Pravo na korištenje vlastitog sjemenja naše je ljudsko pravo. Ne štetnom članku 16 u Zakonu o sjemenju! - Biovrt - u skladu s prirodom

Pravo na korištenje vlastitog sjemenja naše je ljudsko pravo. Ne štetnom članku 16 u Zakonu o sjemenju!

Prve civilizacije nastale su upravo zahvaljujući činjenici što su ljudi počeli skupljati sjeme i organizirano uzgajati usjeve za svoju prehranu. Prekrasna biološka raznolikost usjeva za prehranu nastala je zahvaljujući trudu i radu nebrojenih poljoprivrednika koji su svake godine birali najljepše i najotpornije biljke s kojih su skupljali sjeme za iduće godine. Svatko tko uzgaja hranu dobro zna kakvo sjeme i s kakvih biljaka mora skupiti, jer sigurno nitko nije toliko lud da skuplja bolesno sjeme i da si ugrozi opstanak i uzgoj hrane iduće godine.

Novim nacrtom Zakona o sjemenu predlaže se uvođenje novog pojma „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“ za tzv. tavanušu. “ Tavanuša nije stručni pojam nego pogrdni naziv pa ga je teško stručno odrediti. Odnosi se na zaraženo, neočišćeno i nekvalitetno sjeme žitarica koje su proizvođači sami uzgojili od sjemena sorata zaštićenih pravima oplemenjivača i nisu platili naknadu oplemenjivaču. Tema farmerskog sjemena puno je kompleksnija i ne može se svo sjeme koje poljoprivrednici uzgajaju za svoje potrebe jednostavno proglasiti “tavanušom” i zabraniti. A to je upravo što se svim odredbama članka 16 u novom prijedlogu Zakona o sjemenju pokušava napraviti – ograničiti i kontrolirati upotrebu SVOG sjemenja na OPG-ovima!

Ovo nije nikakva direktiva niti praksa EU. Upravo suprotno! Druge države nemaju tako restriktivne zakone i omogućavaju svojim poljoprivrednicima koristiti vlastito sjeme, u nekim državama čak i po olakšanim procedurama i prodavati!

Pravo da koristimo vlastito sjeme osigurano nam je i odredbama Zakona o potvrđivanju Međunarodnog ugovora o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu – gdje jasno piše da se ne smiju ograničavati prava poljoprivrednika na čuvanje, korištenje, razmjenjivanje i prodaju sjemena/reprodukcijskog materijala dobivenog na poljoprivrednim gospodarstvima.

Stoga tražimo da se štetni članak 16 makne iz prijedloga novog Zakona o sjemenju – zato jer krši i odredbe međunarodnih zakona i krši osnovna ljudska prava! Zakon se treba baviti tržištem sjemenja, a ne ograničavati upotrebu vlastitog sjemenja na imanju jer to ne predstavlja tržište! A imati će itekako teške posljedice na očuvanje biološke raznolikosti i financijsku održivost malih OPG-ova.

Što se je točno događalo od javnog savjetovanja ovog Zakona i reagiranja udruga, pročitajte OVDJE.

U nastavku pročitajte detaljnu analizu spornih dijelova u zadnjoj verziji prijedloga Zakona o sjemenja, koju je napravila kolegica Sunčana Pešak iz Hrvatskog saveza udruge ekoloških proizvođača OVDJE.

O autorici