Radovi na vrtu u lipnju - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u lipnju

Mjesec lipanj vrijeme je i sjetve, i presadnje, i berbe, te intenzivnih radova na vrtu.

SJETVA NA VRTU
Iako je glavnina sjetve obavljena u vrtu tijekom travnja i svibnja, mjesec lipanj je još uvijek vrijeme većih radova u vrtu, pa čak i sjetve.

Početkom lipnja je jasno vidljivo što je niknulo, a što nije od onoga što smo posijali prije. Tada možete još jednom probati posijati te vrste, bilo da se radi o mahunarkama, tikvenjačama, salatama… ukoliko je to još sjetva na samom početku lipnja, još puno toga stigne narasti. Ukoliko ponavljate sjetvu, preporučljivo je sjeme mahunarki prije namočiti, a tikve naresiti, da bi prije niknule. Ja svake godine neke krastavce i tikvice sijem čak i u teglicama kraj kuće – tu su zaštićene i od suše i od puževa, te ih kasnije rasađujem na vrt.

U lipnju se siju mnoge vrste:
– dvogodišnje cvijeće – lunaria biennis, šeboj, campanula medium, turski karanfil, potočnica, sljez (Alcea rosea) …
– trajnice – često neće cvasti ove godine, ali nije prekasno za njihovu sjetvu
– ukrasno zelje
– ljetne salate, radiči i lentive
– crna rotkva, repa, daikon, kinesko zelje, azijska mješavina lisnatog povrća
– komorač – začinski i gomoljasti
– još uvijek se može posijati mrkva i mahune

PRESAĐIVANJA NA VRTU
Lipanj je vrijeme presađivanja: presađuje se salata koju ste prije posijali u redove ili na gredice, a da bi se mogla razviti u lijepe glavice ili lisnate rozete.
Također, presađuju se kupusnjače po vrtu, za što je prema narodnoj predaji najidealnije napraviti oko datuma Sv.Antuna – 13.06.
Rasađuje se i cvijeće, ako vam je ono prije posijano pregusto niknulo na gredicama.

KOROVI NA VRTU
Kako smo obradili i pripremili tlo prijašnjih mjeseca, tako sada u lipnju osim naših usjeva intenzivno počinje rasti i korov. Stoga je u lipnju barem jednom potrebno sve okopati i određene kulture ogrnuti (grah, mahune, paprike, rajčice, krastavci..), ili počupati korov. Ako ste sve dobro pomalčirali potrebno je održavati taj sloj malča, koji će između ostaloga onemogućiti rast korovu. Kada je sve dobro pomalčirano nije niti sve presudno ogrnuti zemljom u bazi korijenja sve kulture, ali ako nemate malč i ako je suše vrijeme to je preporučljivo napraviti – biljke će biti stabilnije i imati će imati dostupno više vlage. I sam počupani korov može poslužiti kao malč, možete ga staviti na gredice ako je sunčano i suho vrijeme – ako je kišno nemojte jer je velika mogućnost da će se opet primiti i nastaviti s rastom.

I borbu s korovom i presađivanje probajte raditi u skladu s vremenskim prilikama. Naime, čupanje korova i okopavanje radite dok je  vrijeme sunčano i suho, a presađujte prije kiše – da se sve lakše primi i da imate manje posla s zalijevanjem.

 

NAMETNICI NA VRTU
Tijekom lipnja, kako sve ubrzano raste, tako se pojavljuju i uši na mladim biljkama. Moja je preporuka privući čim više bubamara u vrt koje se hrane ušima, a to je najlakše biljkama prirodnim mamcima za uši. Više o tome pročitajte OVDJE.
Također, možete se neugodno iznenaditi na vrtu ako ugledate pojedene mahunarke od strane divljači. Jednostavnu metoda za odvraćanje divljači s vrta pročitajte OVDJE.

Kod mnogih česti su i problemi s puževima. Oni jako vole mlade biljke, stoga ih je potrebno na vrijeme skupljati i maknuti s vrta. Metode protiv puževa pročitajte OVDJE,

BOLESTI BILJAKA
Pojavljuju se i prve bolesti na biljkama i cvijeću. Ali samo polako i bez panike – bolesti biljaka su nešto sasvim normalno na vrtu, te biljke mogu i ozdraviti uz dobre biološke metode.
Sve o bolestima biljaka kao i opis onih najčešćih pročitajte OVDJE. 

BERBE NA VRTU
Najljepši dio lipnja je taj što na veliko počinju berbe. Bere se prvi bob, grašak, mladi krumpir, salata, mahune… Prvo je povrće uvijek najfinije i najslađe – svakako nemojte propustiti skuhati juhu od graška i mladi pečeni krumpir početkom lipnja – tada su najukusniji.
Početkom lipnja dozrijeva već i jesenski češnjak, pa svakako ne propustite izvaditi češnjak iz zemlje na vrijeme.
Osim povrća, lipanj je i vrijeme bobičastog voća. Dozrijevaju jagode, maline, ribiz (crni, bijeli i crveni), josta, dud, borovnice, ogrozd … prava poslastica.
U lipnju dozrijeva i sjeme zimske salate, bijelog korijena, kupusnjača – dakle vrsti posađenih prošle godine, ali i vlasca i kamilice.
    
Tijekom lipnja beremo stolisnik, kamilicu i gospinu travu, ne propustite pobrati i posušiti ovo dragocjeno ljekovito bilje.
Lipanj je i vrijeme sjenokoše. Nekad je to bio tradicionalni posao košnje trave – sijena, sušenje, okretanje, te utovarivanje i spremanje sijena za stoku. Ja to još uvijek radim, ali ne za stoku, nego za malčiranje vrta. A kako je to nekad izgledalo pogledajte OVDJE.

Mjesec lipanj vrijeme je cvatnje prekrasnih poljskih makova (Papaver rhoeas). Također, u lipnju cvatu ljiljani, graničice, gaillardia, rudbeckia hirta, muškatna kadulja, vrtni sljez, crni sljez, echinacea, djevojačko oko, monarda… raskoš i šarene boje na svakom koraku.

09062016 makovi 2    27062014 monarda i rudbeckia
Oko 21. lipnja je i ljetni solsticij – najduži dan u godini, nakon čega se dani počinju polako skraćivati.
Osobno bih vrijeme najradije zaustavila da cijele godine imamo samo svibanj i lipanj, upravo radi zelenila, cvjetne raskoši i finog voća i povrća na vrtu. Stanite i uživajte u toj raskoši boja i zelenila, prvim plodovima i prekrasnim toplim sunčanim danima.
  

O autorici