Spremite voće za zimu - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 27. srpnja 2011.

Spremite voće za zimu

Ljeto je, vrijeme dozrijevanja plodova, i povrća i voća. U ovo doba godine stvarno možemo uživati u obilju sezonskog povrća i voća. Ako imate svoj vrt, onda zasigurno imate i previše. Nezgodno je upravo to što u kratkom roku toliko toga dozrijeva da ne možemo pojesti sve odjednom, a vrlo brzo propada. A zimi čeznemo za istim. Da, istina, u današnje vrijeme tokom cijele godine dostupno je svježe i voće i povrće, ALI, pitanje je iz kojeg dijela svijeta, uzgajano s koliko pesticida i herbicida, koliki je transport prošlo da bi došlo do nas i tko zna čime sve ne tretirano od trenutka branja pa do smještaja na police u trgovinama. Jako volim jabuke, ali dok u rano proljeće vidim jabuke u trgovinama smrznem se. Ja to ne želim jesti, koliko god čeznula za njima. Sada je vrijeme kada mogu uživati u jabukama, s vlastitog vrta, bez tragova otrova, prepune vitamina.

Zimi, umjesto svježeg voća iz dućana upitne kvalitete, radije pripremam kompote, od svog voća koje tokom ljeta spremim za zimu. Najdraži su mi vrući, svježe skuhani kompoti, te zato sve što mogu – zamrznem. Odlične su mi za to jagode, ribizl, višnje, trešnje i šljive. Za zamrzavanje koristim posudice od sladoleda, jer vrećice za zamrzavanje znaju biti nepraktične za takvo voće – sok od višanja se nekako uvijek nađe van vrećice u ledenici, a s posudicama se to nikada ne dogodi.

jagode i tresnjetrešnje1.

Da se vratim na jabuke:) Kod mene počinju dozrijevati već početkom srpnja. Svake godine je jako rodna, a kako je to ljetna vrsta, plodovi brzo propadaju. S stabla uvijek popada mnoštvo prvih plodova, onih koji su manji i crvljivi. Naravno, ako je dobro crvima, dobro je i za mene, ha, ha:) Uglavnom, bilo mi je jako žao što toliko jabuka propada, a zamrznute jabuke mi osobno nemaju dobar okus dok se odmrznu. Tako sam ove godine počela kuhati kompote od jabuka za zimu. Da ne budu samo jabuke u kompotu dodala sam i malo šljiva, te nešto bobičastog voća iz ledenice. Jednostavno, jabuke se ogule, narežu, te se pomiješaju s nešto bobičastog voća, lonac se dopuni vodom do vrha, zasladi po želji i kuha na laganoj vatri.

jabuke1kompot 11.

Postoji više varijanti kuhanja kompota za zimnicu. Jedna je da se staklenke dobro operu, unutra se posloži voće, a posebno se skuha voda s šećerom. Kad voda provri i šećer se rastopi, zalije se time voće i zatvore staklenke, te ih se pasterizira nekih 45min – dakle staklenke se kuhaju u loncu u vodi na laganoj vatri.

Drugi način je onaj kako sam prije spomenula – kompot se prije skuha, te se posprema u staklenke dok je kuhan. U tom slučaju morate prije zagrijati staklenke, bilo u pećnici (10-15 min na 50 stupnja i zagrijavati do 100 stupnja, pa hladiti) ili u mikrovalnoj pećnici (3-5 minuta na max.), te se onda pune staklenke kompotom i zatvaraju. Da bi se stvorio vakum u staklenkama, potrebno ih ne nakon punjenja dobro zatvoriti i -okrenuti.

kompot 6

Dovoljno je da budu tako okrenute na poklopcu nekoliko minuta, a mogu se i tako ohladiti, pa ih kasnije okrenite.

Bitno: Prilikom punjenja staklenki s vrućim kuhanim kompotom nemojte stajati točno iznad, već malo sastrane, da vam vrući sok ne uleti u oči prilikom punjenja – ovo pišem na temelju iskustva – nije baš ugodno.

Nikakvi konzervansi za kompot vam ne trebaju – šećer je sam po sebi konzervans, a bitno je da staklenke budu dobro zagijane da se unište eventualne bakterija, a poklopci da budu neoštećeni i dobro oprani.

kompot 5

I to je sve, kompot se ohladi, i može se pospremiti u smočnicu i sl. za zimu. A zimi ga možete jesti hladnog, ili ga zagrijati, kako vam odgovara:) I možete biti mirni, jer znate što jedete – od samog voća, do procesa spremanja.

Osim zamrzavanja i kuhanja kompota, voće možete ukuhati i u džemove i pekmeze, napraviti sokove, te osušiti za zimu. Pekmez je posebno fini od šljiva, a od jabuka možete napraviti – čips od jabuka.

Živimo u svijetu ograničenih resursa, i skupe hrane. Stoga, iskoristite ovo ljetno obilje i umjesto da viškovi propadnu – spremite si sve to za zimu. S koje god strane pogledate – bilo s one financijske, bilo s zdravstvene – u svakom slučaju profitirate.

 

O autorici