Spremanje sjemenja rajčice - fermentirati ili ne? - Biovrt - u skladu s prirodom

Spremanje sjemenja rajčice – fermentirati ili ne?

Druga polovica kolovoza kod mene u Međimurju je vrhunac sezone rajčica, pa kako spremam i rajčice u razne umake i salse, tako spremam i sjeme rajčica za iduće godine.

Sjeme rajčice nije teško skupiti i jednom kad dobijete neku zanimljivu sortu, svakako preporučujem da spremite svoje sjeme i nadalje održavate to sjeme. Naime, na tržištu je izuzetno mali izbor prema onome što postoji kod brojnih entuzijastičnih vrtlara koji čuvaju i razmjenjuju njihovo sjeme. Tako sam i ja prikupila oko 100-tinjak raznih sorti rajčica, a da bi ih sačuvala za buduće godine i dalje ih održavam u svom vrtu.

Sjeme rajčica uvijek prikupljamo s prvih, najljepših plodova i to s najotpornijih i najzdravijih biljaka. Rajčice su naime samooplodne, dakle dovoljno je da malo zapuše vjetar i zatrese im cvjetove, pa se oslobađa pelud i cvjetovi se sami oprašuju. A najbolje je uzeti sjeme s prvih plodova jer je tada najmanja mogućnost da je došlo do križanja s drugim sortama ako ih uzgajate – jer tijekom sezone pelud s cvijeta ipak prenose pčelice i bumbari.

Pred dosta godina sam se upoznala s tehnikom fermentiranja mokrog sjemenja, ali trebala mi je ipak slučajnost da mi ostane sjeme u staklenki jedan dan prije nego sam ga stavila na sušenje. Naime, prije sam spremala sjeme s direktnim sušenjem nakon vađenja iz ploda i mislila da je fermentiranje čista gnjavaža jer postupak traje nekoliko dana.

Dakle najjednostavniji način je da jednostavno uzmete sjeme iz ploda rajčice, malo isperete u cjedilu pod mlazom vode i stavite na sušenje.

S načinu spremanja sjemenja rajčica direktnim sušenjem bez fermentiranja pisala sam više na sljedećem tekstu: https://www.biovrt.com/kako-skupiti-sjeme-rajcice/

Kad sam isprobala fermentiranje i uvidjela koliko manje posla s sjemenjem imam nakon sušenja i koliko se brže sjeme posuši i lakše spremi,  zadnjih nekoliko godina sjeme spremam samo s postupkom fermentiranja.

Dakle kod postupka fermentiranja sjeme rajčica koje uzmemo iz plodova stavljamo u čaše ili staklenke na fermentiranje na nekoliko dana – a to je proces koji odradi priroda sama, vi samo morate tako ostaviti sjeme u vlastitom soku. Ako nema dovoljno soka, dodajte malo vode. Kako su otvorene čaše radi mirisa i radi mogućnosti da se to razlije malo nespretna solucija, ja sjeme rajčica fermentiram u staklenkama s poklopcima. Jednom na dan otvorim poklopac i pustim zrak u samu staklenku da se proces može normalno odvijati. Tijekom procesa fermentiranja dolazi do razgradnje vanjske mekane opne koja se nalazi oko sjemenke, a također i do eliminacije raznih patogena koji mogu biti u sjemenju. Ovo je imitacija prirodnog procesa koji se događa kad prezrela rajčica padne na tlo i kad u samom prezrelom plodu dolazi polako do fermentacije i truljenja.  U staklenki može doći do prilično neugodnih mirisa, pljesni, ponekad i na površini naraste vrsta gljive – kao kožica na mlijeku – sve je to sasvim normalno.

Sjeme fermentiramo oko 3 dana, može i malo duže te nakon toga sve isperemo u cjedilu pod mlazom vode. Tako dobijemo čisto sjeme koje se stavlja na papir te suši. Takvo sjeme se puno brže posuši i ne zalijepi za papir kako je to slučaj s nefermentiranim sjemenjem, pa je spremanje suhog sjemenja jako jednostavno.

Doduše, ako direktno izvađeno sjeme bez fermentiranja sjeme posušite na staklu ili pekarskom papiru, neće se zalijepiti, ali i dalje ostaje činjenica da se suši puno duže, tako da i iz tog razloga prednost dajem procesu fermentiranja.  Naime, izuzetno kišnih i vlažnih ljeta sušenje sjemenja u zatvorenom, ako ono nije fermentirano, traje jako dugo i može doći do truljenja, pa je ovo puno praktičnije pogotovo za takve godine.

Lijevo: sjeme koje nije fermentirano zalijepi se za papir na kojem se suši;
Desno: fermentirano sjeme se ne zalijepi za papir i bez problema se razdvaja nakon sušenja

U sljedećem videu prikazujem vam postupak fermentiranja sjemenja rajčice, te usporedbu s sušenjem sjemenja bez tog procesa. Oba postupka su sasvim u redu i moguće je spremiti sjeme rajčice sa ili bez fermentiranja, a na vama je da isprobate oba i odlučite koji postupak je praktičniji za vas.

 

O autorici