Ptice hranimo tek dok stisne zima - Biovrt - u skladu s prirodom

Ptice hranimo tek dok stisne zima

 

Nedavno se je u mnogim trgovačkim lancima pojavio asortiman proizvoda za hranjenje ptica zimi – razna pakiranja sjemenki, lojnate kuglice s sjemenkama i slično. Ali iako je jesen i bližimo se zimi, iako je već bilo mrazeva – nije još nipošto vrijeme za hranjenje ptica. Ako sad počnete ostavljati pticama hranu – prije ćete im odmoći nego pomoći. Naime, ptice će se na ovo naviknuti i računati će na vas, više neće tražiti hranu u divljini. A vi, jeste li spremni onda hraniti ih sve do proljeća? Jeste li kupili dovoljno hrane za njih? Jer ukoliko ih sad počnete hraniti, a tokom zime zaboravite na njih, upravo svojim postupkom možete uzrokovati neuspješno prezimljavanje ptica.

Ako želite stvarno pomoći pticama u preživljavanju, prvo što možete učiniti na jesen je ne očistiti suho bilje na vrtu nego ostaviti suhe glavice cvijeća i korova za ptice. Naime, one se hrane tim sjemenjem. Kod mene u vrtu sve strši od suhih suncokreta, rudbeckija, echinacea, amaranta, lobode, češljugovine…. Površno gledajući, mnogi bi rekli – neuredno. Ali, svrha Prirode nije da bude uredna, pa tako bismo i mi u našim vrtovima više trebali razmišljati o funkcionalnosti i pomaganju biosustavu, a ne nametnutim standardima urednosti i onome „što će susjedi reći“. Stoga, s ponosom u svom neurednom i „bombastičnom“ (rekla bi moja mama: kao da je bomba udarila :D) biovrtu osiguravam preživljavanje brojnih ptica i ostalih organizama. Sada, u ovo doba godine, moja okućnica i cijeli vrt prepuni su suhih ostataka biljaka koje su rasle i cvale ove sezone, te raznih vrsti ptica koje vrijedno skupljaju sjemenke s suhog bilja, a usput skupljaju i nametnike na vrtu, te svojim izmetom gnoje tlo. S razlogom sve te suhe ostatke cvijeća obrezujem tek na proljeće – dok ptice pojedu sve sjemenke tokom zime. Ako baš i ne možete izdržati da vam vrt na jesen izgleda “neuredno”, onda barem porežite te sve biljke prepune sjemenja i ostavite im u buketima na par zaštićenih mjesta u vrtu.

18112016 rudbeckia  18112016 amaranti

Druga pomoć pticama je posaditi oko vrta grmlje koje im osigurava prostor za gniježđenje te zaklon i hranu tokom zime, poput bršljena, vatrenog trna, berberis, ukrasnog drijena, udikovine, biserka… U toj prirodnoj živici osigurate ćete dobro prezimljavanje i brojim korisnim kukcima poput zlatooka, ali i dovoljna hrane pčelama za vrijeme njihove cvatnje. Ja na svom biovrtu imam živicu od raznih vrsti ukrasnog grmlja zasađenog da pomaže opstanku korisnih kukaca i ptica. Uz svo korisno bilje na samom vrtu, imam i jedan posebni divlji kutak posebno kreirani za leptire i kukce, u kojem raste i mnoštvo češljugovine čijim se sjemenkama ptice zimi hrane. Više o tome kako kreirati vrt koristan pticama pročitajte OVDJE.

05022016 biserak  18112016 cesljugovina

I tek onda, kao treća opcija, tu su hranilice za ptice. A dakle ono najbitnije – pustite sad ptice na jesen da same skupljaju hranu dok im je još dostupna na brojnom bilju i korovima. Sada se one hrane i mnoštvom kukaca koji su još uvijek aktivni, jer još nisu počele velike hladnoće. Ja uopće ne moram brinuti o gusjenicama na kupusnjačama sad na jesen, jer znam da mi je vrt prepuni ptica i da sve one drže pod kontrolom. A kasnije, tokom zime, dok padne snijeg, dok sve smrzne pa danima i tjednima neće moći naći hranu i vodu – e tada to hranjenje ima smisla i tada im stvarno možete pomoći da prebrode taj najteži dio zime.
Stoga, ne nasjedajte na marketinške trikove kojima je glavni cilj prodaja, te razumno krenite u hranjenje ptica, kako bi im svojim postupkom stvarno pomogli, a ne odmogli. Možete zapravo sada kupiti – ali za poslije. I ja sam kupila jedno pakiranje lojnatih kuglica, ali sam to sve zasad spremila na sigurno i izvaditi ću ih tek dok bude sve danima smrznuto i hraniti ću ih samo tih dana, dok radi snježnog pokrivača i niskih temperatura neće moći do hrane. Za ostatak godine imaju pravu trpezu u mom biovrtu :).

Više o hranjenju ptica zimi pročitajte OVDJE i OVDJE.

05012016 hranilice  05022015 hranilice

 

 

O autorici