Poziv na predavanje i drugi sajam razmjene sjemena u Šibeniku 05.09.20. - Biovrt - u skladu s prirodom

Poziv na predavanje i drugi sajam razmjene sjemena u Šibeniku 05.09.20.

Pozivamo Vas da sudjelujete na drugom Sajmu razmjene sjemena u organizaciji ekološke udruge „Krka“ Knin, koji će se održati 05.09.2020. (subota) s početkom u 10 sati u „Narančastoj zgradi“ u Šibeniku, na adresi Prilaz tvornici, br.41.

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost. Projekt „Sajam razmjene sjemena“, kojeg financira Šibensko-kninska županija, je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena. Prvi Sajam razmjene sjemena održan je prošle godine u Kninu, a ideja je da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji.

Program sajma je slijedeći:
– 10:00 – 11:15  – Predavanje “Sjeme kao zalog budućnosti”  – Silvija Kolar-Fodor, Udruga Biovrt – u skladu s prirodom
– 11:15 – 12:00  – Radionica za najmlađe na temu važnost očuvanja bio raznolikosti i okoliša, – Ekološka udruga Krka Knin
– 12:00 – 13:00 – Slobodna razmjena sjemena;

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor te vrećicu sjemena Udruge Biovrt – u skladu s prirodom. Sudionici radionice za najmlađe na dar će dobiti edukativnu igru udruge Biovrt „Mali čuvari prirode“.

Ciljevi projekta su slijedeći: razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije; upoznavanje šire populacije stanovnika sa praksom sjemenarstva i uzgoju hrane u skladu s prirodom; poticanje poljoprivredne djelatnosti; podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja; očuvanje bio raznolikosti.

Ove godine program se održava u gradu Šibeniku s obzirom da na tom području djeluju poljoprivredna gospodarstava koji proizvode vlastitu hranu te ih se želi dodatno educirati i podijeliti znanje o važnosti očuvanja sjemena i uzgoju hrane u skladu s prirodom. S obzirom na povratne informacije i interes s prvog sajma očekujemo veći broj posjetitelja i aktivnih sudionika s ovog područja. Također se stanovnici cijele Šibensko-kninske županije bave raznim poljoprivrednim djelatnostima (vrtlarenje, uzgoj voća, povrća, cvijeća te ljekovitog i aromatičnog bilja) te zato namjeravamo nastaviti sa održavanjem sajma i narednih godina, svaki put u drugom mjestu naše županije.

Na razmjenu sjemenja su pozvani posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko imate viška sjemena za razmjenu, na razmjeni možete doći i donacijom sjemena, na čemu smo vam unaprijed zahvalni.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreza.org, SirovaHrana.hr … Zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Stoga molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova. Pridružite nam se kako bi ovaj koristan projekt postao i ostao tradicionalan.

Napomena: Sajam će se održati u skladu sa preporukama Nacionalnog stožera vezanom uz pandemiju virusa SARS-CoV-2 te još jednom molimo sve zainteresirane da se obavezno prijave na mail ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr ili telefon udruge.

Veselimo se ponovnom druženju.

O autorici