Salata - Lactuca sativa - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 3. veljače 2014.

Salata – Lactuca sativa

Salata (lat. Lactuca sativa) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz obitelji glavočika (Asteraceae). Prvi su ju kultivirali egipćani. Uglavnom se uzgaja kao lisnato povrće.

Postoji više vrsti salate koje se uzgajaju u našim vrtovima. Čim spomenemo riječ salata uglavnom nam na pamet padaju zelene glavice sočnih listova, mada zapravo postoje i crvenkaste i točkaste vrste salate, i salate koje nisu glavatice. Razlikuju se i po vremenu sjetve, tako da najosnovniju podjelu možemo napraviti na zimske i ljetne salate, te salate glavatice i salate otvorenih rozeta, kod kojih postupno ubiremo listove s vanjske strane.

Fotografije: salata glavatica i salata otvorene rozete “vučji jezik”

salata ljetna krhkolisnasalate vucji jezik

Zimska salata sije se na jesen, krajem kolovoza i tijekom rujna, a rasađuje se tijekom listopada. Takva vrsta salate prezimljuje na gredicama i već u rano proljeće možemo ju brati. Nije ju potrebno štititi, prezimljava bez problema u kontinentalnom dijelu, jedino možete prekriti gredicu agrotekstilom ako želite raniju berbu – ali pazite da agrotekstil ne dodiruje biljke, jer može se dogoditi u tom slučaju da listovi salate poprime okus po agrotekstilu/agrofoliji. Zimsku vrstu salate beremo tijekom travnja i svibnja. Krajem svibnja počinje ići u cvijet, a tada polako dolazi vrijeme berbe ljetnih salata.

Ukoliko na jesen sadite luk ili češnjak, idealna kombinacija je posaditi salatu na rubove tih gredica. Iduće godine tako možete i ostaviti dio salate da ode u sjeme, a da ne smeta svojim većim rastom češnjaku na toj gredici. Crvenkasta salata izgleda jako dekorativno dok počinje razvijati cvjetne stapke.

zimska salata i cesnjakzimska salata ide u sjeme

Ljetna salata je jedna od vrsti koje se vrlo rano može sijati na proljeće, već početkom travnja na otvoreno na kontinentalnom dijelu države. Naime, prilično je otporna na hladne temperature. To je jedna od vrsti koje ja nikad ne sijem prije kao presadnice u zatvorenom, nego uvijek direktno na otvoreno. I mnogi su mi se žalili da su im se u zatvorenom klijanci salate jako izdužili i slabo napredovali – razlog tome je premalo svjetla i previsoka temperatura. Stoga ako posijete salatu van na otvoreno, odmah imate otporne male biljke koje neće morati prolaziti razdoblje prilagodbe na vanjske uvjete. Salatu možete na proljeće sijati na kontinentu cijelog travnja i svibnja.

Salatu možete sijati na zasebne gredice, ali da bi se čim bolje iskoristio prostor na vrtu, ja ju preporučam sijati kao rubnu kulturu na gredicama graška, mrkve i luka, mahunarki, kupusnjača i sl. Ako nemate pripremljeni ili posijani ostatak vrta u vrijeme dok sijete salatu, uvijek ju možete i posijati na jednoj gredici, pa onda naknadno rasađivati po vrtu.

Više o presađivanju salate pročitajte OVDJE.

salata luk i mrkvasalata i grasak

Idealna godišnja doba za uzgoj zelene salate su proljeće i jesen. U ta godišnja doba salata je sočna i zelena. Ljeto, odnosno ljetne vrućine i sparine nepovoljno su vrijeme za uzgoj salate. Naime, u ovakvim vremenskim uvjetima sve salate postaju gorke i počinju cvjetati. Više o tome pročitajte OVDJE.

Osim klasičnih vrsti poput puterice i kristalki, postoji jako puno zanimljivih vrsti salate koje možete uzgajati na svom vrtu. Te vrste ćete prije pronaći na nekim razmjenama sjemenja nego u redovnoj prodaji. Od starinskih vrsti posebno su zanimljive vrste vučji jezik koja ne formira glavicu, salata flekica – salata s mrljama koja postoji u varijanti glavice i lisnate rozete, pa salata kupusara – salata koja ima slabo zbijenu glavicu i izgledom podsjeća pomalo na samu glavicu kupusa. Mnogi također hvale starinsku salatu “hrastov list” – salatu čiji list podsjeća kako i samo ime govori – na list hrasta. Ove salate odlikuju se kako specifičnim izgledom, tako i okusom.

Fotografije: salata flekica i salata kupusara

salata flekicasalata kupusara

U mjesecu lipnju i početkom srpnja možete sijati i razne vrste radiča i endivije, gorkaste salate koja postoji u više nijansi i vrsti, te tu salatu  koristiti do kraja godine.

Također, krajem kolovoza i u rujnu sije se matovilec, a njega koristimo tokom jeseni, zime i ranog proljeća kao salatu. Tokom jeseni, zapravo već od kolovoza možete ponovo sijati zelenu salatu za jesensku berbu. Malo kasnije, tokom rujna se sije i jesenska salata – za proljetnu berbu.

Postoji i jedna zanimljiva crvenkasta vrsta salate – 4 godišnja doba – ona se sije tokom cijele godine, ali naravno, ovisi u kojem podneblju živite – ne može dobro uspijevati za vrijeme vrućina i zime, pa prema mogućem vremenu berbe rasporedite sjetvu.

matovilecsalata i matovilec

Sjeme više vrsti starinskih salata možete potražiti u ponudi naših viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

O autorici