Srpanj 2016 – berbe, presađivanja i plamenjača - Biovrt - u skladu s prirodom

Srpanj 2016 – berbe, presađivanja i plamenjača

Srpanj je bio mjesec berbi. Početkom srpnja izvađeni je i posljednji, kasni češnjak. Posušio se je se pod krovom nadstrešnice. Vađenje i spremanje prošlo je vrlo brzo i lagano ove godine, ali valjda i zato što ga ima manje nego prošle godine.

Tijekom srpnja, brala sam i luk, luk kozjak i češnjak slon. Osim puno mahuna, krastavaca i tikvica, počele su zoriti i prve paprike i rajčice.
Osim berbi, puno sam presađivala – i to najviše peruanskih jagoda koje su mi se same zasijale u jako velikom broju i bilo mi ih je žao počupati. Kako sam imala dosta mjesta nakon vađenja češnjaka, dobro se je sve uklopilo. U srpnju sam opet počela sijati i mahune, grašak i tikvice za jesensku berbu.
Plamenjača se je počela širiti jako rano radi nepovoljnog vremena i puno sam vremena potrošila na šišanje rajčica tj. na uklanjanje zaraženih dijelova.

12072016 mahune  17072016 krastavci 2

ŽALOSNE VIJESTI
Nestale su mi 2 patke i to ženke. Naime, obje su odlučile sjediti na jajima negdje van dvorišta i ostale su vani preko noći. Kako ih je nemoguće naći dok si one tako jednom naprave i skriju gnijezdo bila sam potpuno nemoćna – a preko noći ih je najvjerojatnije nešto uhvatilo jer se više nisu pojavile – pas, kuna, lasica…
A još gore – 03.07.16. smo našli iza kuće mrtvu našu retrivericu Neru 🙁 Nije nam jasno što je bilo, poslijepodne je bila vani i po običaju nije mogla odoljeti imati neku turneju po šumarku i možda i susjedno selo, to je nekad bio pas lutalica i nisam ju mogla zadržati doma. Jednostavno je ležala kao da spava, bez ikakvih vanjskih tragova ičega, pa pretpostavljamo i želimo vjerovati da je najvjerojatnije doživjela infarkt. Provjerila sam sa znanicom koja uzgaja retrivere i potvrdila mi je da im je srce kritična točka. Imala je mrvicu viška kila, dan je bio vrući, jako je trčala… pa nek ostane tako nama u sjećanju. Jako mi je žao, iako je bila i velika neposlušna štetočina, ipak je bila moj pas kojeg sam jako voljela i sad mi je krivo što zadnjih godinu dana nismo imali i više vremena za igru s njom 🙁

Foto: Nera i Pluto na vrtu

06062013 nera i pluto

RADOVI U BIOVRTU PO DANIMA:

05.07.2016.
Raskrčila veliku gredicu kraj gorica, gdje je prija bila kamilica. Sve sam po malčirala s travom s livade ispod i na jednom dijelu presadila amarante. Presadila sam i još peruanskih samoniklih jagoda, na mjestu gdje je bio češnjak. Presadila sam konačno i cucamelone i lagenlarie – stavila sam im mrežu za penjanje između 2 zabivena stupa.
Više mi se ne da stalno skupljati zlatice, sad su već polako u fazi pretvorbe u odrasle jedinke. A krumpir izgleda jako loše, proširila se je plamenjača. Polako se širi i po ponekim rajčicama, ali nije još strašno. danas sam najveće opet povezala i optrgala, te maknula zaražene listove. Kako će ovu noć biti kiše, vidjet ćemo kako će biti poslije toga.
Skupljala sam na veliko i sjeme, vučiku koja mi se je već 1/3 rasula, puno makova, turske karanfile, kukolj, nešto boba… dosta je bilo toplo i vruće ovih dana i taman sam to napravila prije kiše.

08.07.2016.
Jučer sam pobrala još dosta sjemenja maka na biovrtu i raskrčila taj dio s makovima, ostatke maka stavila po stazama. Po malčirala sam gredice s balama koje sam imala oko sanduka za gliste – u jednu balu su pobjegle kalifornijske gliste iz sanduka, iznutra – bila mokra i počela se raspadati… pa sam na vrtu kod malčiranja lovila gliste u bali i vraćala u sanduk 😀 Inače je na vrtu presuho, ne bi one mogle preživjeti. Na jednoj gredici sam zamijetila rupu i žabu unutra, gledale smo se dok sam radila na vrtu, malo sam joj natkrila ulaz s počupanim korovom jer sam sve okolo oplijevila.

01072016 makovi  07072016 cucamelon

12.07.2016.
Pobrala sam skoro svo sjeme maka, kukolja, boba, kamilice… prošli sam tjedan presadila još neke kupusnjače, peruanske jagode, kadifice i amarante, baš prije vrućine, ali uz malčiranje i zalijevanje svaku drugu večer se je skoro sve primilo. Kadifice su zakon, tako dobro podnose presađivanje i po vrućinama i već u cvatu 🙂
Još berem i spremam bobičasto, ima puno crnog ribiza – on je cvao nakon mraza pa je zato tak rodan, ali i ostali su super. Povadila sam i češnjak slon, ove godine se nije podijelila nijedna lukovica na češnjeve, kao da sam iskopavala velike jabuke.

13.07.2016.
Presadila sam jučer još peruanskih jagoda, imam sad gredice slobodne od češnjaka pa tamo sadim svašta, a još ima posvud puno samoniklih peruanskih jagoda. Jučer sam povadila i dio luka kozjaka.
Danas sam raskrčila dio biovrta, dolje na tlu s korovom pobrala i hrpu španjolskih puževa i sve lijepo po malčirala. Također sam posijala 5 vrsti mahuna za jesensku berbu, nešto krastavaca i tikvica.
Sad čekam kišu koju su najavili za ovu noć da sve to lijepo zalije. Bio je pljusak već danas navečer, ništa značajno, ali dovoljno da izmami puževe. Baš sam još malo presađivala po biovrtu – joj koliko je kapitalaca izgmizalo iz grma majčine dušice, u par minuta sam pobrala stotine puževa na par mjesta u biovrtu… sad dok su vrućine su se skrivali tamo gdje im je bio malo deblji hlad. Dobro da sam to skupila, nadam se prije nego su položili jajašca… uskoro budu se sad počeli razmnožavati pa je bitno to sad sve prije pokupiti s vrta.
Još sam presadila nešto kadifica i cleoma po vrtu br 2, a čeka me još kupusnjača i peruanskih jagoda.

15.07.2016.
Palo je dosta kiše jučer u noći. U dijelovima RH je bilo dosta štete radi tuče i vjetra, srećom kod nas nije, ali vjetar mi je porušio nešto suncokreta i polegnulo dosta kukuruza i dio cvijeća i povrća. Treba sad sve to uspraviti. Ali kako još puše vjetar, čekam da prvo to prođe, poravnala sam samo stupove koje samo mogla zabosti, a kukuruz ću zagrijati poslije.
Jučer sam presadila još dio cvijeća, dio peruanskih jagoda i kadifica i oplijevila dio kukuruza i gredica pored, nakon kiše je to konačno moguće.
Danas sam raskrčila džunglu iza hotela za kukce, ocvali su makovi i nije više ničeg bilo. Tu sam presadila cosmose, peruanski noćurak i nevene koji su nikli u krumpiru i tako ih spasila preranog iskapanja kod berbe. Gredicu sam uokvirila kadificama.
Raskrčila sam i dio biovrta od pirike, lako se ju iskopava dok je tlo po malčirano. S biovrta sam presadila 1 meksički krastavac – pa i ove godine nikud nikamo ne raste, presadila sam ga u veliku kantu, jer sve što sam posadila tako u kantu i postavila kraj ograde super raste.
Vjetar tako gadno puše vani kao da je zima a ne ljeto, te sutra u najavi kiša, čekam ljepše vrijeme.

13072016 vrt2 4  14072016 kukuruz polegnuti od vjetra

17.07.2016.
U subotu je stvarno bilo gadno kišno i vjetrovito vrijeme, kao da je jesen. Danas već druga priča, čime je sunce zasvijetlilo je zapeklo, čim su se pojavili oblaci zahladilo. Danas sam imala „inspekciju” nad rajčicama, na jednoj gredici gadno se je proširila plamenjača (ali ok, mala gredica od 8 grma) – pa sam tu sve porezala i uklonila zaraženo, te povezala, a prije sam pregledala i ostatak paradajza. Na ostatku je relativno sve ok, jako malo bolesti, na nekim gredicama ništa, na nekim pjegavosti i sl., na nekim malo plamenjače, sve je dakle pod kontrolom. Povezala sam te rajčice i pobrala dosta krastavaca i tikvica, mahuna već druga berba, te su dozorila prva 2 paradajzića 🙂

20.07.2016.
Zadnja 2 dana čupam korov i dosijavam na prazne prostore cvijeće i povrće – svašta što od cvijeća nije niklo poput duhana ukrasnog, resede, suhe ruže, klarkije… te još mrkve, cikle. Jučer sam povadila i dvije gredice luka, tamo sam presadila lijepe kate, meksičku ciniju i cuphea illaveu, te još nešto peruanskih jagoda na bivšu gredicu od češnjaka – kako bude za vikend kiša, bude se dobro primilo.
I berbe… imam krastavce za izvoz, mahune, tikvice… milina 🙂 Jedino se muž žali da to više ne može jesti jer mu je previše 😀

09072016 mahuneniske ljubicaste  22072016 prve rajcice

21.07.2016.
Danas sam opet šišala rajčice… na većini gredica je jako malo plamenjače bilo, samo na 2 prilično se je raširila plamenjača, i na plodove i na stabljike, puno sam ošišala… a baš fora – to sam dobila presadnice, velike, bujne, bile su ogromne i guste i rasle kao divlje… sad ili jer su bile prebujne, preguste, nisam ih dosta prorijedila, ili jer nije moje sjeme po nije toliko prilagođeno… ne znam, nisam pametna. Na ostalim se gredicama zarazilo tek par biljaka – a sve pored zdrave – točno se vidi koje su neotpornije. Jednu sam gredicu prije ostavila bez privezivanja, samo sam jako po malčirala – jer rajčica je primarno puzavica i radila sam pokus koliko će ta biti izdržljiva. Rezultat je (a pokus nije prvi put napravljeni) da ne može tako rasti kod nas s toliko vlage – sve što je bilo u dodiru s tlom se je zarazilo plamenjačom nažalost. Ok, nije strašno, i to sam sad ošišala, a rajčice ipak i te ala da usporim širenje plamenjače.
Muku mučim i s voluharicama – na par mjesta su pojele korijenje graha ili mahuna. U traženju ideja kako da ih odvratim s te gredice, na njihovim sam rupama kraj graha ostavila miris – rukom sam sve dobro protrljala oko rupe. One navodno bježe od ljudskog mirisa, pa možda ću ih tako otjerati s tih gredica – za sad je ok 🙂

22072016 plamenjaca  29072016 plamenjac i sisanje paradajza 1

27.07.2016.
U subotu su mi roditelji pomogli i konačno smo pograbljali našu livadu uz njive i susjedovu pokraj koje je muž pokosio pred dosta vremena. Odvezli smo doma 2 prikolice sijena za malčiranje, odlično, imam puno malča za vrt. Kako je bila u najavi kiša za vikend sve smo istovarili ispod trešnje i prekrili najlonom.
Kiša nije pala. U nedjelju sam se opet bavila rajčicama – bolo je dosta novozaraženih biljki rajčice plamenjačom, pa sam šišala opet i sve debelo malčirala gredice. Pobrala sam i sjeme zimske i ljetne salate, treba pobrati prije kiše ili sve propadne, ali opet kiša nije pala 😀 Pobrala sam i proljetni češnjak na koji sam zaboravila i još jednu gredicu luka.
U ponedjeljak sam plijevila gredice, počupala par vrsti graška i pobrala suhi za sjeme, a tu posijala još krastavaca, tikvice, nešto ljetne repe – opet polako sijem. I još jedna vrsta mahuna je posijana, te grašak šećerac. sad još moram obični grašak za jesensku berbu posijati.
Jučer sam krenula u spašavanje moje divne starinske jabuke koja je svake godine do ove imala brdo plodova. Ove je sve smrzlo radi mraza, a sad je polako počela propadati jabuka – ne znam zašto. Suši se grana po grana, ima sve manje lišća. Žao mi je što nisam prije reagirala, ali uvijek je kao nešto hitnije, a stvarno ne želim da mi propadne ova divna voćka. Stoga sam oko nje skinula travu, prekopala, napravila jarak sve oko i tu po gnojila, jako zalijala i sve opet zatrpala. Tako su moji nekad spašavali voćke, nadam se da će pomoći. I nije baš nešto tunela voluharica bilo ispod kao jedan mogući razlog propadanja, ali u kori/stablu ima kao dosta nametnika, dio je vidljivo napadnuti.
Pobrala sam i puževe u šahtu za vodu – dok bi otvorila poklopac da pustim vodu vidjela sam kapitalce, i muka me je prošla dok sam pomislila na njihovo potencijalno mnogobrojno potomstvo – a bilo je tamo i španjolaca, i balavaca i vinogradnjaka. Španjolci su završili u kanti s vapnenom vodom, a ostali domaći su pošteđeni – odnijela sam ih na kraj grunta i bacila preko jarka s vodom, te napomenula da bolje za njih da se ne vraćaju k meni 😀

28.07.2016.
Jučer sam pobrala 1 gredicu luka, počupala ostatak graška za sjeme, oplijevila na tim mjestima, te posijala još graška i presadila kupusnjače, te crvenu kadulju. Trebalo je kao padati u noći, pa da se kupusnjače dobro prime, ali ništa od kiše niti noćas niti danas – tek malo na večer. Nije baš ništa zalijala, samo je sve mokro da se bolje bolesti prošire 🙁
Širi mi se plamenjača na nekoliko gredica rajčica, šišam koliko stignem, i danas sam stigla “obraditi” 4 gredica – na jednoj ništa, drugoj 2 lista… na 4. skoro sve biljke, redovito šišam i držim fige da plodovi dozriju – većina je još relativno zdrava. Već tjedan dana berem rajčice, jeeej – moj rekord – prijašnjih godina je to bilo tek početkom kolovoza – a kako se bolesti šire, svaki dan poberem i nekoliko plodova koji su počeli dobivati narančastu nijansu – do unutra dozori za dan-dva – tako sam sigurnija da se neće zaraziti unutra na suhom 🙂

26072016 otkopavanje i gnojenje jabuke 2  28072016 rajcica

Evo kako su izgledali biovrt i biovrt br 2 tijekom srpnja:

15072016 biovrt  20072016 vrt 2 2

Tijekom srpnja vladala je cvjetna raskoš u vrtovima, evo dio toga: rudbekije i monarda

13072016 rudbeckia hirta  08072016 monarda 2

echinacea i gaillardia prepuna pčelica

08072016 Echinacea  08072016 Gaillardia

vrtni sljez i crocossomia

10072016 vrtni sljez 2  17072016 crocossomia

oman i neveni

15072016 oman  27072016 neven 1

i još mnogo fotografija cvjetne raskoši i radova u vrtu tijekom srpnja 2016 pogledajte u foto-galeriji na linku:

https://www.biovrt.com/galerija/srpanj-2016/

 

O autorici