Sremza - Prunus padus - Biovrt - u skladu s prirodom

Sremza – Prunus padus

Sremza je listopadni grm/drvo koje naraste u visinu do 16 metara. Spada u obitelj Rosaceae, rod Prunus – rod kojem pripadaju i trešnje – još ju nazivaju i ptičja trešnja/višnja. Porijeklom je iz sjeverne Europe i sjeverne Azije.

Postoji jako mnogo narodnih naziva za nju, u mom kraju ju zovu črenza, a još se zove i svibovina, sremža, trpika….

Najviše je poznata po prekrasnim bijelim grozdolikim opojno mirisnim cvjetovima i obilnoj cvatnji koja je rana, u travnju i svibnju.

Osim po cvjetovima, i prije same cvatnje jako ju je lako prepoznati u šumi – to je drvo/grm koji među prvima prolista u godini – tek dok se na drugom drveću tek naziru mali pupovi, sremza već ima razvijene mlade listove – u to doba pupa još recimo samo bazga s prvim listićima (ožujak). A listovi su jako slični trešnjinim listovima.

056

Pupoljci se pojavljuju već u travnju, ako je topliji mjesec već početkom mjeseca, ako je hladnije proljeće sredinom travnja.

Ubrzo se otvaraju svi cvijetovi, a mirišu jako opojno – ja bi njihov miris opisala kao medeno opojan, jako ugodan, i baš karakterističan – dok ga upamtite, uvijek znate da je to miris sremze.

10042011 1110042011 17.

Nakon cvatnje formiraju se plodovi – crne koštičave trešnjice, koje jako vole ptice. Također, tako ju i posvud ptice rasprostranjuju – u mom kraju (Međimurje) je ima jako puno – šumarci su prepuni mladih biljčica, isto kao i većih grmova i stabala sremze. Najviše sam ju zamijetila u šumarcima/šumama uz rijeku Dravu – u doba cvatnje, sve se bijeli od cvjetova sremze.

A nakon cvatnje, mlade grančice koje počinju rasti – crvenkaste su boje. Stablo je tamnosmeđe do crne boje, pomalo točkasto.

055104 0470.

Sremza se može uzgajati i kao stablo i kao grm, ima gustu krošnju te je stoga pogodna i za živicu, živu ogradu, zaštitu od vjetra.

Više o ljekovitosti sremze možete pročitati ovdje

25042010 77

Iskreno, uvijek sam se divila sremzi radi njenih cvjetova, zato sam ju i pred par godina donjela iz šume kao mladu sadnicu, jer je to bilo prvo drvo na popisu koje moram imati u svom vrtu. Da ima i plodove – to nisam do sada znala, sve do ove godine.

Nakon cvatnje, u svibnju se na mjestu gdje su bili cvjetovi počinju formirati zeleni plodovi jako slični plodovima trešnje, samo sitniji. Kad dozrijevaju, isprva su svjetlo crveni.

sremza plod 2sremza plod 3.

Kako plodovi zore, postaju sve tamniji, a kad su potpuno zreli su gotovo crni.

sremza plod 4sremza plod 5.

Plodovi su jestivi, ali sitni. Okus im je po nekima gorak i neprivlačan, ali meni osobno nisu tako loše. Isprva prevladava aromatičan okus, a na kraju prilično trpko – to je vjerojatno ono što odbija većinu. U svakom slučaju, nisu baš nešto primamljive , ali jestive jesu. I meso plodova je prilično tanko, većina ploda je – koštica.

sremza plod 1

U svakom slučaju, ptice ju vole, zato je zasijavaju posvud po šumama kod mene. A i nije loše znati što se u našoj divljini smije pojesti, a što ne. Ako u lipnju/srpnju naletite na drvo sremze, slobodno navalite:)

 

O autorici