Pijetlova krijesta - Celosia argentea - Biovrt - u skladu s prirodom

Pijetlova krijesta – Celosia argentea

Celosia argentea – pijetlova krijesta, pijetlova kruna ili perjanica je biljka iz obitelji Amaranthaceae (Chenopodiaceae) i tropskog je porijekla. Jednogodišnja je cvjetnica i česta je ukrasna biljka u vrtovima.

celosia 6

Najbolje uspijeva na direktnom suncu i dobro podnosi sušu. Može narasti do 2 metra u visinu (najčešće ipak do 120 cm), grmolikog je rasta. Cvjetovi traju jako dugo, čak do 8 tjedana, a može se potaknuti i na novu cvatnju uklanjanjem ocvalih cvjetova. Kultivari ove biljke postoje u prekrasnim jarkim bojama, uglavnom bijele, žute, narančaste, roza i crvene boje. Razlikuju se i po boji listova, ovisno o boji cvijeta, pa tako već možete po nijansi na koju vuče mala biljka lako predvidjeti koje će boje biti cvijet – biljka žutog cvijeta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvenu…

celosia 5

Manje je poznato o ovoj biljci da je zapravo jestiva (celosia argentea cristata), cvijetovi i listovi uzgajaju se za hranu u Africi i jugoistočnoj Aziji. Također se u Africi upotrebljava da svojim rastom zaustavlja najezdu određenih vrsta korova.

Na svom vrtu uzgajam 2 vrste celosie, a to su:

– srebrnasta pijetlova krijesta – cvijet joj je u obliku krune na pijetlovoj glavi, a cvjetovi mogu narasti prilično veliki ako biljci odgovaraju uvjeti u kojima raste.

celosia 1celosia 9

– pahuljasta pijetlova krijesta: – cvijet u obliku metlice, a metlice mogu biti uspravne ili razbarušene.

celosia 8

Celosia je vrlo otporna i izdržljiva biljka. Uzgaja se sjetvom u rano proljeće – u 3. mjesecu u teglice i kasnije rasađuje, ili u 4. mjesecu direktno na otvoreno. Najbolje kod ove biljke je da kad ju jednom posijete, dalje se sama jako uspješno zasijava – više ju ne morate sami sijati, samo rasađivati kad nikne na proljeće oko mjesta gdje je rasla prošle godine.

“Kruna” ili “metlica” celosie zapravo je skup stotine malih cvjetića, možete zamijetiti pojedinačne cvjetiće i njihove prašnike ako dobro pogledate sljedeću sliku:

celosia

A na mjestu cvjetića nastaje sjeme – kad ocvate počinje gubiti boju, a u sredini nastaju crne sjemenke:

celosia 2

Sjemenke je najlakše skupiti ako uzmete širu posudu, stavite ispod ocvalih cvjetova i lagano ih gnječite prstima, tako da sjeme pada u posudu koju držite ispod (pazite pritom na kukce koji znaju obitavati na metlicama pijetlove krijeste, dio su osjetljive ravnoteže i nema ih potrebe nepotrebno ubijati, lagano ih otresite pa tad krenite skupljati sjeme:)

A kakvo će vas iznenađenje dočekati iduće godine na vrtu, ovisi o tome koliko ste vrsta imali i kako su se uspjele iskrižati. Ja se osobno svake godine iznova oduševim celosiom na svom vrtu:))

 

O autorici