Plamenjača rajčice - Phytophtora infestans - Biovrt - u skladu s prirodom

Plamenjača rajčice – Phytophtora infestans

Plamenjača rajčice je gljivična bolest uzrokovana gljivicama Phytophtora infestans, a koja se prvenstveno širi po vlažnom vremenu – najveća opasnost od širenja bolesti jest tokom čestih kiša ljeti. U engleskom govornom području naziva se late blight – kasna palež. Samo u uvjetima previše vlage može se i dogoditi masovno širenje ove bolesti i masovno propadanje usjeva, a to se onda događa jako brzo – unutar 1 tjedna može propasti cijela biljka.

Zanimljivo je da je početak pojave ove bolesti većinom tokom sezone uobičajen na krumpiru, te se kasnije seli na rajčicu. Početna pojava bolesti vidljiva je na naličju donjih listova kao sive “kraste”, u daljnoj fazi se na biljkama manifestira kao smeđa trulež: uništava listove koji izgledaju spaljeno po listovima, te imaju žute i smeđe mrlje po površini listova, kasnije počinju smeđiti i propadati plodovi. Za vrijeme vlažnog vremena jasno se može vidjeti na donjim listovima sivo-bijela prevlaka. Najviše pogađa biljke iz porodice pomoćnica kao što su rajčica i krumpir. S listova se polako seli i na ostale dijelove biljke.

    

Plamenjača se može proširiti i na plodove, ovako izgleda kad je napadnuti plod – u početnoj fazi još možete dio odrezati dolje i iskoristiti ostatak rajčice, ali ako se proširi, uništava cijeli plod.

    

Čim zapazite bolest, odmah uklonite i spalite zaražene dijelove kako bi spriječili širenje bolesti. Ukoliko zalijevate rajčice, nikako nemojte polijevati biljke, nago zalijevajte kraj stabljike, po tlu. Također, privezivanje rajčica uz stupove i micanje donjih listova također onemogućuje zadržavanje vlage i zaustavlja širenje bolesti – jer se onda kraj tla, gdje se najviše zadržava vlaga prozračnije.

Moje iskustvo s ovom bolesti jeste da se je doista trebamo bojati ako imamo jako vlažno ljeto, kad često pada kiša. U takvim uvjetima praktički je nemoguće zaustaviti širenje bolesti, biljke i plodovi naočigled propadaju. Takva je kod mene bila 2010. godina, kada je širenje bolesti radi čestih kiša počelo sredinom srpnja, a početkom kolovoza sam većinu plodova pobrala i maknula s vrta da barem nešto dozori odvojeno od izvora zaraze, inače bi svi plodovi na vrtu bili zaraženi i istrulili od bolesti.

    

Na vrtu, uslijed gotovo svakodnevnih kiša, biljke i plodovi su na očigled propadali.

Međutim, kasnije, kad su kiše stale, dio najotpornijih rajčica se je oporavio, potjerale su nove grane i rajčice su ipak nešto rodile. Istovremeno, najsitnije koktel rajčice su velikim dijelom preživjele napad plamenjače i veliki dio plodova je bilo moguće brati na vrtu unatoč prisutnosti bolesti. Stoga svakako nabavite i sitne koktel najotpornije rajčice, one su vrlo otporne na razne gljivične bolesti.

    

Postoji više gljivičnih bolesti rajčice i sve one izgledaju prilično slično, stoga je jako bitno znati prepoznati i simptome, ali i znati po kakvim vremenskim uvjetima će se širiti određena bolest. Ponavljam, plamenjača je česta prilikom jako puno vlage, jedino se tada ubrzano širi i uzrokuje veće štete na rajčicama. Ako imate smeđe pjege, mrlje i suhe listove, ne znači nužno da se radi o plamenjači.

O ostalim gljivičnim bolestima rajčice uskoro, a kako se boriti protiv glivičnih bolesti rajčice pročitajte na slijedećem linku: https://www.biovrt.com/bolesti-biljaka/bolesti-rajcice/

O autorici