Poziv na online predavanje "Sjeme kao zalog naše budućnosti" 14.-23.07.23. - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 6. srpnja 2023.

Poziv na online predavanje “Sjeme kao zalog naše budućnosti” 14.-23.07.23.

Istinski smo neovisni ne samo kad uzgajamo vlastitu hranu, nego kad tu hranu uzgajamo iz vlastitog sjemenja. Zato je osim znanja o uzgoju vlastite hrane, znanje o čuvanju sjemenja neopisivo važno.

A bit će još važnije u vremenima koje slijedi, jer EU novim prijedlozima zakona želi potpuno ograničiti i uništiti čuvanje starinskih sorti s jedne strane, a s druge  su tu veliki pritisci korporacija da se nove GM tehnike proglase “konvencionalnim”. Time bi se pogodovalo korporacijama koje guraju ove GM tehnike s jasnim motivom udjela na tržištu i stjecanje zarade. Ako prođe ovakav scenarij, biljke dobivene novim GM tehnikama oplemenjivanja neće biti predmet procjene rizika regulatora sigurnosti hrane i neće postojati obaveza označavanja ovakve hrane da je GMO – a time pretvoriti sve potrošače u EU u pokusne kuniće!

Također, nažalost, time će postati sve izazovnije čuvati vlastito sjeme – jer nećete moći spriječiti da pelud s GM biljaka ne kontaminira vaše usjeve, jer nećete moći spriječiti oprašivače da ne prenose pelud!

Hoće li zaista EU dozvoliti korporacijama preuzimanje našeg sjemenja i naše hrane? Što mi možemo napraviti?

Više o izmjenama zakona o sjemenju:
https://www.biovrt.com/eu-reforma-zakona-o-sjemenu-i-novi-genetski-inzenjering-dvostruki-napad-na-nase-sjeme/

Više o deregulaciji GMO-a:
https://zelena-akcija.hr/hr/vijesti/novi-gmo-i-uskoro-na-nasim-tanjurima 

Nažalost, nema šume koja bi bila dovoljno duboka da se sakrijemo od svega ovog, koliko god se mi trudili biti istinski neovisni. Ignoriranjem problema on neće nestati!

Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju. – Albert Einstein.

Uzgoj vlastite hrane i čuvanje sjemenja jeste prvi korak. Prestati kupovati većinu hrane, smanjiti ovisnost o sustavu koji vam servira lošu hranu veliki je korak. I jedino pravo rješenje koje svatko od nas može odmah početi provoditi.

A ostalim akcijama koje će se sigurno organizirati na razini RH i EU ćemo vas uskoro obavijestiti.

Da bi i vas inspirirala na uzgoj vlastite hrane i čuvanje sjemenja u svojim vrtovima poklanjam predavanje “Sjeme kao zalog naše budućnosti”,  a bit će besplatno dostupno online od 14.- 23.07.2023. na mom Youtube kanalu.

U ovom predavanju saznat ćete razloge zašto i osnove o čuvanju sjemenja u vlastitom vrtu 🙂

 

PRIJAVITE SE ZA GLEDANJE PREDAVANJA od 14.07. OVDJE.

 

Moje je ime Silvija Kolar-Fodor. Ja sam autorica, biovrtlarka, aktivistica i zaljubljenica u prirodu. Posljednjih sedamnaest godina inspiriram i educiram vrtlare/ice i one koji to žele postati, kako lako i jednostavno, a uz puno radosti mogu uzgojiti obilje zdrave hrane. Znanje i podršku u tome pružam vam kroz svoju knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom”, edukacije, www.biovrt.com i domaće sjeme iz biovrta. Vjerujem da upravo vlastitim biovrtom i podrškom lokalnog organskog uzgoja svi zajedno stvaramo bolju budućnost za sebe i za buduće generacije.

 

Poveznicu za gledanje primit ćete na vaš e-mail.

O autorici