Šafran - Crocus spp - Biovrt - u skladu s prirodom

Šafran – Crocus spp

Šafran je otporna lukovičasta trajnica iz obitelji Iridaceae. Naziv mu potječe iz perzijske riječi koja u prijevodu znači “budi žuti”. Porijeklom je najvjerojatnije iz Grčke i Krete, a danas je uz pomoć čovjeka rasprostranjen po cijelom svijetu.

VRTNI ŠAFRAN – CROCUS SATIVUS

Samo jedna vrsta šafrana koristi se za dobivanje začina – Crocus sativus. Prema Wikipediji, dobiveni od vrste Crocus sativus – šafran je najskuplji začin na svijetu. Da bi se proizvelo jedan kilogram začina, potrebno je ubrati oko 80.000 do 150.000 cvjetova na površini od oko 1000 kvadratnih metara. Začin se dobiva iz tri vrška tučka (stigme) koliko ih ima svaki cvijet šafrana, koji se beru i suše. Osim kao začin, šafran se koristi i kao prirodno bojilo i u medicinske svrhe.

Koristi se samo tučak biljke, ostali dijelovi su štetni. Također treba paziti sa se na pobrka s mrazovcem – ukrasni šafrani kod nas cvatu na proljeće, mrazovci koji su otrovne biljke na jesen. Crocus sativus cvate na jesen jednako kad i mrazovac. Razlikuje se od mrazovca po tome što mrazovac nema lišće na jesen kad cvate, a šafran uz cvijet ima uske listove. Također, šafran ima 3 crvena tučka u cvijetu, mrazovac nema.

Foto: jesenski šafran – Crocus sativus cvate na biovrtu krajem listopada. Ima uske zelene listove i 3 crvena tučka u sredini cvijeta.

  

Foto: Mrazovac u biovrtu cvate u rujnu i početkom listopada: nema listova, samo cvijet (lišće se pojavljuje na proljeće)

  

PROLJETNI ŠAFRANI – CROCUS SPP
Proljetne vrste šafrana se uglavnom sade na jesen, a tada i u trgovačkim centrima i u cvjećarnama možete pronaći u ponudi lukovice kultivara šafrana. Radi se dakle o ukrasnim kultivarima koji se uzgajaju u cvjetnjacima, a ne za začin. Uglavnom cvate u bijeloj, žutoj i ljubičastoj boji, može biti jednobojan ili sa tamnim crtama s vanjske strane latica, ili prošarano bijelo ljubičasti….a i sam se tokom godina križa, tako da možete zamijetiti razne kombinacije boja na cvjetovima ako ih uzgajate kroz više godina.

crocus sativus 8

 

Šafran je otporna trajnica i bez problema podnosi vrlo niske temperature, tako da ih jednostavno posadite i ne morate brinuti za njih, oni će vas iznenaditi sami u rano proljeće. Cvate u veljači i ožujku – čim snijeg okopni i počinje toplije vrijeme, šafrani naveliko spremaju pupoljke za cvjetanje. Nažalost razdoblje cvjetanja im traje jako kratko, svega tri tjedna, a kako vrijeme u ožujku zna često biti kišno i vjetrovito, niti svo to vrijeme ponekad ne možete uživati u tim krasnim cvjetovima.

crocus sativus 7crocus sativus 10

Šafran ne uspijeva u sjeni, vrlo je osjetljiv i na najmanji tračak sunca – cvjetove počinje otvarati samo kad je sunčano – ako je dan oblačan bez sunca, cvjetovi se neće otvoriti.

crocus sativus 9crocus vernus 3.

Šafran je karakterističan i po svojim listovima – po sredini imaju bijelu crtu, tako da i dok potjera na proljeće tek listiće, lako ga po tome možete prepoznati. Jako se brzo razmnožava, navodno se matična lukovica svake godine podijeli na 6 novih lukovica, tako da svake godine na istom mjestu možete očekivati sve više cvjetova.

crocus sativus 15crocus sativus 11

Kod nas postoje 2 vrste proljetne vrsta šafrana – uz ukrasne kultivare Crocus spp. koji se mogu nabaviti u trgovinama, postoji i Crocus vernus koji je samonikla vrsta koja raste po šumama i livadama. Još davno kad u prodaji baš i nije bilo šafrana, uspjela sam dobiti nekoliko lukovica divlje, samonikle vrste. Cvjetovi su im bijeli i ljubičasti:

crocus vernus 4crocus vernus 2

Svake jeseni ipak ne mogu odoljeti i uvijek kupim novo pakiranje šafrana, koliko god da su slični, ipak su različitih nijansi cvjetova. Ovo je stvarno cvijet kojeg morate imati u svom vrtu – još dok zima odlazi sa svojim sivilom, šafran je već tu kao jedna od prvih proljetnica koje nas vesele svojom ranom cvatnjom i žarkim, veselim bojama. Plan mi je cijeli slobodni prostor ispred kuće ispuniti raznobojnim šafranima – dok oni ocvatu kreću ostale trajnice i jednogodišnje biljke – ako ne prekopavate gredice, šafrane jako lako možete uklopiti bilo kamo jer neće nijednom cvijetu smetati – imate prvu veselu proljetnu cvatnju, a kasnije se jednostavno biljke izmjenjuju na toj istoj gredici.

Dakle, ako ovu biljku još nemate na svojim gredicama, obavezno ju stavite na popis za jesensku nabavu:)

 

O autorici