Rajčice u biovrtu koje su otpornije na plamenjaču - Biovrt - u skladu s prirodom

Rajčice u biovrtu koje su otpornije na plamenjaču

Ova vrtlarska sezona vrlo je izazovna za uzgoj rajčica. To je zato jer svaki tjedan pada kiša i puno vlage pogoduje širenju gljivičnih bolesti rajčice. Iako su najavljivali jako vruće i sušno ljeto – to se uopće nije ostvarilo. Umjesto toga, već od lipnja stalno pada kiša, kad je uvelike otežala sušenje sijena, nakon toga izazov je bila i žetva, kao i redoviti radovi u vrtu… pa sve do ranije pojave plamenjače na vrtu. U uvjetima kad stalno pada kiša i kad su biljke stalno vlažne, teško je spriječiti širenje gljivičnih bolesti na rajčicama. Zato je u ovakvim sezonama dobra opcija imati i dio rajčica u plastenicima/staklenicima, ili pak ih uzgajati u teglama uz kuću gdje nisu toliko izložene vlažnim uvjetima.

Ali i sve sorte rajčica nisu jednako podložne gljivičnim bolestima – zato je bioraznolikost ključ uspjeha na vrtu. U sljedećem videu vodim vas u biovrt 11.08.2020. u upoznajem s sortama rajčica koje se drže odlično i minimalno ih je napala plamenjača, unatoč činjenici da je plamenjača prisutna u biovrtu od početka srpnja.

 

Kako prognoze vremena i dalje najavljuju kiše i puno vlage, u takvim uvjetima, kad kod neotpornijih sorti primijetite da se bolesti i dalje širi, jedna od opcija može biti pobrati plodove koji su pred zrenje i dozoriti ih u zatvorenom i suhom prostoru. To sam i ja napravila ove sezone s dijelom rajčica koje se ne nose tako dobro s plamenjačom. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Viškove sjemenja rajčica iz Biovrta potražite u našem katalogu OVDJE. 

O autorici