Razmjena sjemenja 05.10.2013. u Čakovcu - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 27. rujna 2013.

Razmjena sjemenja 05.10.2013. u Čakovcu

Udruga «Biovrt – u skladu s prirodom» organizira razmjenu sjemenja starinskih domaćih vrsti povrća, voća, cvijeća i biljaka općenito. Razmjena će se održati u subotu 05.10.2013. godine u vremenu od 10-14 sati, i to u prostoriji multimedijalne dvorane Autonomnog centra (ACT), u Starom hrastu, 1 kat, na adresi Dr Ivana Novaka 38. Na razmjeni će uz članove/ice udruge Biovrt s svojim sjemenjem sudjelovati i članovi/ice udruge Duga.

Ova razmjena sjemenja organizira se potaknuta globalnom akcijom za slobodu sjemenja i hrane u razdoblju od 02.10.-14.10.2013., koja je pokrenuta od strane Pokreta za slobodu sjemenja i poznate indijske aktivistice Vandana Shive.

Naime, zadnjih nekoliko desetljeća korporacije diljem svijeta vrše veliki pritisak na sustav sjemenja i hrane, te lobiranjem djeluju na donošenje nepravednih zakona kojima se porobljava sjeme i hranidbeni sustav. Donose se zakoni koji ograničavaju upotrebu domaćeg sjemenja i prisiljavaju ljude da kupuju njihovo toksično, uniformirano sjeme. Time se uveliko smanjuje biološka raznolikost, ali i pravo čovjeka na izbor.

Sjeme pripada ljudima i ono je nasljeđe od naših predaka, a ne korporacijama, a bez slobode sjemenja nemamo slobodu prehrane. Iako si je Monsanto, jedna od najvećih GMO korporacija sama dodijelila tzv Nagradu za hranu, pravi heroji hrane su mali farmeri i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koji proizvode većinu hrane – ukupno 72% hrane na svijetu.

grah biserac

Domaće sjeme koje su skupljali naši preci i stoljećima prenosili s koljena na koljena radi odličnih karakteristika tih biljaka ima brojnih prednosti pred komercijalnim sjemenjem. To je sjeme između ostaloga odličnih sorti graha i ukusnih starinskih velikih rajčica kakve više ne možete kupiti u supermarketima, koje će nestati ako ne shvatimo vrijednost tih vrsti i ne skupimo to sjeme i dalje uzgajamo i razmjenjujemo.

Stoga se pozivaju svi pojedinci i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da sudjeluju na razmjeni sjemenja, i na taj način, čuvanjem naših starinskih vrsti biljaka i mi postanemo dio globalne svjetske akcije za slobodu sjemenja i hrane. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Poziv Vandana Shive na globalnu akciju pogledajte na slijedećem linku:

VIDEO

 

O autorici