Radovi na vrtu u travnju - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u travnju

Travanj je često jako promjenjivi mjesec. Tijekom godina kako se bavim vrtlarenjem, ponekih godina jako kišni i hladan, ponekih godina pretopli. A često se dogodi da sam jedan dan u travnju kratkih rukava, par dana nakon toga u jakni. Dakle sve je moguće – pa nažalost i kasni mraz u travnju koji je 2016. godine uništio mnoge voćnjake diljem Hrvatske odnosno urod.
O vremenskim prilikama u travnju jako ovise radovi na vrtu. Ako je početak travnja hladni i kišni – pričekajte za glavninu sjetve drugu polovicu travnja. U pravilu na proljeće ne treba žuriti s radovima, pogotovo ako još nije toplo ili je prekišovito, jer u travnju dok zemlja zatopli sve puno ljepše niče i često preraste sve posijano u ožujku. O radovima u ožujku pročitajte više OVDJE.
Stoga tokom travnja, dok dovoljno zatopli i zemlja je dovoljno zagrijana možete početi s glavninom radova u povrtnjaku. Malo pratite prognoze i pričekajte da prođe nekoliko kišnih dana ako su u prognozi – da te kiše ne bi previše nabile netom obrađene i posijane gredice, i možete krenuti s sjetvom.

SJETVA NA OTVORENOM
Sjetva na mediteranskom području je u pravilu nekih mjesec dana prije nego na kontinentalnom dijelu.

Tokom travnja u kontinentalnoj Hrvatskoj sijemo (i sadimo): Krumpir, kukuruz, ciklu, grašak, bijeli korijen,ciklu, rotkvice, mrkva, peršin, salata, rotkvice, špinat, luk, pastrnjak, cvijeće te začinsko i ljekovito bilje. U drugoj polovici travnja ja sijem i kupusnjače, za rasad direktno na otvoreno.  Ako sve to posijete i početkom svibnja – neće biti prekasno i roditi će do jeseni.

U pravilu, sve se polako može sijati – osim većine mahunarki i tikvenjača. Njih sijem krajem travnja samo po jednu gredicu i to zovem „oportunistička sjetva“ na otvoreno, jer posijati ove vrste već u travnju pomalo je lutrija. Ako će biti nadalje lijepo vrijeme – imati ćete rani urod. Ako će naglo zahladiti, presadnice i mlade biljke mogu biti uništene. Naime, sve su vrste iz ovih obitelji jako osjetljive na mraz. A zadnja mogućnost mraza u kontinentalnom dijelu Hrvatske su tzv. Ledeni sveci» – 12,13, i 14. 05., a točnije, prema mjerenjima u našim krajevima – zadnji mogući dan za mraz je 19.05. (VIŠE)

Sve biljke iz obitelji pomoćnica također su prilično osjetljive na mraz – rajčica, paprika, krumpir, patlidžan… Ako baš želite rani urod ovih vrsti i ako ste ipak odlučili posaditi sve na otvoreno, računajte da će ove vrste uslijed potencijalnog naglog zahlađenja trebati zaštititi od smrzavanja malčem i agrotekstilom. A osim mraza, za ove vrste jako su opasni i hladni vjetrovi.
Zato za većinu mahunarki, tikvenjača i sadnju presadnica na otvoreno čekam svibanj.

BERBE U VRTU TOKOM TRAVNJA
Tokom travnja beremo prvi luk i zimsku salatu koje smo posadili na jesen, kao i špinat i matovilec prije nego počnu ići u sjeme. Ako ste rano sijali rotkvice, biti će već za berbu tokom travnja. Na vrtu su još dostupne i prošlogodišnje kupusnjače i blitva prije nego odu u cvijet.

A priroda u ovo doba godine nudi prekrasno samoniklo bilje – maslačak, kopriva, kiselica, trputac… ne propustite uživati u tom obilju (VIŠE).

10042016 salata 1  19032017 6

SJETVA U ZATVORENOM
Tokom travnja u zatvorenom možemo posijati cvijeće i tikvenjače (tikvice, krastavce, lubenice…) za kasniju presadnju na otvoreno. Ako ste zakasnili s sjetvom rajčice – nema problema, ako ih i početkom travnja posijete u zatvorenom, biti će sasvim dovoljno vremena da uzgojite lijepe presadnice.

SADNJA I PRESAĐIVANJA PO VRTU
Hladnije travanjsko vrijeme iskoristite za sadnju i presađivanja po vrtu – bilo trajnica, ili samoniklih biljaka poput kamilice, salate i sl. U hladnije i kišovitije vrijeme biljke uvijek puno bolje podnesu šok presađivanja.
Travanj ja uvijek iskoristim za sređivanje gredica jagoda. Naime, koliko ih god malčirala, uvijek mi neki dijelovi gredica jagoda tokom godine zatrave, na nekim dijelovima borim se s pirikom… Zato u to hladnije vrijeme sve opljevim, a kako mi se uvijek dogodi da nešto jagoda i zabunom počupam, one u to doba godine lako podnesu presađivanje tj ponovnu sadnju.

04042014 biovrt jagode  22042016 jagode sumske

SADNJA I PRESADNJA BILJAKA ZA UZGOJ SJEMENJA
Tijekom travnja, ovisno o vremenskim prilikama, vadim iz podruma ciklu, mrkvu i repu koje tokom jeseni spremim za sjeme te sadim opet na otvoreno. To su dvogodišnje biljke koje na proljeće cvatu i skuplja se sjeme s njih.
Također, rasađujem i kupusnjače za sjeme ako rastu preblizu po vrstama. Bitno je da su po vrstama čim udaljenije s barijerama između da ne dođe do križanja (npr. jednu vrstu presadim ispred kuće, drugu iza). Radi križanja svake godine uzimam sjeme tek s nekolicine vrste kupusnjača, a raspoređujem ih čim dalje jedne od drugih po cijelom gruntu. Sve ostale cvjetove kupusnjača po vrtu trgam da ne dođe do neželjenog križanja.

RADOVI U VOĆNJAKU
Kako je razdoblje idealno za voćke golog korijena, zatopljenjem u travnju to razdoblje polako završava. Nadalje i dalje možete bez problema saditi kontejrirane sadnice – posađene u teglama.
U drugoj polovici ožujka idealno je vrijeme za cijepljenje voćki – ako je hladnije proljeće, to često biva i početkom travnja. Prema fenologiji – idealno je vrijeme za to dok procvate forzicija.

TRAVANJ – PRVE KOŠNJE
Naziv mjeseca sve govori – to je mjesec kad počinje rasti trava, pa počinjemo i s prvim košnjama. Iskoristite svakako travu za malčiranje vrta (VIŠE)
Travanj je i vrijeme cvatnje maslačaka – uživajte u prekrasnom prizoru 🙂

I nemojte žuriti s košnjom – rascvalo samoniklo bilje hrana je korisnim oprašivačima – pčelama i bumbarima.

09042016 vocnjaci 5

POJAVLJUJU SE PRVI PUŽEVI
Svi koji imate probleme s španjolskim puževima, imajte na umu da se oni naveliko pojavljuju već u travnju, te budite oprezni s sadnjom i sjetvom mladih biljčica – da ih ne bi pojeli. Možete početi tokom predvečerja s postavljanjem mamaca – hrpica kukuruzne palente po vrtu i skupljati ih u vodu s vapnom. Više o ekološkim tehnikama suzbijanja puževa pročitajte OVDJE.

 08042015 spanjolski puzevi izjedaju rudbeckie  18042014 salata i spanjolski puz

SADNJA LUKOVICA I GOMOLJA
Travanj je i pravo vrijeme za sadnju gomolja gladiola, kana, sparaxisa, frezija, ixia i acidanthere na otvoreno. Navedeno lukovičasto/gomoljasto cvijeće ne može preživjeti hladne kontinentalne zime na otvorenom, stoga ih tokom zime spremamo u podrume. Ponovno ih sadimo na otvoreno na proljeće, dok prođe opasnost od smrzavanja. Dalije sadimo 6 tjedana prije zadnje mogućnosti za mraz, jer su one jako osjetljive na mraz.

    

 CVATNJA VOĆKI – NAJLJEPŠE DOBA U GODINI
Travanj je prekrasno razdoblje u godini, ne zaboravite stati i uživati u cvatu voćaka i mirisima proljeća 🙂

09042016 jabuka cvijet 4  09042016 sremza

 

 

O autorici