Škola vrtlarenja 2016 - Biovrt - u skladu s prirodom

Škola vrtlarenja 2016

Škola vrtlarenja je program udruge Biovrt – u skladu s prirodom koji se sastoji od 5-10 radionica godišnje koje se održavaju od travnja do jeseni, u prosjeku 1-2 radionice mjesečno.

Kroz radionice u Biovrtu sudionici/ce će naučiti sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje. Škola je prvenstveno zamišljena za zaljubljenike/ice u prirodu, neovisno o predznanju.
Mjesto održavanja: Novo Selo Rok (7 km od Čakovca)

Ako dolazite iz Zagreba ili drugih gradova, moguće je da se povežete s drugima da podijelite trošak puta, pa to napomenite pri prijavi.

Vrijeme održavanja: subotama, od 9.00-14.00 sati, s uključenom pauzom za užinu.

Škola vrtlarenja 2016 objediniti će teoretski i praktičan rad na slijedećim temama: Planiranje vrta; Dobri i loši susjedi u vrtu; Tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka; Razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja; Korovi u vrtu; Malčiranje; Bolesti biljaka; Štetnici i saveznici u vrtu; Cvijeće u vrtu; Berba i spremanje plodova; Nastajanje i sakupljanje sjemenja; Priprema vrta za zimu; Kreiranje šumskog vrta i voćnjaka; Samoniklo jestivo i ljekovito bilje.

Svaka radionica biti će kombinirana i sadržavati će i praktični i teoretski dio, a teme će se preklapati ovisno o sezoni i životnom ciklusu Biovrta.

Broj sudionika po radionicama je ograničen.

Cijena:Cijena svake radionice Škole vrtlarenja je 120,00 kn. Na svakoj radionici osigurana je lagana užina (uključeno u cijenu radionice). Za članove uže obitelji (roditelji, djeca, supružnici, braća) odobravamo popust od 50% za drugog člana iste obitelji, uz prethodni dogovor putem e-maila.

škola vrtlarenja 2016

Najava za svaku radionicu biti će objavljena sedam (7) dana prije održavanja radionice na www.biovrt.com. Moguće su promjene termina sukladno vremenskoj prognozi, o čemu će biti dogovoreno s polaznicima.

Prijave na radionice primaju se na e-mail biovrt@biovrt.com s naznakom „Prijava na radionicu” (molimo poslati svoje ime i prezime, adresu, kontakt telefon, e-mail adresu i naznaku za koju radionicu se prijavljujete

Na svakoj radionice svi sudionici dobiti će poklon u smislu viška s Biovrta, prema odabiru voditeljice radionica – ovisno o sezoni.

Sudionici će na radionice trebati ponijeti bilježnicu i olovku za zapisivanje teoretskog dijela, doći u prikladnoj obući i odjeći za rad na vrtu (+ kapa/šešir), te po želji vodu/sok, svoj alat ili rukavice.

Voditeljica: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, Eko mreža, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Popis radionica (biti će ažurirani s novim najavama):

30.4.2016. subota, 9-14 sati „Kreiranje povrtnjaka i prva sjetva na vrtu”

Uzgojiti zdravu hranu nije teško. Naučite kako započeti s vlastitim zdravim organskim povrtnjakom, kako formirati gredice, kako napraviti raspored na vrtu, kako i zašto malčirati, te što se sve sije na vrtu u drugoj polovici travnja. Radionica se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. Na praktičnom dijelu svi će polaznici imati priliku isprobati sijanje i malčiranje na biovrtu.

21.5.2016. subota, 9-14 sati, “Uzgoj rajčica, paprika, tikvenjača i mahunarki” (radi lošeg vremena premještena s 14.05. na 21.05.2016)

Svibanj je vrijeme kada presađujemo presadnice paprika i rajčica na otvoreno, te sijemo mahunarke i tikvenjače na otvoreno.
Naučite kada i kao se siju tikve, tikvice, krastavci, lubenice i dinje, te grah i mahune, ali i sve ostale bitne činjenice o njihovom uzgoju.
Osim povrća, učiti ćemo i o najčešćim sezonskim korovima na vrtu i kako se nositi s njime, te kako radove u vrtu prilagoditi vremenskim prilikama.
Na praktičnom dijeli svi polaznici/ce će naučiti kako posijati visoki i niski grah.

28.05.2016. subota, 9-14 sati, “Nametnici u vrtu i biološke tehnike odvraćanja/suzbijanja” 
Naučite sve o najčešćim nametnicima u vrtu i koje su najdjelotvornije biološke tehnike suzbijanja kod puževa, lisnih ušiju, nametnika kupusnjača, voluharica, krtica i grčica.
Naučite koje je cvijeće i ljekovito bilje korisno saditi u vrtu
Na praktičnom dijelu svi polazici/ce će isprobati presađivanje i sjetvu u vrtu aktualnih povrtnih vrsti i napraviti jednu vrstu zamke za puževe.
11.06.2016. subota, 9-14 sati, “Bolesti biljaka i načini biološke obrane od bolesti biljaka”
Naučite sve o najčešćim bolestima biljaka i koji su to načini biološke obrane od bolesti biljaka
Saznajte koji se sve radovi obavljaju u vrtu u lipnju i isprobajte lipanjsko bobičasto voće.
Na praktičnom dijelu svi polazici/ce će isprobati presađivanje i sjetvu u vrtu aktualnih povrtnih vrsti.
 

O autorici