Rotkvica - Raphanus sativus - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 13. studenoga 2009.

Rotkvica – Raphanus sativus

Rotkvica je povrće iz obitelji kupusnjača, Brassicaceae. U prijevodu s grčkog naziva znači “brzo se pojavljuju”, što se odnosi na brzo klijanje. Rotkvica klije 3-7 dana, a do berbe treba pričekati još samo 3-4 tjedna.

Postoje u raznim oblicima i bojama, pa tako mogu biti okrugle i to u bijeloj, žutoj, roza ili crvenoj boji, ali i izdužene, te isto tako u spomenutim bojama. Postoji i poluduga vrsta koja je na dnu bijela, a ostatak crvene boje (rotkvica French breakfast). Dugu bijelu rotkvicu nazivamo „ledena svijeća”

14102017 2  14102017 5

Sije se i uzgaja u hladnijem razdoblju vrtlarske godine, dakle na proljeće i na jesen. Možete ju posijati na otvoreno već u ožujku te tokom travnja, najkasnije početkom svibnja, a na jesen u rujnu i listopadu. Kad počnu vrućine i suše rotkvica ne stvara mekani zadebljani korijen blagog okusa, nego je on žilaviji i prilično ljuti. Također, po vrućinama rotkvica brzo ide u sjeme, zato se ne uzgaja tokom ljeta. Dakle, da bi imala prepoznatljivi blagi okus treba dovoljno vode i ne previsoke temperature.

S obzirom na obitelj kojoj pripada, rotkvicu napadaju svi oni nametnici koji napadaju kupusnjače.

Već nakon nicanja na njima možete primijetiti rupice od kupusnog buhača. Dok porastu lišće im napadaju kupusne stjenice ukoliko nemaju druge kupusnjače na izbor, a pogotovo su im zanimljive dok ih pustite da porastu za sjeme.

 

Prve godine uzgoja sam sijala na vrt tri vrste rotkvica: crvenu okruglu i ledenu svijeću – izduženu bijelu, te crnu zimsku rotkvu. Kako je preostalo par biljaka na vrtu otišlo u cvat, pustila sam da nastanu i sjemenke, baš me je zanimalo kako to izgleda.

Evo fotografija:

Cvijet rotkvice ima 4 latice karakteristične za sve kupusnjače (krstašice):

 “mahune” (siliqua) sa sjemenkama rotkvice:

U cijeloj ovoj priči ključnu ulogu su odigrale pčelice i ostali kukci, koji su sve te vrste izmiješali. Evo rezultata:

Bijele, sive, crvene, roza, prošarane, okrugle, izdužene…prošle godine su čak neke koje su u sebi imale nešto gena crne rotkvice bile ogromne kao repa…

S obzirom da stabljika rotkvice izraste prilično velika, 1,5 metra, biljke s zrelim sjemenjem sam iščupala i stavila na stazu između gredica, nešto sjemenki posijala na gredicu, a po ostalom sam hodala, stavljala iščupan korov gore…I sad kad je njima vrijeme odgovaralo, one su odlučile i tu niknuti:

Stoga ukoliko želite skupiti sjeme rotkvice, imajte na umu da se ona jako križaju, i to ne samo međusobno, nego se mogu iskrižati i s ostalim srodnicima iz iste obitelji – s repama i crnom rotkvom. Stoga uvijek ostavite samo jednu vrstu rotkvica da ode u cvijet ukoliko želite skupiti sjeme pojedine vrste.

 

O autorici