Popečki od koprive - Biovrt - u skladu s prirodom

Popečki od koprive

Proljeće je i vrijeme kada nam priroda nudi obilje zdravog samoniklog bilja za prehranu. Na nama je da ga naučimo prepoznati i primijeniti u kuhinji.

Jedno od najzdravijih bilja je svakako kopriva. Beru se mladi vrhovi, i to na proljeće ili kasnu jesen. Naravno, bitno je da ju berete na provjerenom staništu – gdje nije zagađeno, gdje nema prometa i nikako ne na površinama koje se tretiraju umjetnim gnojivima i pesticidima.

Više o berbi koprive pogledajte u videu:

 

Koprivu možemo koristiti na razne načine – u krem juhama, pitama, popečkima, varivu, rižotu, za čaj, sok, zelene sokove…

Recept za krem juhu od koprive pročitajte OVDJE. 

A evo jednog od recepta za popečke od koprive. Svake godine radim različite varijante popečaka, ovisno što imam pri ruci. Nikad nemam neki strogi recept.

Dakle za početak, naberite mlade vrhove koprive na provjerenom staništu te ih isperite hladnom vodom. Ja sam za zadnji obrok za troje nabrala nekih 60-tak vrhova koprive i to sam iskoristila za krem juhu (oko 20-tak) i popečke (oko 40-tak vrhova).

Koprivu kuhajte nekoliko minuta. Ne trebate ju prije rezati, stavite ju u lonac kuhati tako kako ste ju nabrali. Nakon toga ohladite pod mlazom hladne vode i sve zajedno stisnite pa rukama iscijedite višak vode. Ostavite ipak nekih 10% vode u toj masi, nemojte ju baš do suhog iscijediti – ako će kasnije biti presuha masa, nećete moći formirati popečke.
Nakon toga narežite na komade kako je prikazano na fotografiji. Takvu kuhanu koprivu puno je lakše rezati nego svježu koja žari.

Sve stavite u posudu i pomiješajte s sastojcima po želji. Moja verzija popečaka je s:
– 2 jaja
– mekinjama od pira
– sjemenkama suncokreta
– naribanim sirom
– sol i začini po želji

Naravno, opcije su tu svakakve, možete staviti brašno, krušne mrvice, ribani krumpir, kuhanu rižu….  Ako ne jedete jaja, smjesu će držati skupa i malo brašna i vode.

Na kraju sve formirajte rukama u popečke i ispecite. Ja ih prije pečenja još povaljam u sezam.

Moja je preporuka poslužiti i krem juhu od koprive te salatu od mladog lisnatog povrća poput matovilca, rukole i maslačka.

Dobar tek 🙂

O autorici