Presađivanje kupusnjača - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 13. lipnja 2013.

Presađivanje kupusnjača

Mjesec svibanj i lipanj vrijeme su presađivanja tj. rasađivanja kupusnjača po vrtu. Ja obavljam sjetvu kupusnjača tokom travnja na jednu gredicu sve skupa za rasad, te onda kasnije tokom svibnja i lipnja rasađujem po vrtu. Tako mi je puno jednostavnije kasnije rasporediti sve na mjesto i u susjedstvo koje im najbolje odgovara.

Prema starom međimurskom kalendaru, kupusnjače je najbolje rasađivati oko duhova, a to je negdje oko 24.05. Moja je prabaka imala jednu tradiciju vezano za presađivanje kupusnjača, a to je Antunovo, tj po katoličkom kalendaru sv. Antun – 13.06. Smatralo se je da je presađivanje upravo na ovaj datum najbolje vrijeme za presađivanje zelja, i da će takvo zelje biti najbolje za zimnicu (kiselo zelje), tj da će najbolje narasti do jeseni i da će biti lijepe čvrste glavice. Naravno, ne ispada uvijek baš tako: moja su majka i baka prošle godine baš pazile da su sadile taj dan, pa to zelje nije baš najbolje uspjelo. Ali i prošle je godine bila strašno suha i vruća godina pa nije niti čudno. One svejedno, i unatoč nekim lošijim rezultatima nekih godina, čuvaju tradiciju presađivanja zelja oko Antunovoga.
Kod presađivanja je zapravo i dobro “uloviti” dobre vremenske prilike: uvijek je bolje rasađivati prije kiše ili za malo kišnijeg razdoblja, jer onda morate manje zalijevati i biljke se puno bolje prime u takvim uvjetima.
A evo kako ja rasađujem kupusnjače ovih dana. Načupam si kupusnjače koje želim rasaditi – ako je suho, prije ih treba zalijati da bi se mogle lakše iščupati i da se nebi oštetilo korijenje.

Na pripremljenoj gredici prvo iskopam rupe gdje ću ih saditi, malo pognojim eko granuliranim gnojivom ako ne rastu u mješovitom nasadu s mahunarkama jer su kupusnjače zahtjevnije biljke tj većih potreba za hranjivima. Zatim lagano zatrpam rupu jer su sadnice puno manje, te samo prstom napravim rupu za biljčicu i posadim tako presadnicu kupusnjača.

    
Zatim lagano utisnem zemlju oko presadnice i dobro zalijem, te vratim malč oko presadnice, ali ne tik uz presadnicu. Ukoliko je izuzeto toplo i sušno vrijeme treba zalijevati još nekoliko dana, ukoliko je kišnije ne treba.
    
Kupusnjače možete saditi na zasebne gredice, ali i u mješovitim kulturama. Ja ih kombiniram s rajčicom, jer tako jedni drugima tjeraju nametnike, a to su onda uglavnom zelje i kelj, niske kupusnjače. Sadim ih i u kombinaciji s paprikom, te uz grah koje je dobra kombinacija i dobro se izmijenuje – prvo dominira na gredici grah, i on gnoji tlo dušikom, kasnije dok grah završi s vegetacijom polako preuzimaju mjesto kupusnjače, koje dominiraju na jesen. Kupusnjače većeg rasta poput raštike, kelja pupčara ili brokule sadim na zasebne gredice, jer trebaju više prostora.
Kupusnjače se odlično slažu i s kamilicom koja poboljšava okus kupusnjačama, te s nevenom, koji štiti i čisti tlo od nematoda.
 

O autorici