Radovi na vrtu u kolovozu - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u kolovozu

Kolovoz je mjesec obilja, mjesec u kojemu se konačno više bavimo berbama na vrtu negoli ostalim radovima.

MJESEC VRUĆINA I SUŠA
Tijekom kolovoza nerijetko znaju biti velike vrućine i suše, a što se odražava i na stanje biljaka u vrtu. Osobno ne zalijevam tako dugo biljke dok ne počnu stvarne žege i sve počne „gorjeti” na vrtu – mada i tada samo najviše zahtjevne/ugrožene biljke. Najbolje je  kreirati takav vrt da dobro podnosi vrućine i žege, te sve redovito malčirati – tada ćete i za vrijeme vrućina i žega imati jako malo posla i malo gubitaka. Kako kreirati vrt koji podnosi žege i vrućine pročitajte OVDJE.

Kod visokih vrućina nemoguće je raditi u vrtu tijekom dana, pa za aktivnosti u vrtu iskoristite rano jutro ili kasnu večer. Na večer budite spremni i na komarce koji će vas željeti žive pojesti 😀

Iako su za kolovoz karakteristične vrućine, često tijekom kolovoza dočekamo i spasonosnu kišu koja sve zalije i rashladi.  Kod mene u Međimurju često kiša koja padne oko/nakon 15.08. često sve rashladi i prekine ljetne vrućine – pa je nakon toga podnošljivije na vrtu. Dakle ovo nije pravilo – ali svake godine kako pratim vrijeme u svom vrtu, ali i po sjećanjima moje bake, vrijeme se često tako promijeni u drugoj polovici kolovoza i označava kraj vrućina i suše.

Vrućine kod mene najviše smetaju visokim mahunama, a često upravo nakon spasonosne kiše i pada temperature one ubrzano počnu s vegetacijom u kolovozu (VIŠE).

BERBE I SPREMANJE OBILJA
Početkom kolovoza se bere niski grah (berba počinje već u srpnju), dok većina visokih vrsti mahunarki dozrijeva nešto kasnije, tek krajem kolovoza i tijekom rujna. Suhi grah, bilo za jelo ili za sjeme obavezno zamrznite radi grahovog žiška, te ga tek nakon nekoliko dana zamrzavanja posušite vani na suncu (VIŠE).

Kao u srpnju, i u kolovozu beru se mahune, tikvice, krastavci, paprika. Dozrijeva polako i tomatilo, pa se može krenuti i u kuhanje sosa od paradajza i raznih povrtnih salsa umaka (VIŠE).

Od voća dozrijevaju ljetne jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine… a od bobičastog vrijeme je za berbu aronije, kupina i maline mjesečarke. Ukoliko imate viškova voća, možete spremiti i pekmeze i kompote za zimu (VIŠE).

    

Tijekom kolovoza možete početi i berbu krumpira. Ukoliko imate probleme s voluharicama kao i ja, požurite se sve čim prije izvaditi inače voluharice mogu jako puno krumpira pojesti. Idealno vrijeme za vađenje je dan-dva nakon kiše koja omekša zemlju koja je često uslijed ljetnih vrućina i suša pretvrda.

Početkom kolovoza u kontinentalnom dijelu Hrvatske kukuruz je idealan za pečenje i kuhanje – to su tzv. „pečenice” – ne propustite probati mladi kukuruz na žaru ukoliko ga uzgajate.

Dozrijevaju i tikve golice koje se uzgajaju za ulje, pa je vrijeme za vađenje i sušenje sjemenki na suncu.

Osim obilnih berba, mnoštvo cvijeća obilno cvate u kolovozu, poput rudbeckia fulgide, gaillardije cosmosa, cleome, meksičkog i običnog suncokreta, cinija, vrtnog hibiskusa, peruanskog noćurka …  U prekrasnom cvijeću uživamo i mi, ali i brojni korisni kukci koji posjećuju naš vrt i održavaju ravnotežu u njemu.

Vrijeme je i za berbu sjemenja – cvijeća poput nevena, sljeza, kokotića, srčanika, gaillardije, carskog oka… od povrća salate, graha, graška,mahuna, špinata, prošlogodišnje blitve… a dozrijevaju polako i krastavci i tikvice. Ne propustite i sve to redovito kontrolirati i skupljati sjeme za iduće sezone ili razmjene sjemenja. Svježe sjemenke suncokreta možete i grickati, vrlo su ukusne.

    

 

SJETVA U KOLOVOZU
Iako većinom beremo, u kolovozu se još puno toga može posijati.

Početkom kolovoza možete još posijati mahune, niski rani grah, tikvice, krastavce, grašak, mrkvu, ciklu… sve to više-manje stigne narasti i roditi prije prvih jesenskih mrazeva ukoliko ima pogodne uvjete za rast. U svakom slučaju vrijedi probati.

Krajem kolovoza, dok malo zahladi, sijemo matovilec, zimsku salatu, špinat, rotkvice, luk srebrenac.

Tijekom kolovoza još stignete ukoliko to niste prije stigli presaditi endivije, radiče, cvijeće, a neki presađuju i kupusnjače. Ukoliko je vruće, svakako imajte na umu da morate presađeno zalijevati nekoliko dana zaredom dok se ne primi.

U kolovozu vrijeme je i za razmnožavanje grmlja reznicama – pa ne propustite razmnožiti neko ukrasno grmlje ili bobičasto voće koje želite imati u većem broju u vašem vrtu (VIŠE).

BOLESTI BILJAKA
Uslijed vrućina i suša opada biljkama imunitet, pa se često šire bolesti biljaka – a najviše plamenjača na rajčicama i krastavcima, te pepelnica na tikvicama, nevenima i sl. Bolesti nisu nužno kobne za biljke i njihovo širenje i napredak ovisi o više faktora, stoga treba znati prepoznati i bolest – ali i uzroke radi kojih se šire na određenim biljkama u određeno doba godine i prema tome reagirati (ili ne).  U kolovozu je recimo uobičajeno da se šire bolesti rajčica, pogotovo plamenjača na rajčicama nakon kiša, i tu recimo redovito kontroliram i šišam zaražene listove kako se bolest ne bi raširila i na plodove. Ali dok vidim pepelnicu na nevenu, tu ne reagiram jer znam da je to samo radi vrućina i da će se neven oporaviti na jesen. Više o bolestima biljaka pročitajte OVDJE.

NAMETNICI
Tijekom kolovoza krumpirove zlatice često sele u povrtnjak na rajčice, paprike i patlidžane jer više nemaju krumpira za jesti, s obzirom da mu se uglavnom tijekom kolovoza nadzemni dio posuši (VIŠE). Stoga redovito kontrolirajte navedene biljke i skupljajte zlatice.

A kolovoz je mjesec ljubavi za mnogima „omiljene” španjolske puževe – krajem kolovoza oni se počinju pariti (VIŠE). Nema opuštanja s puževima, iako u ovo doba godine ne čine veću štetu, moj savjet je da ih nikako ne prestanete skupljati i micati s vrta: ako ne rade sad oni – njihovo će potencijalno potomstvo sigurno napraviti veliku štetu.

KOROV
Tijekom kolovoza neprekidno rastu i jednogodišnji korovi. Čak i ako su vrućine i žege, njima je većinom dovoljna samo jutarnja rosa da nastave s rastom – pogotovo lisnatim korovima poput koštana i sl. Ukoliko ste u prilici sve dobro pomalčirajte – kako kod suša, malč pomaže i kod suzbijanja rasta korova. Ako ništa drugo, pomaže počupati ili nabrati srpom korov i njime pomalčirati barem staze po kojima hodate.

I ne propustite uživati u ljetu i obilju posvud oko vas 🙂

 

O autorici