Posadite proklijali luk - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 12. studenoga 2014.

Posadite proklijali luk

Ova godina je bila izuzetno kišna i nije pogodovala luku. Jedva sam uspjela pobrati i posušiti luk između kišnih razdoblja. Nažalost, to se je odrazilo i na zreli luk. Već od berbe, određeni su lukovi počeli polako propadati – vanjske ili nutarnje ljuske su počele gnjiliti. To se osjeća na sam dodir dok uzmete luk u ruke; luk je osjetno mekaniji, većinom u vanjskom sloju. Tako sam do sada već dvaput probirala sav luk i micala one koji su počeli truliti i klijati. Naime, još se je poklopilo i to da je izuzetno duga topla jesen, daleko pretopla za ovo doba godine, te je i to aktiviralo luk na klijanje.

Međutim, taj luk nisam bacila, nego posadila. Tako ću imati mladi luk tokom zime ili najkasnije u rano proljeće. Dok je mladi luk se ne jedu glavice nego bijela mlada stabljika dok počne formirati glavice – ako je lučica manja biti će samo jedna, ako je veći luk izrasti će više stabljika iz tog jednog luka. Doduše, neće baš sav luk proklijati od onih koji su počeli truliti, ali jedan dio sigurno bude. Da sam ih odmah bacila sigurno ništa ne bi izraslo, ovako sigurno nešto bude. Čak i već dok vanjske ljuske počnu truliti, luk iz sredine često potjera. Stoga sam pripremila gredicu u blizini kuće, da mi zimi po ružnom vremenu bude čim bliže za berbu, te jednostavno pobockala lučice.

luk 3luk 2
U mom kraju općenito se više sadi luk na proljeće da bi se uzgojio za konzumni luk. Ako se sadi na jesen, nerijetko radi izlaganja izuzetno niskim temperaturama luk iduće godine većinom ide u sjeme. Stoga se za jesen uglavnom preporuča saditi samo lučice luka za mladi proljetni luk, a za konzumni luk na proljeće.
Na gredicama ga možete pomalčirati mješavinom drvenog pepela i komposta, što je pogotovo dobro za ilovastu zemlju koju tokom zime mogu jako nabiti kiše, ili otkosom trave.
luk 4
A svi oni koji nemaju vrt ili ga nemaju blizu, luk se može posaditi i u tegle i držati na hladnijem, balkonu, terasi i sl.  Svakako vrijedi probati, jer mladi luk je prava poslastica, pogotovo u rano proljeće dok ga dugo i željno iščekujemo kao jedno od prvog svježeg povrća.
 

O autorici