Polemonium - Jurnica - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 8. listopada 2012.

Polemonium – Jurnica

Polemonium je trajnica grmolikog rasta iz obitelji Polemoniaceae. Ovaj rod obuhvaća 30 vrsti cvjetnica, a kod nas se još naziva i jurnica. U engleskom govornom području se naziva Jacob’s ladder – Jakobove ljestve, i još se prevodi kao buškaina. Biljke iz ovog roda narastu od 10 – 120 cm, a najčešće cvatu u plavoj boji, rijeđe u bijeloj ili roza boji.

U našim se vrtovima najčešće uzgaja Polemonium caeruleum. Još se naziva i grčka valerijana, radi izgleda listova koji su slični listovima valerijane. Porijeklom je iz umjerenih dijelova Europe i autohtono raste na vlažnim travnjacima, livadama i rubovima šumaraka, te vapnenačkim brdima. Cvate u plavim, rjeđe bijelim cvijetovima, i otporna je trajnica.

Prema Wikipediji najviše voli vlažnija tla bogata vapnencom, ali prema mom iskustvu dobro podnosi i sušu. Može rasti na suncu, ali odlično (možda i bolje) uspijeva i u polusjeni, te naraste u visinu do 70 cm (češće i niže). Bolesti i nametnike još nisam zapazila na ovoj biljci.

Razmnožava se podjelom odrasle biljke u rano proljeće ili kasnu jesen, ili iz sjemenja. Iz sjemena se može jako uspješno uzgojiti, a ako se dovoljno rano sije, može cvjetati već iste godine. Također se vrlo uspješno sama zasijava.

polemonium 5polemonium 16

Cvate od lipnja do kolovoza, najčešće plavim cvijetovima. Ipak, ponekad se dogodi da se iz samozasijanih biljaka pojavi i polemonium bijelih cvjetova. U vrijeme cvatnje jako privlači pčele.

polemonium 9

Polemonium caeruleum je trajnica kraćeg vijeka, ali dobra je stvar što se sam zasijava pa se tako sam obnavlja. Uzgajam ga na više mjesta i doista je velika razlika u bujnosti rasta između različitih vrsta tla i vlage. Bujnija biljka s druge fotografije je nakon toliko bujne cvatnje neočekivano cijela odumrla.

polemonium 4polemonium 13

Polemonium caeruleum je nekada bila korištena i kao ljekovita biljka. Prema Wikipediji. stari Grci su koristili korijen za liječenje dizenterije, zubobolje i životinjskih ugriza. Prema PFAF, bio je korišten interno kao lijek protiv glavobolje, pa sve do groznice i epilepsije.

Miris polemoniuma navodno jako privlači mačke, te se one često privučene mirisom polemoniuma znaju valjati po njemu, i tako mogu uništiti biljku.

Izvori:

http://en.wikipedia.org/wiki/Polemonium_caeruleum

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Polemonium+caeruleum

 

O autorici