Primjena neema u biovrtlarstvu - Biovrt - u skladu s prirodom

Primjena neema u biovrtlarstvu

Drvo Neem, Nim (lat. Azadirachta indica)  je poznato kao čudotvorno drvo Indije i koristi se kao ljekovita biljka preko 2000 godina. Porijeklom je iz Indije i raste u tropskim i sutropskim područjima indijskog podkontinenta.

Naziva se i “Neem Narajan” – biljka koja ima toliko kvaliteta kao i sam bog.

Neem je tradicionalno korišteni u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, te kod urinarnih tegoba, proljeva, vrućice, kožnih bolesti, opeklina i upalnih oboljenja.

Suvremena istraživanja otkrila su da neem sadrži alkaloide i liminoide sa mnoštvom medicinskih svojstava – npr. liminoid azadirachitin se je pokazao uspješnim u 95% slučajeva korištenja kao pesticid ili insekticid. Alkaloidi nimbin i nimbidin imaju antivirusna i antigljivična svojstva.

Koriste se svi dijelovi drveta, a od posebnog značaja su kora, lišće i ulje ploda neema. Za unutarnju primjenu koristi se SAMO lišće neema.

KORA NEEMA

Kora se najčešće koristi za čišćenje zubi – otkine se grančica drveta i žvače. Trpka svojstva kore koristila su se kod krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha puno prije pronalaska zubne paste. Nim može svojim svojstvima obuzdati streptokoke na površini zubi, čime je odlično sredstvo za prevenciju karijesa.

PRAH NEEMA

Prah nima dobiva se iz lišća drveta. Ima odlična svojstva na kožu i vlasište, te ima široku primjenu u kozmetici. Također, radi protuupalnih, antigljivičnih i antiseptičkih svojstava, dodajte malo praha i u vašu pastu za zube – ukoliko si sami izrađujete prirodne zubne paste od gline u prahu.

Koristi se kao pasta za vanjsku primjenu, može se staviti u kupke, ili se svaki dan pije čaj od neema – 1-3 šalice, najbolje ujutro na prazan želudac. Maksimalna dnevna doza za pijenje je 1/4 čajne žličice.

S obzirom da je prah neema jako gorki, možete ga popiti i u kapsuli. Pomaže kod alergije, pospješuje probavu, jača vid, nokte i kosu… a za dobre rezultate treba ga piti barem mjesec dana.

Prah se može koristiti i umjesto sapuna za pranje, a navodno ništa drugo ne može tako dobro očistiti wc školjku kao 1 žlica praha neema.

Možete ga inače kupiti u trgovinama zdrave hrane i na raznim web shopovima.

Prah se koristi i u biovrtlarstvu, kao zaštita od nametnika i od gljivičnih bolesti. Postoji više načina za pripremu, stoga ovdje donosim nekoliko recepata:

1. RECEPT – ČAJ OD NEEMA

2 jušne žlice praha neema poparite s 1,5 litre kipuće vode, promiješajte i pustite da odstoji. Dok se ohladi, rijedite s 6 litre (1:4 dijela) vode i prskajte.

Dovoljno je prskati 1x tjedno, ne pretjerivati. Nakon kiše ponovite prskanje.

Ovo štiti biljke od gljivičnih bolesti, ali i djeluje kao sistemski insekticid, pa se dakle koristi kod onih nametnika koji sišu i jedu lišće i biljne sokove.

Talog koji ostane pomiješajte vodom i zalijte biljke, to će poslužiti kao odlična prihrana biljkama.

2. RECEPT – ODSTAJANI POTOPLJENI PRAH

2 jušne žlice neema potopite s 1,5 litre obične vodom, bez kuhanja, i pustite da odstoji preko noći.

Idući dan rijedite s 4 dijela vode i prskate. Na ostatak taloga možete dodati opet vodu i nakon stajanja opet prskati, te talog na kraju upotrijebiti kao prihranu.

3. RECEPT – IZ INDIJE

Ovaj recept donijela mi je prijateljica direktno s putovanja Indijom, gdje ovako veliki broj poljoprivrednika/ca njeguje biljke

U 2 litre vode stavite 3 jušne žlice neema i 25 g duhana. Neka to odstoji 10 dana, i 1/4 pripravka miješate s 1 litrom vode, te prskate biljke svaki dan. Prska se ili rano ujutro, ili kasno navečer, da bi izbjegli pčele i ostale korisne kukce, tj, da ih ne bi poprskali.

ULJE NEEMA

Ulje neema dobiva se hladnim prešanjem plodova drveta neema. Sadrži liminoide i zasićene masne kiseline koje djeluju blagotvorno na kožu. Koristi se kao koncentrat ili se miješa s drugim baznim uljima i to SAMO za vanjsku upotrebu

Plodovi neema koriste se i kao bio-pesticid, bilo kao ulje, bilo kao prah od plodova neema.

Ne očekujte čuda – ulje neema nije instant otrov, što znači da nećete nakon prskanja oko biljaka pronaći uginule nametnike. On djeluje kao sistemski insekticid na hormonalnoj razini i to kroz više dana: nametnici koji jedu ili sišu sokove poprskanih biljaka prestaju jesti, pariti se i polijegati jajašca, pa se tako djeluje na smanjenje populacije nametnika. Pravo djelovanje vidite tek za nekih tjedana dana, ne odmah.

Iako neem djeluje sistemski, dakle putem poprskanih biljaka, ipak pazite da ne poprskate korisne kukce poput pčela, jer bi se mogle ugušiti. Zato se prska samo u rano jutro ili navečer. Po mom iskustvu navečer je bolje jer je tada vani puno manje pčela nego ujutro.

Na našem tržištu postoje i gotovi pripravci s uljem neema kao bio-pesticidi, ali i sami vrlo lako možete napraviti sredstvo. Ulje neema možete kupiti u ljekarnama ili na internet shopovima. Priprema se kao 0,5-2%-tna otopina. Tu nema pravila – za neke nametnike djeluje slabije, dok za druge treba jača otopina.

Za izradu 1%-tne otopine treba vam:

1 litra topla vode

par kapi eko detergenta za pranje suđa

10 ml ulja neema

Sve skupa promiješate u prskalici i prskate napadnute biljke. Sredstvo potrošite istog dana, ne ostavljajte ga u prskalici. Dobro poprskajte i lišće i ispod listova, a može i tlo oko biljke.

Da pojednostavim, ja za 1,5 litra prskalice stavim 2 jušne žlice ulja neema, toplu vodu i malo eko detergenta. Topla voda je bitna da se bolje rastopi ulje, a detergent je bitan za bolje raspršivanje i prijanjanje na listove biljaka.

Ulje neema se preporuča kod napada nametnika koji sišu sokove biljaka, poput kupusnih stjenica. Može se koristiti i kod npr smrdljivih martina koji sišu plodove rajčice. Pomaže i kod nametnika koji proždiru lišće, poput gusjenica šimširovog moljca. Ako se na vrijeme poprska uljem neema, možete grmove šimšira zaštititi od tih proždrljivih gusjenica.

 

O autorici