i bubamare. One se ciljano dolaze hraniti ušima, ali i još jedna bitnija stvar – one se tu i pare. Naime, kao dobri roditelji, bubamare će se tek pariti i polagati jajašca tamo i gdje će naći dovoljno hrane za njihovo potomstvo. Tako da ukoliko dobro pogledate, vidjet ćete u okolini nakupina uši brojne bubamare koje se pare, te položena jajašca bubamara.

Jajašca bubamara slična su jajašcima krumpirovih zlatica, duguljasta i žućkasta, položena u skupinama po lišću – samo su manja. Također, vodite se logikom kod identifikacije jajašca – krumpirova zlatica polaže jajašca na potencijalnoj hrani za svoje potomstvo, znači na lišću krumpira, nije logično da bi postavila jajašca na voćkama gdje njihovo potomstvo nema hrane za preživljavanje – jer se krumpirove zlatice hrane samo biljkama iz obitelji pomoćnica (krumpir, rajčica, paprika, patlidžan…). Isto tako, bubamare polažu svoja jajašca u blizini hrane, a jajašca možete naći na raznim biljkama.

Nakon nekog vremena, kad se izlegu mlade bubamare, one počiste vaše voćke od lisnih uši – bez da se vi utrošili imalo vremena ili novaca. Da ste krenuli u tretiranja – ne bi uništili samo uši, nego i brojne predatore/korisne kukce koji su se krenuli hraniti ušima, te si tako napravili još veću neravnotežu. U konačnici, nakon određenog vremena, mravi će i premjestiti preostale uši na neke druge, mlađe i sočnije biljke kad vrhovi voćaka više neće biti mladi i sočni, ovo ne traje cijele sezone. Neće biti velike štete na voćkama, niti će naštetiti plodovima, a u konačnici, vrhove voćaka možete i otkinuti ako su prepuni ušiju – ali vjerujte mi, priroda se stvarno najbolje pobrine za to bez ikakve potrebe za naše uplitanje. Stoga naučite prepoznavati jajašca i ličinke bubamare (koje ne izgledaju kao odrasle!) te ostale prirodne neprijatelje – te prepustite njima da naprave posao suzbijanja ušiju na biljkama. više o prepoznavanju bubamara u svim razvojnim fazama pročitajte OVDJE.

 

O ušima na voćkama pogledajte više i u videu Silvije Kolar-Fodor:

O autorici