Priprema kalema (plemki) za kalemljenje voćaka - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 22. siječnja 2012.

Priprema kalema (plemki) za kalemljenje voćaka

Oplemenjivanje voćaka vrši se spajanjem dviju različitih biljaka. Ovaj postupak primjenjivali su još stari Kinezi, Egipčani, Feničani, te Rimljani, koji su o tome i pisali. Do danas je opisano oko 137 različitih načina oplemenjivanja, a najviše se primjenjuje tek desetak načina. Najčešće se vrši cijepljenje na klin, u krunu, na trokut, zakrpom, u prsten, sedlasto cijepljenje, okuliranje…

Glavni argument za oplemenjivanje voćaka je da biljka uzgojena iz sjemena nikad ne daje iste osobine kao matična biljka radi činjenice da najbolja nasljedna svojstva teže povlačenju, barem tako tvrde u nekim literaturama. Radi želje da se osiguraju iste osobine, ljudi prakticiraju oplemenjivanje – cijepljenje, kalemljenje voćaka. Kod samog postupka dakle imate dvije različite biljke: podlogu i plemku. Podloga je dakle korijenje i dio panja, plemka daje krošnju – plemka je dio koji uzimamo s druge biljke čija svojstva želimo zadržati.

U ovom tekstu neću duljiti o detaljima cijepljenja jer osobno i za mene je ovo novo područje koje tek proučavam. Postoje prednosti, neke sam navela, ali i nedostaci ovog postupka, kao što su činjenica da smo ipak združili dvije različite biljke i kako tvrdi Masanobu Fukuoka, upravo je ovo razlog što kalemljene voćke imaju tendenciju same sebe zarasti i moramo ih obrezivati, dok se to s prirodno izraslim voćkama ne događa, one formiraju normalnu prirodnu krošnju. Osobno, silno me intrigiraju i drukčije mogućnosti razmnožavanja voćaka od kalemljenja, pa i kako bi ipak izgledala jabuka uzgojena iz sjemena, i to je nešto što ću pokušati otkriti/naučiti idućih godina. Ali do tada, kako želim zadržati neke sorte jabuka koje imam u vrtu, a neznam im naziv, odlučila sam i naučiti se cijepiti voćke.

Siječanj je idealno vrijeme za pripremu kalema, odnosno plemki za kalemljenje (cijepljenje) voćaka. Siječanj je pogodno vrijeme jer u to doba su plemke u potpunosti dozrele i vegetacija miruje. Uzimaju se vršne reznice jednogodišnjih izboja, jednostavno odrežete vrhove s grana voćaka vrtnim škarama.

Ovakve se reznice čuvaju sve do ožujka kad se vrši kalemljenje. Najbolje ih je držati u frižideru i to u plastičnim vrećicama za zamrzavanje. Prvo napunite vrećicu s vodom, i potom izlijte tu vodu van. Ona količina vode što ostane na stijenkama vrećice biti će idealna za održavanje reznice u vrećici.

    

Nakon toga unutra stavite reznice, omotate ostatak vrećice oko reznice i spremno je za čuvanje u frižideru. Naravno, ako uzimate reznice s više različitih vrsti, preporučam vam obilježiti si vrste naljepnicama. Tako spremljene reznice čuvajte u frižideru do ožujka, kada možete sami probati kalemiti voćke ako imate podloge, ili možete potražiti nekoga tko se profesionalno bavi kalemnjenjem i može vam napraviti uslugu kalemljenja.

  

O autorici