Razmjena sjemenja 18.01.2020. (sub) u Zagrebu - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 16. siječnja 2020.

Razmjena sjemenja 18.01.2020. (sub) u Zagrebu

Pozivamo vas na prvu ovogodišnju razmjenu sjemenja u Zagrebu, na kojoj će sudjelovati i udruga Biovrt s svojim viškovima sjemenja.  Razmjenu sjemenja organizira Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača u suradnji s udrugom Crta i točka u Zagrebu, u Smoothie baru Sokić, Nova cesta 130, 18.1. od 9-12 h.

Na razmjene sjemenja se pozivaju svi koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s udrugom Biovrt te ostalim prisutnima i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.
Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

 

Iza toga od 12:30-14 h predstavit će novu brošuru i održati radionicu “Kako registrirati ekološku proizvodnju povrtnog sjemena na obiteljskom gospodarstvu”.

Drugi dio programa namijenjen je prvenstveno proizvođačima koji se žele upustiti u ekološku proizvodnju sjemena. Gotovo svo sjeme dolazi iz uvoza i mnogi su nezadovoljni kvalitetom dok domaće sorte nestaju. Proizvodnja sjemena može biti prilika za proizvođače jer je tako deficitarno, rascjepkano zemljište postaje prednost i stvara se dodana vrijednost proizvoda uz mogućnost skladištenja i prodaje gotovo cijele godine.

Predstavit će se koraci koje gospodarstvo treba poduzeti da bi registriralo proizvodnju sjemena, a u goste dolaze dr.sc. Mara Bogović iz Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe i proizvođači OPG Cafuk, OPG Sabol i OPG Rožić koji će prenijeti svoja praktična iskustva.

Srdačno ste pozvani!

O autorici