Predavanje i razmjena sjemenja u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi 07.03.2013. - Biovrt - u skladu s prirodom

Predavanje i razmjena sjemenja u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi 07.03.2013.

Gradska knjižnica Lepoglava, u suradnji s udrugom Biovrt – u skladu s prirodom, organizira u četvrtak, 7.3.2013. u 17:30 sati predavanje pod nazivom „Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja starinskih sorti voća i povrća” i razmjenu sjemenja. Predavanje će biti održano u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi, Hrvatskih pavlina 7 (u zgradi Turističko kulturno informativnog centra, u centru Lepoglave).

Na predavanju će biti prezentirane tehnike uzgoja presadnica i bilja u kućnoj radinosti i na otvorenom, te koji su prednosti i nedostaci pojedinih metoda. Osim navedenog, moći ćete čuti zašto i kako održati sjeme starinskih sorti voća i povrća, te zašto je to važno za budućnost čovječanstva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor se već 8 godina intenzivno bavi biovrtlarstvom pa svoje znanje i iskustva želi podijeliti sa svima koji na prirodan način žele uzgajati kulture u svojim vrtovima i voćnjacima. Važnost očuvanja starih sorti otpornih na nametnike i bolesti a bez primjene pesticida i herbicida, dodatni je imperativ današnjeg doba u kojem sve više postajemo svjesni štetnosti prekomjernog zagađenja cijelog planeta i bolesti nastalih kao direktne posljedice toga. Predavanje upućuje na probleme prekomjernog zagađivanja i na važnost očuvanja bioraznolikosti bez koje nema ni opstanka. Po završetku predavanja svi zainteresirani moći će razmjeniti ili kupiti starinske sorte sjemenja iz vremena naših baka pa skrećemo pozornost na to da svatko tko želi mijenjati ili kupiti stare sorte iskoristi ovu jedinstvenu priliku za to. Predavanje je predviđeno za 17.30 sati, a svi zainteresirani su dobrodošli.

Predavačica: Silvija Kolar Fodor, osim što je zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka te predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, također je autorica internetske stranice www.biovrt.com, kolumnistica na portalu Naturala.hr, autorica tekstova na blogu “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, autorica tekstova na portalu Sirovahrana.hr, te administratorica foruma Vrtlari.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”je nevladina i neprofitna organizacija, koja radi na promicanju i edukaciji o životu uskladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito. U sklopu Udruge djeluje internet stranica www.biovrt.com, na kojoj se stalno objavljuju novi edukativni članci iz tematike uzgoja cvijeća, povrća, voća, životinjskog svijeta u vrtu te raznih savjeta iz biovrtlarstva.

Gradska knjižnica Lepoglava: organizator je različitih događanja i aktivnosti tijekom godine; gostovanja pisaca, pjesničkih večeri, izložaba, predavanja, savjetovanja, seminara, a kojima doprinosi napretku kvalitete života u svojoj sredini i šire.

 

O autorici